BLOG

BLOG

TÜRK KAHVESİ HAKKINDA BİLMEDİKLERİNİZ


türk kahvesi

Türk kahvesi, bizim kültürümüz için çok önemlidir ve tüm dünya tarafından bilinip sevilmesine rağmen, özellikle Türk insanı için bir vazgeçilmezdir. Çünkü Türk insanı, Türk kahvesini dostlarla yapılan sohbetle, sabah keyfiyle, gün içinde verilen molayla bağdaştırır. Türk kahvesi yapmak artık otomatik makineler sayesinde oldukça kolay olsa da, bakır cezvede kömür ateşiyle yapılanının tadı gerçekten bambaşkadır. 

Türk kahvesi ile ilgili söyleyecek çok şey var; ancak biz lafı fazla uzatmadan Türk kahvesini özel bir kahve yapan özelliklerinden ve hakkındaki bilinmeyenlerden bir bahsedelim istiyoruz. İşte kültürümüzün en önemli lezzetlerinden biri olan Türk kahvesi hakkında bilmeniz gerekenler…

 

Türk kahvesi, 14. yüzyıl başlarında Güney Habeşistan'daki Kaffa Yöresi'nde keşfedilmiştir.

Türk kahvesi ile ilgili yapılan araştırmalar, benzersiz kokusu ve lezzeti ile Türk kahvesinin Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını göstermektedir. 1517 yılında Yemen'de vali olarak görev yapan Özdemir Paşa, denediği ve çok beğendi bu kahveyi, İstanbul'a getirmiştir. Şimdi her restoranda bulunan bu özel lezzet, ilk bulunduğunda kahve meyvesinin kaynatılmasıyla hazırlanıyormuş. Sonraları, kahve çekirdeklerinin kavrulup öğütülerek pişirilmesiyle yapılmaya başlanmış. 

 

İlk kez Tahtakale'de açılan kahvehane ile kısa zamanda tüm İstanbul'a yayılmıştır.

Ardından İstanbul'da pek çok kahvehane açılmış ve buralarda kahve eşliğinde kitaplar okunarak; satranç oynanarak, sohbetler edilerek; kahve tüm keyifli anlarla özdeşleştirilmiştir.  

 

Avrupa, kahve ile Türkler sayesinde tanışmıştır.

Avrupalılar Türk kahvesinin pişiriliş şekline bağlı kalmış ve tıpkı Türkler gibi tüketmişlerdir. Kahvenin lezzeti, kahve çekirdeklerinin taze ve incecik öğütülmüş halinin kömür ateşinde ağır ağır pişirilmesinden gelir. Türk kahvesi, ayrıca dünyadaki telve ile sunulan tek kahve çeşididir.

 

Kahvenin Türk kültüründeki yeri apayrıdır. Hatta "kahvaltı" sözcüğü, kahve öncesinde yenilen şeyler anlamına gelmektedir.

Türk kahvesi, öyle bir gelenektir ki; içimi için özel bir zamanı bile vardır. Genellikle sabah ve öğlen öğünleri arasında içilir. Hatta kahvaltı sözcüğü bu zamana bağlı olarak türetilmiştir. 

 

Türk kahvesi, geleceği görmek için kullanılan tek kahve çeşididir.

Kahve falı

Kahve falı da, dolayısıyla yine Türklere özgü bir gelenektir. Bu gelenek yıllarca tüm dünyanın ilgisini çekmiş ve hala da çekmeye devam etmektedir. 

 

Kahvenin su ile ikram edilmesinin bir nedeni vardır. 

Rivayet edilene göre, bunun nedeni misafir ilk olarak kahveden içerse tok; suyu içerse aç olduğunu anlamak ve onun için sofra kurmakmış. Ancak kahvenin su ile ikramının asıl nedeni; eğer yemek yendiyse ağızdaki o tadı suyla dağıtmak ve kahvenin lezzetini tam anlamıyla alabilmek. Yani sandığımızın aksine, kahvenin yanındaki suyun sonra değil; önce içilmesi gerekiyor. 

 

Damada tuzlu kahve yapılmasının da öyle...

Kız istemelerin bir numaralı etmeni olan Türk kahvesi, hala damada tuzlu bir şekilde sunulur. Bugün bununla ilgili de pek çok şey rivayet edilse de; aslında eskiden kadınlar o erkeği beğenmediklerinde ona tuzlu kahve; beğendiklerinde ise bol şekerli kahve ikram ederek; bunu onlara belirtirlermiş. Böylece damat da kızın düşüncesini öğrenirmiş. :)

 

Türk kahvesi, telvesi dibine çöktüğü için süzülmeden yapılan tek kahvedir.

Ve telvesi içilmediği için de çok sağlıklıdır. 

 

Dünyanın en eski pişirme yöntemiyle pişirilen Türk kahvesi, köpüğü sayesinde daha uzun sıcak kalır. 

Ve ince kenarlı küçük bardaklarda servis edildiği için de, daha geç soğur. 

 

Türk kahvesi genelde lokumla ikram edilir. Çünkü...

Yine rivayet edilene göre; eskiden insanlar misafirlerine memnuniyetlerini sormanın bir yolu olarak kahvenin yanında lokum ikram ederlermiş. Kahvesini içen misafir eğer üzerine lokumu da yerse; ev sahibinin kendisini ağırlama şeklinden memnun kaldığını belirtiyor demekmiş. Yemezse ise, ev sahibinin kendisini ağırlama şeklinden memnun kalmadığını söylüyor anlamına geliyormuş. 

 

Türk kahvesinin sağlığa, tahmin edemeyeceğiniz kadar faydası vardır.

Türk kahvesi, kandaki kolesterol seviyesini dengeler. Kullanılan ağrı kesicilerin etkisini yarı yarıya arttırarak ağrının daha çabuk geçmesine yardımcı olur. Kalp hastalıklarının birçoğunu önlemeye yardımcı olur; sindirim sistemi üzerinde de çok etkilidir. Özellikle bağırsak hareketlerinin düzeltilmesi için oldukça yararlıdır. Cilde temas ettiğinde(masaj vs. yoluyla) yumuşatır ve cilt problemlerine iyi gelir. İçeriğindeki antioksidan sayesinde kanser gibi ciddi hastalıkların önlenmesine büyük fayda sağlar. Dikkat arttıran ve zihin açan bir etkisi de vardır. Ayrıca baş ve kemik ağrılarına da iyi geldiği bilinmektedir.

 

Ancak fazla içilirse, elbette yararından çok zararı dokunur.

Türk kahvesi günde 3'ten daha fazla tüketildiğinde kalpte ritim bozukluklarına neden olabilir. Bu yüzden özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin Türk kahvesi tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Aşırı kahve tüketimi, tansiyon problemlerine de neden olabilir. Reflü, ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişilerin fazla kahve tüketmesi, rahatsızlıklarını arttırır. Aynı şekilde şeker hastaları yemek üzerine kahve içtiklerinde; kan şekerleri çok daha fazla yükselmektedir. Çok fazla kahve içmek, migren riskini arttırır. Ayrıca aşırı kahve tüketimi, kadınları doğurganlık anlamında olumsuz yönde etkiler. Hamilelik ve emzirme sürecinde tüketmek de aynı şekilde zararlıdır. Çok sık tüketilen Türk kahvesi, diğer kahvelerde olduğu gibi; demir gibi yararlı minerallerin emilimini engeller. Bu yüzden her şeyde olduğu gibi; Türk kahvesi tüketiminde de ölçülü davranmak gerekir.

 

Tadı damakta kalan içecekler, şık sunumlarla zenginleştirilen el yapımı lezzetler ve keyifli bir ambiyans; Elite World Hotels & Resorts'ta yer alan tüm Coffee Company'lerde sizleri bekliyor!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: