BLOG

BLOG

Geçmişten Günümüze Kahvenin Hikâyesi ve Gelişimi


Kahvenin Tarihi

Damaklarda bıraktığı enfes tatla en çok tüketilen içeceklerden biri olan kahvenin yüzyıllar boyunca oluşturduğu kültüre ve aromatik yolculuğuna göz atmak ister misiniz? Başlangıçta sadece Etiyopya'da tüketilen kahve, tüm dünyaya yayıldı ve popüler bir içecek hâline geldi. Bir kahve çekirdeğinin insana nasıl işlediğine, ritüelleri nasıl şekillendirdiğine, yaratıcılığı nasıl teşvik ettiğine ve onu günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasına dönüştüren yolculuğuna birlikte göz atalım.

 

Keçilerin Yediği, Çobanın Keşfettiği Acımtrak Meyve

Kahvenin ilk ortaya çıkışı tam olarak bilinmese de kaynaklarda anlatılana göre keşfedildiği yer, Etiyopya'nın Kaffa bölgesi. Kaldi adında çobanın otlattığı keçiler, bir ağacın meyvesini yediğinde daha enerjik olur. Durumu fark eden ve keçilerin yediği bu meyveyi merak edip deneyen Kaldi, kendisinin de aynı şekilde enerjik ve hareketli olduğunu görür. Bunun üzerine manastırda görevli olan keşişlere meyveden bahseder. Ancak keşişler meyvenin tadını acı bulurlar ve kahve meyvelerini ateşe atarlar. İşte kahvenin kavrulma hikâyesi böyle başlar.
 

Keşişler, Kahve Aromasını Keşfeder

Ateşe atılan kahve meyveleri etrafa o kadar güzel bir koku yayar ki keşişler, bu meyvelerden bir içecek hazırlamaya karar verirler. Baş derviş, kavrulan meyvelerden bir içecek hazırlar ve ardından tüm keşişler sırayla bu içeceği içerler. Kahve, keşişlerin bütün gece ayakta kalmalarını sağlar ve keşişler de tüm gece birlikte dua ederler.

Keşişler sayesinde kahvenin ünü tüm Arap yarımadasına yayılır. MS 1000'li yıllarda ise Yemen'de üretilmeye başlanır. Arap yarımadasında yaygınlaşan kahve, Persler arasında İslam şarabı olarak anılır. 11. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar bu bölgede üretilen ve tüketilen kahve, 15. yüzyıldan itibaren Mısır ve İran; 16. yüzyıldan itibaren de Osmanlı topraklarına girmeye başlar.

 

Kahve Yemen'den Gelir, Bülbül Çimenden Gelir

Türkülere konu olan "Kahve Yemen'den gelir"in tarihsel çerçevesi, 16. yüzyıla dayanır. O yıllarda Yemen valisi olan Özdemir Paşa döneminde kahve lezzeti Osmanlı sarayına sunulur. Bu olayla birlikte tarihte ilk kez Yemen'den İstanbul'a kahve ticareti başlar. Zaman içinde kahve, sarayın en değerli içeceklerinden biri hâline gelir ve kırk kişilik kahve uzmanları tarafından hazırlanmaya başlanır. Hatta bu uzman ekibin yöneticisi, "Kahvecibaşı" ünvanı ile anılır.

Halk tarafından da oldukça sevilen kahve; zamanla insanların buluşup sohbet ettiği, güncel meseleleri konuştuğu, satranç ve tavla oynadığı, kitap okuduğu kahvehanelere de girer. Anadolu ve Ortadoğu'ya gelen Batılı seyyahlar, bu siyah içeceği kendi ülkelerinde anlatarak bilinmesini sağlarlar.

 

Avrupa, Venedikli Tüccarlar Yoluyla Kahveyle Tanışır

1615 yılında Venedikli tüccarlar, ilk kahve çuvallarını Osmanlı ile yaptığı ticaret sayesinde Batı Avrupa'ya taşırlar. Kahvenin benzersiz aroması ve büyüleyici etkileri, onun Avrupa'da hızla yayılmasını sağlar. Hollandalı ve İngiliz denizciler ise bu bitkiyi dünya çapındaki tüm sömürge bölgelerinden ihraç etme fırsatı yakalarlar. 1683 Viyana Kuşatması esnasında Osmanlı bölgeden çekildiğinde ardında 500 çuval yeşil kahve çekirdeği bırakır. En başta deve yemi zannedilen tohumların kahve olduğunun anlaşılması üzerine kahve, Avusturya'da tüketilmeye başlanır.

Kahve, Avrupalı sanatçılar ve yazarlar arasında o kadar popüler olur ki Beethoven, Mozart, Voltaire ve Balzac kahve tutkusu ile anılan aydınlar olur.

 

Kahve, 20. Yüzyılda Tüm Dünyaya Yayılır

Kahvenin Yolculuğu

20. yüzyıla gelindiğinde ise kahve artık daha geniş kitleler tarafından tanınır 1901 yılında ise kahvenin suda çözülebilir formu bulunur. Bu yeni instant kahve türü, 1938 yılında globalde satışa sunulur. Böylece kahve; eşsiz kokusu, benzersiz aroması ve lezzetiyle vazgeçemediğimiz içeceklerden biri hâline gelir.

 

Kahvenin Lezzet Dolu Yolculuğunu Coffee Company ile Keşfedin!

kahvenin tarihi ve yolculuğu

Eşsiz kahve lezzetini büyüleyici bir atmosferde deneyimlemeye ne dersiniz? Elite World Hotels & Resorts bünyesinde hizmet veren ve klasik İtalyan kafe konseptiyle tasarlanan Coffee Company, kahvenin cezbedici aromasını sizlerle buluşturarak keyifli anlar yaşatıyor. Coffee Company'de lezzetli kahvenin yanı sıra ödüllü şeflerin her gün özenle hazırladığı pasta ve kekleri tatma fırsatı bulabilir, özel üretim el yapımı çikolataları sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Siz de Elite World Grand İstanbul Küçükyalı, Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres, Elite World İstanbul Taksim, Elite World İstanbul Florya, Elite World Grand Sapanca, Elite World Marmaris ve Elite World Van'daki Coffee Company lezzetlerini deneyimlemek için hemen rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: