BLOG

BLOG

TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL ROTASI LİKYA YOLU’NDA GÖRMENİZ GEREKEN 11 ANTİK KENT


Likya yolu

Likya Yolu, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla, maceraperestlerin gözde yerlerinden birisi. Fethiye ile Antalya arasında bulunan bu uzun yürüyüş yolu, “Dünyanın En İyi 10 Uzun Mesafe Yürüyüş Rotası” listesinde bulunuyor. Yaklaşık olarak 535 km uzunluğundaki bu rota, en çok ilkbahar ve yaz döneminde ziyaret ediliyor. Likya Yolu, tamı tamına 19 antik kenti birbirine bağlıyor. Bu antik kentlerin tamamı bugüne kadar ulaşamasa da, geriye kalan sütunlar, mezarlar ve diğer tarihi kalıntılar, insana eşsiz bir deneyim yaşama şansı yaratıyor.

İşte muhteşem rota Likya Yolu üzerinde görmeniz gereken 11 antik kent ve özellikleri.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Türkiye'de UNESCO Tarafından Koruma Altına Alınan Yerler

1.Pınara Antik Kenti

Pınara Antik Kenti, Fethiye'ye 45 km uzaklıkta yer alıyor. Yuvarlık bir tepeye kurulu olan bu antik kent, Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen Pinara kelimesinden ismini alıyor. Depremler nedeniyle bu zamana kadar çok zarar görmüş olsa da bugüne ulaşan birçok kaya, lahit mezarı, hamam, tiyatro gibi görülmeye değer yapı hala ayakta. Pınara Antik Kenti, ayrıca mitolojiye göre, döneminin üç oy hakkına sahip olan 6 önemli Likya kentinden bir tanesi... Saklı güzelliklerle dolu Likya Yolu'ndaki bu antik kenti gezerken, gerçekten çok etkilenecek ve birçok fotoğraf karesi çekmek isteyeceksiniz.

 

2.Sidyma Antik Kenti

Sidyma Antik Kenti, Fethiye'nin Dodurga ve Boğaziçi köyleri yakında bulunuyor. Kentin girişince yüksek anıt mezarları ve muhteşem süslemeli sütunlar var. Yakınlarında yerleşim yeri olmasına rağmen bu kent, doğanın tam kalbinde ve doğa tarafından fethedilmiş durumda. Bu antik kenti gezerken Likya tanrılarına adanmış tapınaklar, büyük kaya mezarları, sarmaşıklarla birleşmiş surlar sizi gerçekten çok etkileyecek...

 

3.Xanthos (Ksantos) Antik Kenti

Ksantos Antik Kenti, Fethiye'ye 46 km uzaklıkta bulunuyor. Antik Çağ'da Likya uygarlığının en büyük idari merkezi olan bu antik kent, birçok savaşa tanıklık ettiği için ne yazık ki içerisinde bugüne ulaşan fazla bir yapı yok. Buradaki eserler British Museum'da sergileniyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu antik kent, bugüne ulaşan az sayıda lahit mezar, tiyatro ve kilisesi ile sizleri bekliyor.

 

4.Pydnai Antik Kenti

Pydnai Antik Kenti

Pydnai Antik Kenti, Fethiye yakınlarındaki dünyanın en güzel doğal kumsallarından birisi olan Patara Plajı'nın batısında yer alıyor. Kentin içinde bugüne kadar ulaşabilmiş bir parça sur bulunuyor. Çünkü depremler nedeniyle pek fazla yapı ayakta kalamamış. Yine de küçük bir tepede yer alan bu antik kent, kuşbakışı manzarasıyla macera tutkunlarının gözdelerinden bir tanesi.

 

5.Letoon Antik Kenti

Letoon Antik Kenti, Fethiye'ye 65 km uzaklıkta bulunuyor. Mitolojiye göre, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulan kentin merkezinde, Leto, Artemis ve Apollon için yapılmış 3 tapınak bulunuyor. Bu antik kent, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı ve artık tamamen terk edilmiş durumda. İçerisindeki Helenistik Döneme ait tiyatro ise, bugüne kadar ulaşabilen ender yapılardan bir tanesi.

 

6.Antiphellos Antik Kenti

Antiphellos Antik Kenti, Kaş'ın Likya dönemindeki isimlerinden bir tanesi ve bölgenin alt kısmında yer alıyor. Kaş, bu antik kentin üzerine kurulduğu için bugüne ulaşan pek fazla yapı bulunmuyor. Bu antik kentteki en önemli yapıt, Uzun Çarşı Caddesi'nde yer alan ve tek bloktan oluşan bir lahit. Ayrıca antik tiyatro da burada maceraperestlerin görmesi gereken güzelliklerden bir tanesi.

 

7.Phellos Antik Kenti

Phellos Antik Kenti, Kaş'ın Pınarbaşı Köyü'nde bulunuyor. Günümüze ulaşan kalıntıları, bu kentin bir savunma kenti olduğunu gösteriyor. Bu antik kentte, akropolü çevreleyen surlar, görülmesi gereken kalıntılardan. Ayrıca akropolün batı kenarında yer alan ev tipi bir kaya mezarı bulunuyor. Ve bu mezar, Likya'nın ahşap ev mimarisini kayaya yansıtan en özgün örneklerinden.


8.Apollonia Antik Kenti

Apollonia Antik Kenti, Kaş'a 22 km uzaklıkta yer alıyor. Kekova yolu üzerinde kurulan şehir, L harfine benzeyen bir kayalığın üzerinde bulunuyor. Bu antik kenti çevreleyen ve bugüne kadar ulaşan surların bir kısmında Bizans yapısı olan bir kilise mevcut. Kilise dışında kentteki en ilginç ve görülmesi gereken yapılar 6 prizmal gövdeli mezar anıtı, hamam ve tiyatro…



9.Aperial Antik Kenti

Aperial Antik Kenti, Kaş ile Kekova arasında, Sıçak Yarımadası'nın eteklerinde kurulmuş bir kent. Bu antik kentin kalıntıları, denize doğru inen tepenin eteklerinde yer alıyor. Ve kalıntılar tekne turu ile görülebiliyor. Şehirde Likya dilinde yazılmış gümüş sikkeler bulunuyor. Kentin rıhtımı ve buna bağlı yapılar şu anda sular altında. Ancak yine de denizin altındaki bu görüntüler bile insanı etkilemeye yetiyor.

 

10.Simena Antik Kenti

Simena Antik Kenti, Kaş işle Finike arasındaki Kaleköy'de yer alıyor. Kalesi bugün bile hala ayakta. Kentte ayrıca sular altında kalan kaya mezarları bulunuyor. Kente yalnızca deniz yoluyla ulaşım mevcut ve son derece etkileyici bir manzaraya sahip. Depremlerden dolayı bu antik kentin yarısı suyun içinde, yarısı suyun dışında bulunuyor.

 

11.Olympos Antik Kenti

Olympos Antik Kenti, Antalya'nın 80 km güneyinde yer alıyor. Şehrin ismi, Anadolu dillerinde yüksek dağ anlamına geliyor. Bu antik kentin ortasından geçen Akçay, kenti ikiye bölerek bir liman kenti haline getiriyor. Günümüzde tatilcilerin uğrak noktası olan Olympos, sadece yeşil ve maviyi bir araya getirmekle kalmıyor; bir de bu tarihi kalıntılarıyla konuklara muhteşem bir macera vaat ediyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: