BLOG

BLOG

DOĞRU KARİYER YÖNETİMİ İÇİN İPUÇLARI


"Şans, iyi bir plandan arta kalandır." Doğru kariyer planlaması, gelecekteki iş yaşantınız için hayati önem taşır. Bu plan yetkinliklerinizin farkına varmanızı sağlarken dezavantajlarınızı da görmenize yardımcı olur. Bir başka deyişle, doğru bir kariyer planlaması deniz feneri görevi görür. Kariyer yolunda amaçlarınızdan sapmadan hedefe odaklanmanıza yardımcı olur.

kariyer

Kariyer planlamasına ne kadar erken başlarsanız gittiğiniz yolda o kadar kararlı ve sağlam adımlar atarsınız. Peki, doğru kariyer planı nasıl oluşturulur ve nelere dikkat edilir? Gelin, bu soruların cevaplarına ve ipuçlarına birlikte göz atalım.

 

1. Öz Değerlendirme

öz değerlendirme

Kariyer planlamayı bir merdivene benzetirsek ilk basamağını öz değerlendirme oluşturur. Öz değerlendirme yaparken sahip olduğunuz becerilerin, güçlü ve zayıf yönlerinizin farkına varırsınız. Bu farkındalıkla birlikte "Sahip olduğum donanımlarla nasıl bir hedef belirlemeliyim?" sorusuna cevap bulursunuz. Bu sorulara verilen cevaplar samimi ve gerçekçi olmalı. Güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrendiğinizde olumsuz bir durumla karşılaşırsanız çözüm için ne yapılması gerektiğini daha rahat belirlersiniz. Bu yönlerin belirlenmesinde SWOT Analizi adı verilen bir yöntem kullanabilirsiniz. "SWOT" kelimesinin içerisinden bulunan "S" harfi İngilizcede strength yani güçlü yönler, "W" harfi weaknesses yani zayıf yönler, "O" harfi opportunities yani fırsatlar, "T" harfi ise threats yani tehditler anlamına gelir. Bu analiz genelde kurum bazında kullanılsa da potansiyelinizi görmeniz ve önüne çıkabilecek fırsatları değerlendirebilmeniz açısından da önem arz eder.

 

2. Uygun Meslek Seçimi ve Sektör Analizi

meslek seçimi

Kendinize en uygun mesleği seçerken yaptığınız öz değerlendirme belirleyici bir rol oynar. Seçeceğiniz mesleğe karar verirken kendinize güvenmeniz ve seçtiğiniz mesleği yapabileceğinize inanmanız gerekir. Öz değerlendirmenin yanında güncel iş imkanları, çalışan ve çalışılacak organizasyonun gelecekteki iş kapasitesi gibi etkenler seçeceğiniz meslekte size ışık tutar. Bu etkenlere ulaşmak için yapacağınız araştırmalar, toplayacağınız bilgiler size sektörler hakkında bilgi sağlar. Topladığınız bu veriler yeteneklerinizi en iyi hangi sektörde gösterebileceğiniz hakkında size bilgi verir. Aynı zamanda kendinizi daha fazla geliştirebileceğiniz mesleği saptamanıza da yardımcı olur.

 

3. Hedef Belirleme

Uygun mesleğe karar verdiğinizde, sizi meslekte ve sektörde ileriye taşıyacak olan hedefleri belirlemelisiniz. Hedefleriniz iş yaşamından beklentilerinize ve yetkinliklerinize göre şekillenir. Hedeflerinizi belirlerken becerilerinizi iyi analiz etmelisiniz. Analiz sonucu kendinize en uygun kariyer hedefini belirleyip yetkinliklerinizi de ona göre arttırmalısınız. Hedefler çalışma motivasyonu için önem arz eder. Ulaşmak istediğiniz hedefler, sizin amaçlarınızdan ve yolunuzdan sapmamanıza yardımcı olur.

 

4. Kariyer Planlama

kariyer planlama

Belirlediğiniz hedeflere ulaşmak için kariyer planı önem taşır. Hedeflere ulaşmak için kısa ve orta vadeli planlamalar yapmalısınız. Çünkü değişen dünyada fikirleriniz de sabit kalmayacağı için uzun vadeli yapılan planlamalar hedeflere ulaşmada sorun çıkarabilir. Yeni istekleriniz uzun vadeli planınızı da değiştireceği için yapacağınız faaliyetleri de etkiler. Değişen faaliyetlerle hedefinize ulaşabilmeniz için yeniden uygun kariyer planı yapmanız gerekir.

 

5. Kariyer Planını Uygulama

kariyer planı

Doğru bir kariyer planı yapmak kadar uygulamak da önemlidir. Çünkü teoride kalan kariyer planı sizi ulaşmak istediğiniz hedeflerinize götürmez. Kariyer planını uygularken kararlı olmanız plana işlerlik kazandırır. Kariyer planının aşama aşama hayata geçirilmesi planın başarısız olma olasılığını düşürür. Doğru kariyer planı da yapsanız uygulamada hatalar ve eksikler varsa planınız başarısız olur.

 

6. Gerekli Eğitimleri Alma

eğitim

Kariyer planı için bütün aşamaları tamamladıysanız artık sıra yetkinliklerinizi arttırmaya geldi. Bulunduğunuz sektör ve mesleğin gerektirdiği bilgi ve becerilere sahip olabilmeniz için ilgili eğitimleri almanız gerekir. Hayat boyu devam eden öğrenme eylemi iş yaşamında da bir süreç olarak devam eder. Değişen dünya koşullarına uyum sağlamak için stratejilerinde değişikliklere giden kurumlara, bu değişikliklere adapte olabilen çalışanlar gerekir. Bu duruma ayak uydurmanız için de gerekli bilgi ve donanıma sahip olmanız gerekir. Çok dinamik bir yapıya sahip iş dünyasında tutunmak ve yeni şeyler kazanmanın yolu da yenilikleri takip etmek için alacağınız eğitimlerden geçer.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatı İçin Faydalı Olabilecek Beden Dili Kuralları

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri