BLOG

BLOG

VAN GÖLÜ VE ÇEVRESİNDE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER


Van Gölü

 Anadolu’nun incisi Van ilimiz; gezilip görülecek yerleri, zengin toprakları, verimli akarsuları ile mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır. Bölgenin önemini anlayan birçok medeniyet burada yaşamıştır. Bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerler, farklı noktalara serpiştirilmiş durumdadır. Bu yüzden, buraya gelindiğinde mutlaka birkaç gün konaklanmalıdır. İşte Van Gölü ve çevresinde mutlaka görülmesi gereken yerler…

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Güneydoğu Gezilecek Yerler

Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü

Muradiye Şelalesi'nin yanında bulunan Bendi Mahi Çayı'nda yer alan Şeytan Köprüsü, köylere ulaşım sağlamak için 19. yüzyılda yapılmıştır. 3 metre genişliğe ve 17 metre yüksekliğe sahip olan köprünün isminin ilginç bir hikâyesi bulunmaktadır. Bir rivayete göre bir düğün alayı, köprünün dar olmasından dolayı köprüden düşerek hayatını kaybetmiştir. Bu yüzden de bu köprüye Şeytan Köprüsü denmiştir.

 

Ayanis Kalesi

Van'ın 35 km kuzeybatısında bulunan Ayanis Kalesi, Ayanis Köyü'nde yer almaktadır. M.Ö 643- 645 yılları arasından Urartular tarafından yapılan kale, Van Gölü'nden 250 metre yüksekte konumlanır. Bölgede kazılar hala devam etmektedir. Ortaya çıkarılanlar arasında depo binaları, yaşam alanları, tapınaklar, sur duvarları, salonlar ve küpler bulunmaktadır. Kale, Urartular’ın son zamanını anlamak için büyük öneme sahiptir.

 

Yedi Kilise

Erek Dağı'nın eteklerinde, Yukarı Bakraçlı Köyü'nde yer alan Yedi Kilise; Varak Surp Harç Manastırı olarak da bilinmektedir. Bu kiliseler, iki grup halinde beş kiliseden oluşmaktadır. Ayrıca kiliseye ek olarak kütüphane, çan kulesi ve Jamatun da yer almaktadır. Kiliselerin en eskisinin tarihi, 8. yüzyıla dayanmaktadır.

 

Akdamar Adası ve Kilisesi

Akdarmar Adası ve Kilisesi

Van Gölü'nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası, Gevaş ilçesinde bulunmaktadır. Buraya Gürpınar'dan kalkan feribotlarla ulaşmak mümkündür. Yolculuk 30 dakika sürmektedir. Eşsiz manzaraya ve bir kiliseye sahip olan adaya giriş ücretlidir. Fakat müze kart ile ücretsiz de girilebilmektedir. Akdamar Kilisesi Kral Gagik tarafından Mimar Manuel'e yaptırılmıştır. Kilisenin yapımı, 915-921 yılları arasında tamamlanmıştır. Yapı orta çağın en önemli eserlerindendir. Yapımında kullanılan kızıl andezit taşı, dış cephe süslemeleri, rölyef kabartmaları ilgi çekicidir.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Akdamar Adası Hikayesi

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi

Van'ın Muradiye ilçesinde yer alan Muradiye Şelalesi, 20 metre yüksekliğindedir. Şelalenin isminin IV. Murat'tan geldiği bilinmektedir. Şelale, Muradiye Çayı üzerinde bulunmaktadır. Aynı zamanda bu dere, Van Gölü'ne akan en büyük deredir. Kışın donan, yazın kuruyan şelale ilkbahar aylarında güçlü bir şekilde akmaktadır. Bölgede şelale manzaralı birçok restoran da bulunmaktadır.

 

Peri Bacaları- Vanadokya

 Van'ın peri bacaları, halk arasında ''Vanadokya'' olarak bilinmektedir. Başkale ilçesinin Yavuzlar Köyü'nde yer alan bu yapılar, volkanik Yiğit Dağı'nın püskürttüğü kayaçların, yağmur suları ve rüzgârla aşınması ile oluşmuştur. Burada 17 bin peri bacası, onlarca tünel ve mağara bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi için: Van'ın Gizli Kalmış Güzelliği Peri Bacaları; Diğer Adıyla Vanadokya Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Erçek Gölü

Van Gölü'nün hemen yanında, 30 kilometre uzaklıkta yer alan Erçek Gölü; eşsiz bir doğaya sahiptir. Tam 450 kuş türü burada, Erçek Gölü'nde yaşamını sürdürmektedir. Yaz ördeği, cılbıt, batağan, flamingo gibi yüzlerce kuş türü burada üremekte ve konaklamaktadır. Erçek Gölü, Van Gölü'nden sonra gelen önemli büyük göllerden bir tanesidir. Burası kuş gözlemcilerinin uğrak noktalarındandır. Siz de burada her sene düzenlenen Flamingo Festivali'ne katılarak birçok kuş türünü gözlemleme fırsatı bulabilirsiniz.

 

Van Kedi Evi

Van dediğimiz zaman aklımıza ilk gelenlerden bir tanesi de Van kedisidir. Eğer bu güzel kedileri görmek istiyorsanız Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi'ne mutlaka uğrayın! Van kedilerinin koruma altına alınması için kurulan Van Kedi Evi'ne 1,5 TL karşılığında girerek patili dostlarımızı yakından görün!

Siz de bu özel şehri gezmek için bir plan yapmayı düşünüyorsanız, neoklasik mimarinin ahengi ile size keyifli bir konaklama deneyimi vadeden Elite World Van Hotel’in şık ve konforlu odalarında konaklayabilirsiniz.

Elite World Van

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: