BLOG

BLOG

İSTANBUL'DA ZİYARET EDEBİLECEĞİNİZ ATATÜRK EVİ MÜZELERİ


Çağdaş Türkiye'nin ve Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ömrünün büyük bir kısmı savaş cephelerinde geçti. Verdiği mücadeleleri Cumhuriyet’le ve devrimlerle taçlandıran Atatürk, gerek savaşlardan arda kalan zamanlarda gerekse cumhurbaşkanı olduktan sonra sıkça İstanbul'da kaldı. Bu zaman zarfında Atatürk farklı evlerde kaldı ve bu evler zamanla müzelere dönüştürüldü. İşte, İstanbul'da ziyaret edebileceğiniz Atatürk evi müzeleri!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Önemi & Hangi Müze Kartı Almalıyım?

Atatürk Evi Müzesi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul'da kiraladığı ilk ev olan Atatürk Evi Müzesi, Beşiktaş Akaretler'deki Süleyman Seba Caddesi'nde yer alıyor. Balkan Savaşları zamanında annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'ı Selanik'ten İstanbul'a getiren Atatürk, 1912 yılında evi onlar için kiralamıştır. Zübeyde Hanım, Makbule Hanım ve manevi oğlu Abdurrahim Tunçak; burada yaklaşık 7 yıl boyunca ikamet etmiştir. Balkan ve I. Dünya Savaşları döneminde cepheden ayrılıp İstanbul'a geldiği zamanlarda da Mustafa Kemal Atatürk bu evde kalmıştır. 1919 yılına kadar Atatürk'ün ailesinin konakladığı ev, 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından müzeye dönüştürülmüştür.

 

Atatürk Evi (İnkılap Müzesi) 

13 Kasım 1918'de Suriye Cephesi'nden İstanbul'a giden Atatürk, bir süre Pera Palace Hotel'de konakladı. Ardından yakın arkadaşı Salih Fansa'nın evinde kalan Atatürk, sonrasında Madam Kasabyan'ın Şişli'deki üç katlı evini kiraladı. Zübeyde Hanım ve Makbule Hanım'ı da Akaretler'deki evden yanına aldı ve evinin üçüncü katını onlara tahsis etti. İkinci katta kalan Atatürk, evin geniş salonunu toplantıları için kullandı ve arka bahçeye bakan odayı da yatak odası yaptı. Evinin ilk katını ise yaveri için ayırdı.

16 Mayıs 1919'da Beşiktaş İskelesi'nden Samsun'a hareket edene kadar Halaskar Gazi Caddesi'ndeki bu evde konaklayan Atatürk, Samsun'a çıkış planını da bu evde yaptı. 1943 yılında müze olarak açılan ev, 1981 yılında yeniden düzenlendi. Günümüzde evin giriş katında Millî Mücadele ile ilgili tablolar ve Atatürk'ün fotoğrafları bulunuyor. Birinci ve ikinci katta Atatürk'ün elbiseleri ve eşyaları, inkılaplar ile ilgili belgeler, Millî Mücadele yıllarına ait fotoğraflar, Atatürk'le ilgili belge ve bilgiler yer alıyor. Üçüncü katta ise Atatürk hakkında yazılan kitaplar, devrimlerle ilgili fotoğraflar, bir kavanoz içerisinde Anıtkabir'den getirilmiş toprak sergileniyor. 

 

Florya Atatürk Deniz Köşkü 

Atatürk denizi çok seviyor ve Florya bölgesine özel bir ilgi duyuyordu. Bu sebeple İstanbul Belediyesi 1935 yılında karadan 70 metre uzaklıkta bir köşk yaptırdı ve köşkü Atatürk'e armağan etti. Deniz tabanına dikilen kazıklar üstüne inşa edilen köşk, ahşap bir iskele ile karaya bağlanıyordu. Özellikle Dolmabahçe Sarayı'nda kaldığı dönemlerde Beşiktaş'tan motorla Florya Deniz Köşkü'ne geçen Atatürk, burayı yazlık olarak kullanıyordu.

Önemli davetlere ev sahipliği yapan Florya Deniz Köşkü, bilimsel toplantılar için de Atatürk tarafından sık sık kullanılıyordu. Halkla beraber burada denize giren Atatürk, ebediyete intikal etmeden birkaç ay önce 28 Mayıs 1938 tarihinde çok sevdiği köşkü son kez ziyaret etti. Atatürk'ten sonraki cumhurbaşkanları tarafından da kullanılan köşk, 6 Eylül 1988 tarihinde TBMM Millî Saraylar Daire Başkanlığının idaresine giriyor ve onarılarak müze hâline getirildi. 

 

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı Atatürk'ün sadece yaşadığı değil, aynı zamanda sonsuzluğa yürüdüğü yer. İstanbul'a gittiğinde orada çalışmalar yapıyor, toplantılar düzenliyor ve yabancı misafirlerini ağırlıyordu. 1927 yılından 1938 yılına kadar zaman zaman Dolmabahçe Sarayı'nda yaşayan Atatürk, Nutuk'u da orada kaleme aldı.

Mimarisinde Fransız Baroku, Alman Rokokosu, İngiliz Neoklasisiszmi ve İtalyan Rönesansı'nı karışık bir biçimde yansıtan saray; Atatürk'ün ardından İsmet İnönü tarafından da kullanıldı. Dolmabahçe Sarayı, özellikle her 10 Kasım'da yurttaşların Atatürk'le kucaklaştığı yer olması bakımından da önemli. 

Daha fazla bilgi için: Tüm Türkiye'nin Kalbinde Ayrı Bir Yeri Olan Dolmabahçe Sarayı'nın Hikayesi

Atatürk'ün Müze Odası

Tüm ihtişamı ve konforuyla tarihe meydan okuyan Pera Palace Hotel, zarafetinin yanı sıra dünyanın önemli simalarına kapılarını açmasıyla da ünlü. Sayısız ismi ağırlayan Pera Palace Hotel'in misafirlerinden biri de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'tü. Otelin 101 numaralı odasında konaklayan Atatürk, 1917-1926 yılları arasında gerek ülkemiz adına kararlar almak gerek önemli misafirlerini ağırlamak için çok kez Pera Palace Hotel'i tercih ediyor. Atatürk'ün doğumunun 100. yılında müze hâline getirilen 101 numaralı odada şahsi eşyalarının yanı sıra çeşitli müzayedelerden elde edilen kitaplar, dergiler, imzalı fotoğraflar ve madalyalar sergileniyor.  

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: