BLOG

BLOG

KARİYER YOLCULUĞUNDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN 7 TEMEL UNSUR


Kariyer Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gereken 7 Temel Unsur

Kariyer yolculuğu, rotasını belirlemiş ve bu doğrultuda ilerlemeye çalışan bir yelkenlinin ilerleyişine benzer. Dış koşulları kontrol edemezsiniz ancak bir planınız yoksa en durgun denizde bile kayalıklara çakılabilirsiniz. İnişleri ve çıkışlarıyla oldukça uzun bir süreç olan kariyer yolculuğu, gözünüzü korkutmasın. Doğru bir planlama ile kariyer basamaklarını tırmanabilir, karşılaşacağınız engellerin üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz. Bu yolculuk boyunca, uzun veya kısa vadeli hedeflerinize ulaşmanızı kolaylaştıracak bazı unsurlar var. İşte; kariyer yolculuğuna yeni başlayanlar ile doğrultusundan emin olmak isteyen profesyonellerin dikkate alması gereken 7 temel unsur...

 

1. Kendinizi Değerlendirin

İş hayatına adım atmak için heyecan duyuyor olabilirsiniz. Rastgele de olsa herhangi bir yerden başlamak, başlangıçta akılcı gelebilir. Ancak Freud'un da dediği gibi iş, bireyin gerçeklikle bağlantı kurmasını sağlar. Bu yüzden kariyer yolculuğuna başlamadan önce ilgi, bilgi ve becerilerinizi gözden geçirmeniz gerekli. Öz değerlendirmenizi yaparken dürüst olmaya özen gösterin. Staj ve gönüllü çalışmalarınızı, benzeri deneyimlerinizi gözden geçirin. En çok nelerden hoşlandığınızı ve nelerin sizi mutlu etmediğini analiz etmeye çalışın. "Başarı kaygısı olmasa şu an ne yapmak isterdim?" kilit sorusuna olabildiğince gerçekçi yanıtlar vermeye çalışabilirsiniz.

 

2. Etkin Bir Kariyer Araştırması Yapın

Niteliklerinizi ve yeteneklerinizi belirledikten sonra, üstlenmek isteyeceğiniz rolleri ve yer almak isteyeceğiniz sektörleri belirleyebilirsiniz. Genel işgücü piyasası, işe alınma olasılığınız ve maaş gibi bilgilerle ilgilendiğiniz alanların mesleki tanımlarına bakmayı unutmayın. Sektörel farklılıkları, pozisyonların avantaj ve dezavantajlarını düşünerek listenizi daraltın.

 

3. Önceliklerinizi Doğru Belirleyin

Önceliklerinizi Doğru Belirleyin

Hangisi sizin için olmazsa olmaz: Üst düzey bir pozisyon, dolgun bir maaş veya entelektüel olarak doyurucu bir konum mu? Neyi önemsediğinizi ve neyi iyi yaptığınızı belirlemek, değerinizi ortaya koymak için benzer sorularla devam edebilirsiniz. Kağıt üzerinde mükemmel gözüken pozisyonlar önceliklerinizi karşılamayabilir. Unutmayın, iş hayatınız ve dolayısıyla kariyer yolculuğunuz aynı zamanda tüm hayatınızı da etkiler. Bir Çin atasözünün de söylediği gibi "Bir ömür boyunca mutlu olmak istiyorsanız sevdiğiniz işi yapın."

 

4. Diğer Faktörleri Göz Önünde Bulundurun

Kariyer yolculuğunuz boyunca kişisel tercihlerinizin ötesindeki faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin hayalini kurduğunuz pozisyon için ek bir eğitim almanız gerekebilir. Böyle bir durum hem bütçenizi hem de yaşantınızı etkiler. Ayrıca uzun çalışma saatleri veya şehir dışı seyahatler içeren bir kariyer planlaması hayatınızdaki diğer kişileri de etkiler. Böyle seçim yaparken aileniz ve arkadaşlarınızın görüşlerini öğrenmek isteyebilirsiniz. Seçtiğiniz alanda işe alımın sıklığı veya terfi sürecindeki kısıtlar gibi major riskleri hafife almayın.

 

5. Karar Verin

Uygun olabileceğinizi düşündüğünüz işler arasından değil, gerçekten istediğiniz işler arasından bir seçim yapın. Karar verirken, tüm artıları-eksileri değerlendirmeye ve iş-yaşam dengesini göz önünde bulundurmaya özen gösterin. Henüz kariyer yolculuğunuzun başındaysanız olası fırsatları kaçırmak istemezsiniz. Bu nedenle yedek bir plana ihtiyaç duyabilirsiniz. Yine de seçeneklerinizi daraltmak, odaklanmanıza yardımcı olacağı için ikiden fazla seçim yapmamaya çalışın.

 

6. Akılcı Hedefler Belirleyin

Kariyer yolculuğunuz resmen başladığına göre artık bir plana ihtiyacınız var. Bu yolculuk boyunca adeta haritanız olacak bu plan ile hedeflerinizi belirleyebilirsiniz. Kariyer planınızın belirli bir zaman aralığına sahip olduğundan emin olun. Başlangıç olarak kısa vadeli hedefler belirledikten sonra uzun vadeli hedeflerle kariyer planınızı genişletin. SMART olarak bilinen akılcı hedef belirleme yöntemi, bu aşamada işinizi kolaylaştırabilir. Bu yönteme göre belirlediğiniz hedefler;

Specific: Spesifik olarak tanımlanmalı.

Measureable: Ölçülebilir olmalı.

Attainable: En az %50 oranında başarılabilir olmalı.

Relevant: Sizin için önemli olmalı.

Time bound: Belirli bir zaman diliminde gerçekleşmeli.

 

7. Planınızı Yazıya Dökün

Hedeflediğiniz o son noktaya ulaşmak için atmanız gereken adımları not almayı deneyin. Planınızı yazmak, atacağınız adımları netleştirirken düzenli kalmanıza da yardımcı olur. Ayrıca kaydettiğiniz ilerlemeyi görmek motivasyonunuzu arttırır. Yazılı bir kariyer planı, beklentileriniz konusunda gerçekçi olmanızı da sağlar. Elbette süreç boyunca hedefleriniz ve önceliklerinizde değişiklikler yaşanabilir. Böyle bir durumda kariyer planınızı gözden geçirip değiştirmekten çekinmeyin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebiliriz:

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek için 6 Altın Öneri

İş Hayatı İçin Faydalı Olabilecek Beden Dili Kuralları

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

Çalışma Hayatına Yeni Başlayacaklar için Altın Değerinde 8 Öneri