BLOG

BLOG

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAK İÇİN DENEYEBİLECEĞİNİZ YÖNTEMLER


Kitap okumak, birçok insan için boş zaman aktivitesi olarak görülür. Ancak kitap okumanın faydaları saymakla bitmez. Düzenli olarak kitap okumak; empati, muhakeme, sorgulama ve değerlendirme gibi becerilerinizi geliştirir. Kendini daha iyi ifade eden, olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşabilen, karşılaştığı problemlerin üstesinden gelebilen bireyler olmanıza önemli derecede katkı sağlar. Kitap okuma alışkanlığı edinmek aynı zamanda kişiyi, çevresinin yarattığı olumsuz psikolojik etkenlerden uzaklaştırarak arındırır. Siz de kitap okumayı alışkanlık hâline getirmek istiyorsanız işte deneyebileceğiniz yöntemler!

 

Keyif Alabileceğiniz Kitapları Tercih Edin

kitap

Hayatta attığınız her adımda olduğu gibi kitap okumak için de motivasyona ihtiyaç duyarsınız. Motivasyona sahip olmak içinse ilk olarak yaptığınız eylemden keyif almanız gerekir. Okuma serüvenine başlarken ilgi duymadığınız konularda kitap seçimleri yapmak, bir sonrakine geçmenizi zorlaştırabilir ve dahası sizi okumaktan tamamen soğutabilir. Mutlaka herkesin merak duyacağı bir konu bulunur. Kitap okumayı alışkanlık hâline getirmek için işe ilginizi çeken konularda kaleme alınan eserleri okumakla başlayın. Bir şeyden ne kadar çok keyif alırsanız o şeyi tekrar tekrar yapmak için içinizde o derece güçlü bir istek duyarsınız. 

 

Zaman Yönetimini Öğrenin

Kitap okumanın önündeki en güçlü engel, zaman sıkıntısı olarak görülür ve kitap okuyacak yeterli zamanın bulunamamasından şikâyet edilir. Gerçekte ise bu durum, kendimizi eyleme geçmekten alıkoymak için zihnimizde ürettiğimiz bir bahaneden öteye geçmez. Hayatınızda başarmak isteğiniz her işte olduğu gibi kitap okuma alışkanlığı kazanmak için de zaman yönetimini öğrenmeniz gerekir. Doğru bir zaman yönetimi için öncelikle bir gün içerisindeki eylemlerinizi gözden geçirmelisiniz. Gün içerisinde size bir şey katmayan ve sadece vaktinizi öldüren eylemlerin yerine kitap okumayı tercih ederek yeterli vakti yaratabilirsiniz.

 

Kendinize Özel Bir Okuma Alanı Oluşturun

kitap okuma

Okumak önemli ölçüde konsantrasyon gerektirir. Bir kitabı okurken zihinde duyulan diğer sesleri susturmalı ve sizi okumaktan alıkoyabilecek çevresel etmenlerden uzaklaşmalısınız. Bir şeylere konsantre olmak için gereken çevresel koşullar herkese göre değişiklik gösterir. Kimisi kitap okumak için sessiz bir odada inzivaya çekilmeyi tercih ederken kimisi açık alanlarda kendini daha rahat hissedebilir. Sizin için en doğru okuma alanını keşfetmek, okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olabilir. Bulunduğunuz ortamdan alacağınız enerji ile kitap okuma hevesinizi arttırabilirsiniz.

 

Planlama Yapın

Zihin tekrarı sever. Günlük işlerinizi planlı ve programlı bir şekilde yürütmek, disiplinli olmanızı sağlar. Bir işi disiplinli bir şekilde yapmak ise o işi alışkanlığa dönüştürmenize katkıda bulunur. Kitap okumayı planlı ve düzenli bir rutine dönüştürerek kendinizi okumaya teşvik edebilirsiniz. Hangi zaman aralığında, kaç sayfa kitap okuyacağınızı önceden belirleyerek bunu alışkanlık hâline getirmeyi başarabilirsiniz. Kitap okuma planı yaparken başlangıç aşamasında kendinize günde 200 sayfa okumak gibi zorlayıcı hedefler yerine gerçekleştirebileceğiniz hedefler koyabilirsiniz. Gerçekçi hedeflerden uzak bir okuma planı, hevesinizi kırabilir ve kitap okuma alışkanlığı edinme sürecinizi uzatabilir.

 

Kendinize Bir Liste Hazırlayın

Okumaya nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kendinize bir okuma listesi hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Okumaktan keyif alabileceğinizi düşündüğünüz, içinizde merak uyandıran kitapları araştırabilir; bu konuda çevrenizden tavsiyeler alabilirsiniz. Kitap okuyanların paylaşım yaptıkları platformlardan destek alabilir, kitap okuyan topluluklarla iletişime geçerek motivasyon kazanabilirsiniz. Okuma listesi yapmak için önerileri not defterine yazmak, mobil uygulamalara kaydetmek gibi size en çok ilham veren yöntemi tercih edebilirsiniz. Okuma listesi, bir sonraki kitaba geçmek için içinizde heyecan uyandırarak kitap okumanızı teşvik edebilir.

 

Okumaktan Vazgeçmeyin

kitap kahve

Hayatınızda daha önce yer almayan bir şeyi alışkanlık hâline getirmek, başlarda göründüğü kadar kolay olmayabilir. Zaman zaman motivasyonunuz düşebilir ve hevesiniz kırılabilir. Bir işi başaran veya başaramayanlar arasındaki ayrım tam olarak bu noktada başlar. Böyle zamanlarda kitap okumanın size kazandıracaklarını düşünüp sabırlı ve azimli bir şekilde okuma pratiği yapmaya devam edin. Okumakta zorlandığınız ve sizi strese sokan kitapları bitirmeye uğraşmayın. Kitap okumak, yapılması zorunlu bir iş hâline dönüştüğünde yalnızca işkence olur. Kitap okumayı hayatınızda size eşlik eden keyifli bir aktiviteye dönüştürmeniz için ilginizi çekecek eserlerle yolunuza devam edin. Kendinize inandığınızda ve kitaplardan keyif almanın yöntemlerini keşfettiğinizde kitap okumayı vazgeçemeyeceğiniz bir tutkuya dönüştürebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: