BLOG

BLOG

Doğu’nun İncisi Van’ın Mimari Eserleri


Pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan, yüzyılları aşan tarihî geçmişi ile Van; yerli ve yabancı ziyaretçileri büyülemeyi başarıyor. Siz de Doğu'nun incisi Van'da bulunan mimari eserleri görmek için küçük bir tatil yapabilirsiniz. İşte, Van'da bulunan birbirinden çekici ziyaret noktaları...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Doğu Anadolu Gezilecek Yerler

1. Akdamar Kilisesi

Akdamar veya Ahtamar Kilisesi, Akdamar Adası'nda Hakiki Haç'ın bir parçasını saklamak amacıyla dönemin Ermeni Kralı I. Gagik tarafından Mimar Manuel'e yaptırılır. Ermeni Orta Çağ sanatının en parlak eserleri arasında yer alan bu kilise, Ermeni tarihinde önemli bir yere sahip. Yapımında kızıl andezit taşı kullanılan Kilise'nin dış cephesinde Kutsal Kitap'tan alıntılara rastlamak mümkün. Kilisenin kuzeydoğusunda şapel, batısında jamadun (cemaat evi), güneyinde çan kulesi bulunur. Bu eklentiler, farklı dönemlerde eklenmiş olduğu için farklı gelenekleri yansıtır.

 

2. Hüsrev Paşa Camii

Van'a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden bir diğeri de Hüsrev Paşa Camii. İmaret, türbe, cami ve medreseden oluşan bir külliyede yer alan Hüsrev Paşa Camii, Mimar Sinan'ın eserleri arasında yer alıyor. Van'ın Ortakapı Mahallesi'nde bulunan bu caminin duvarlarında kesme taş kullanılırken kubbesinde tuğla gibi malzemelerden yararlanılıyor. İlk yapıldığında içerisinde bulunan çiniler, varlığını günümüze kadar sürdürememiş. Camii, minaresinden kapılarına dek binlerce yıllık bir tarihin izini taşıyor. Zamanla hasar gören minare, kapı ya da kubbeleri restore ediliyor. Kıble duvarı olarak adlandırılan ve günümüzde de kullanılan oyukluğun hemen ortasında bir mihrap yer alıyor. Bu mihrap kalker taşından dikdörtgen bir şekilde inşa edilmiş ve tam üç adet kemere ve bir adet nişe sahip. 1567 yılında yapılan bu cami 1992'de defineciler tarafından kırılıp dökülmüş ve hasar görmüş. 

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Osmanlı Mimarisinin "Koca Sinan"ı Mimar Sinan'ın Görmeniz Gereken 10 Eseri

3. Van Kalesi

Van Kalesi

Geçmiş dönemlerde şehrin güvenliğini sağlamak için önemli bir işleve sahip olan kaleler, bugünün en dikkat çeken tarihî yapıları arasında bulunuyor. Tuşpa adıyla Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kalenin tarihi, MÖ 840'lara dayanır. Kalede Urartulardan, Perslerden ve Osmanlıdan kalma izler bulunur. Şehir merkezinden beş kilometre uzaklıkta bulunan, kayalıkların konumundan da faydalanılarak yapılan bu kale, Van Gölü'nü seyretmek için ideal bir mekân. Eğer Van'ı ziyaret edecek olursanız Kale'nin doğa ile muhteşem uyumuna tanık olabilirsiniz.

 

4. Van Müzesi

Van Müzesi'nde; Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik Çağlarından; Urartu, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu Devletlerinden; Türk-İslam ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserler bulunur. Eserlerin kronolojik sırayla sergilendiği bölümler, ziyaretçileri eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarır. 13 bin metrekarelik alana sahip müzede 26 sergi alanı bulunur. Günümüzden yaklaşık 500 bin yıl önce yaşanmış Paleolitik Dönem'den kalma izleri, sikkeleri ve Van halk kültürünü yansıtan etnografik eserleri Van Kalesi'nde bulabilirsiniz. Müzede sergilenen eserler dönemin sosyal yaşamını, sanata bakış açısını yansıtmasının yanında Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi büyük devletlerin de eserlerini ziyarete açıyor. 

 

5. Gevaş Halime Hatun Kümbeti

Üzerinde Selçuklu izleri taşıyan bu kümbet Gevaş ilçesinde bulunuyor. Gevaş'ta bulunan Selçuklu Mezarlığı'nın hemen doğusunda yer alan bu kümbet İzzettin Saltuk tarafından kızı Halime Hatun için 1335'te inşa ettiriliyor. Bu kümbetin inşasını gerçekleştiren ustaysa Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed olarak biliniyor. Mimari planında birçok geometrik şekil bulunan bu kümbetin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılında yapıldı.

 

Konaklamak İçin Elite World Van Yanınızda!

Elite World Van

Doğu'nun incisi Van'ın kültürel ve coğrafi güzelliklerini görmek için Elite World Van'a davetlisiniz. Elite World Van, neoklasik ve saray mimarisinin ahengini yansıtan dekorasyonuyla beğeninizi kazanacak. Güler yüzlü personeli ve konforlu odaları ile konaklayacağınız süre boyunca evinizde gibi hissetmek için siz de hemen rezervasyon yapabilirsiniz. 

Restaurant ve Bar kısmında çeşitli konsept ve tasarımlarla yapılan yemek sunumları sayesinde ziyaretinizi çok daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Fit Life Spa & Health Center hizmetiyle de günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Van'ın kalbinde bulunan Elite World Van misafirlerini bekliyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: