BLOG

BLOG

VAN VE ÇEVRESİNDE TADABİLECEĞİNİZ EN LEZİZ 8 YEMEK


Ülkemiz üzerinde bulunduğu verimli topraklar ve çeşitli iklimi; ayrıca geçmişten bugüne birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olması gibi sebeplerle, oldukça zengin mutfak kültürlerine sahiptir. Öyle ki ülkemizde her şehirde, hatta yörede birbirinden farklı lezzetlerle ve mutfaklarla karşılaşmak mümkündür. Ülkemizin zengin mutfağıyla yemek turizmi açısından ilgi gören illerinden biri de Van olarak karşımıza çıkar. Bu yazımızda Van ve çevresinde tadabileceğiniz en lezzetli yemekleri ele alacağız. İşte Van'ın meşhur lezzetleri!

 

1. Kavurmalı Uşgun Ekşilisi

Uşgun bitkisi, Van mutfağında oldukça sık kullanılan bir bitkidir. Kavurmalı uşgun ekşilisi, bu bitkinin soğan ile kavrulması ile hazırlanır. Bu leziz yemek, salça ve kavurma ile tatlandırılarak servis edilir. Van'ın bu benzersiz lezzetinin sunumu genelde tandır ekmeğiyle beraberdir.

 

2. Gavut

Gavut, Van kahvaltısının meşhur lezzetlerindendir. Eski zamanlarda savaşta askerlere verildiği bilinen bu yemek, buğdayın kavrulması ile oluşan undur. Günümüzde de evlerde yapılmakta ve meşhur Van kahvaltısındaki yerini korumaktadır.

 

3. Ciğer Köftesi

Ciğer Köftesi

Van'ın bir diğer muhteşem lezzeti olan ciğer köftesi için, ciğer çektirilerek köfte gibi şekil verilir. Köfte piştikten sonra üzerine tereyağı gezdirilir ve yeşillik serpilir. Görsel olarak mercimek köftesine benzese de tadı bambaşkadır.

 

4. Murtuğa

Murtuğa da ünlü Van kahvaltısı lezzetlerinden birisidir. Un ve yağ karışımına yumurtanın katılması ile hazırlanır. Görsel olarak oldukça farklı bir görüntüye sahiptir. Murtuğa'ya günümüzde Van kahvaltılarında muhakkak yer verilmektedir.

 

5. Sengeser

Sengeser

Van ve çevresinde tadabileceğiniz en leziz yemeklerden biri olan sengeser, Van'da özellikle kış aylarında sıkça tüketilmektedir. Bu özel yemeğin ana malzemesi mercimektir. Genelde yanında turşu ile tüketilmektedir.

 

 

6. Tandır Balığı

Tandır Balığı

Tandır balığı, Van Gölü'nde tutulan inci kefali ile hazırlanır. Bu balık türünün, tandırda oldukça lezzetli bir şekilde yemeği yapılır. Van'a ait bu meşhur lezzetin tadı gerçekten çok güzeldir ve Van gezisi sırasında mutlaka tadılması gereken yemekler arasında yer alır.

 

7. Keledoş

Van'a özgü lezzetlerden biri de keledoştur. Keledoş; kavurma et, nohut, yeşil mercimek, akpancar ve kurut gibi malzemelerle hazırlanmaktadır ve yapımı oldukça zahmetlidir. Sıcak olarak tüketilen bu lezzetli yemek, Van'da mutlaka tadılması gereken yemekler arasındadır.

 

8. Ayran aşı

Birçoğumuzun bildiği ayran aşı çorbası, aslen Van mutfağına aittir. Bu nedenle Van'da mutlaka tadılması gerekir. Ayran aşı çorbası için ekşi yoğurt veya kurut, yeşilliklerle ayran kıvamında açılır. Soğuk veya sıcak servis edilebilmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: