BLOG

BLOG

BAHAR AYLARINDA TADINA DOYUM OLMAYAN 8 MEYVE VE SEBZE


Baharın gelişiyle birlikte, kışın özlemini duyduğumuz bazı meyve ve sebzeler yeniden sofralarımızdaki yerini aldı. Mevsimine göre beslenmek ise sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz! Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller değişmese de besinleri mevsiminde tüketmek genel sağlığımız açısından son derece önemli. Üstelik bu sayede baharda sık rastlanan alerjik reaksiyonlara karşı daha güçlü bir bağışıklığa sahip olabilir ve vücudumuzu hastalıklardan daha iyi koruyabiliriz. Peki bahar aylarında hangi sebze ve meyveleri tüketmeli? İşte bahar aylarında tadına doyum olmayan 8 meyve ve sebze!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

1. Çilek

Nisan ayında hayatımıza yeniden giren çilek lezzetli olduğu kadar da sağlıklı bir meyve! Kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum gibi birçok bileşene sahip olan çilek, aynı zamanda iyi bir folik asit ve C vitamini kaynağı. Yüksek oranda lif içeriyor olması da bu harika meyveyi sofralarımızdan eksik etmememiz gerektiğinin göstergesi!

 

2. Yeşil erik

Yeşil erik

Bahar aylarında tadına doyum olmayan bir diğer meyve ise erik! Yeşil eriğin vücudumuza sayısız faydası bulunuyor. Kolesterolü dengelemesi, kansızlığı gidermesi, kilo vermeye yardımcı olması, sindirimi desteklemesi, bağışıklığı güçlendirmesi ve kansere karşı koruyucu olması bu faydalardan yalnızca birkaçı!

 

3. Çağla

Çağla, Nisan ayında çıkan ancak ortalama 25 gün içinde ömrü azalan bir meyvedir. Bu nedenle tüketmek için aceleci davranmak gerekir. Bu sağlıklı meyve yüksek oranda lif içerir; bu nedenle bağırsak sağlığı açısından son derece faydalıdır. Ayrıca zengin E vitamini içeriği sebebiyle cilt sağlığına da sayısız katkı sağlar.

 

4. Kiraz

Kiraz

İlkbahar sonlarına doğru hayatımıza yeniden giren kiraz, oldukça güçlü bir lif kaynağıdır. Zengin potasyum oranı ile de sağlığımız açısından son derece faydalıdır. Kirazın sapı ise kurutulup kaynatılarak çay olarak tüketilebilir. Kiraz sapı çayının kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

 

5. Enginar

Sağlıklı sebzelerin başında gelen enginar; kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur, kalp sağlığını destekler ve kanı temizleme özelliğine sahiptir. Özellikle karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bu nedenle hazır mevsimi iken bu sağlıklı sebzeyi sofralardan eksik etmemekte fayda vardır.

 

6. Bakla

Bir diğer bahar sebzesi olan bakla da kolesterolün dengelemesine ve yağ yakımına yardımcı olur. Bakla ayrıca; magnezyum, potasyum, demir, bakır, fosfor, B1 vitamini ve tiyamin içermektedir. Zengin içeriği sebebiyle sağlığımıza birçok fayda sağlar ve sofralardan eksik edilmemelidir.

 

7. Pırasa

Pırasa

Pırasa lif bakımından son derece zengin bir sebzedir ve antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki A, C, E, K, B3, B5, B9 vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum gibi mineraller sayesinde metabolizma ve genel sağlık için oldukça önemlidir.

 

8. Domates

Sofralarımızın vazgeçilmezi domates; aslında bir bahar sebzesidir ve mayıs ayı başlarında çıkar. A ve C vitamini bakımından son derece zengin olan bu sebze folik asit, alfa lipoik asit, likopen, kolin, folik asit, beta-karoten ve lutein de dahil olmak üzere birçok besin içerir. Antioksidan kaynağı domatesi bu nedenle mevsiminde sofralardan eksik etmemek gerekir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: