BLOG

BLOG

HÜCRE YENİLENMESİNE YARDIMCI GLİKOLİK ASİT HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN 7 BİLGİ


Cilt bakımı konusunda son yıllardaki en popüler kavramlardan biri de glikolik asit. Glikolik asit cilt bakımı rutini için vazgeçilmez unsurlardan biri olarak karışımıza çıkıyor. Nemlendiricilerden peelinglere, temizleyici ürünlerden toniklere kadar pek çok cilt bakım ürününde bulunuyor. "Mucize bileşen" olarak tanımlanan bu önemli madde çeşitli cilt sorunlarının çözümüne yardımcı oluyor.

Glikolik asit, şeker kamışından üretilen ve alfa hidroksi asit (AHA) ailesine ait bir bileşen. Cilt bakımı ve kozmetikte kullanılan alfa hidroksi asit, kuru cilt, akne ve ince kırışıklıkları tedavi etme noktasında önemli bir yardımcı. Glikolik asit de, alfa hidroksi asit ailesinin en popüler olanı çünkü tüm cilt tipleri için güvenli ve cildin yenilenmesi için inanılmaz faydaları bulunuyor.

 

1. Akne Tedavisinde Etkili

Akne Tedavisinde Etkili

Kimyasal yapısı diğer alfa hidroksi asit (AHA) üyelerine kıyasla daha küçük olduğu için kolayca emilebilen ve cildin derinliklerine nüfuz edebilen glikolik asit, bu sayede çeşitli cilt sorunlarına karşı önemli bir yardımcı. Çok çeşitli cilt tahrişine ve sivilce sorunlarına karşı savaşabilen glikolik asit, kistik akne hastalıklarında ölü deri hücrelerinin temizlenebilmesine ve derin tıkanıkların açılmasına yardımcı olabiliyor.

Akneler ciltteki kıl köklerinin fazla yağ, kir, ölü deri hücreleri ve bakterilerle tıkanmasıyla oluşurlar. Glikolik asit ise cilt üzerindeki ölü cilt hücresi birikimini ortadan kaldırabilir ve zamanla aknelerinizi iyileştirebilir. Bu yüzden akneye eğilimli ciltler, glikolik asitten fayda görebilirler.

 

2. Yaşlanmayı Geciktirmeye Yardımcı Olur

Yaşlanmayı Geciktirmeye Yardımcı Olur

Glikolik asitin yaşlanmayı geciktirici özelliği artık herkes tarafından kabul ediliyor. Küçük moleküllü yapısı nedeniyle hücresel aktiviteyi uyarma, epidermis tabakasına derinlemesine nüfuz etme kabiliyetine sahip olması sayesinde yaşlanma karşıtı olarak pek çok cilt bakım ürününde karşımıza çıkıyor. Glikolik asit sayesinde cilt nemleniyor, canlanıyor ve aydınlanıyor. Glikolik asit cildinizin yumuşak, temiz ve genç bir görünümde kalması için hücrelerin yenilenme sürecini destekliyor.

 

3. Tüm Cilt Tipleri İçin Uygun Bir Bileşen

İsmindeki asit kelimesi nedeniyle geçmişte daha çok yağlı ciltlerin ve aknelerin tedavisinde kullanılan bu bileşenin, yapılan araştırmalar neticesinde artık tüm cilt tipleri için güvenli ve uygun olduğu kabul ediliyor. Glikolik asit, genç veya aşırı yağlı ciltlerde yönetilmesi zor cilt sorunlarını düzenlerken aynı zamanda kuru ciltleri nemlendirme ve parlatma özelliğiyle de karşımıza çıkabiliyor. Çok hassas bir cildiniz varsa glikolik asit kullanmadan önce dermatoloğa danışmanız gerekir.

 

4. Cilt Katmanlarını Yenilemeye Yardımcı Oluyor

Glikolik asidin faydalarından biri de cildin yenilenmesine yardımcı olması. Ölü deri hücresi birikimi cildi donuk gösterir ve yaşlanmaya neden olabilir. Glikolik asit, cildin üst tabakasından kurtulup taze bir tabakanın ortaya çıkmasını sağlar, cildin en üst katmanlarını yenileyerek cilt sorunlarını ortadan kaldırır. Bu sayede egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarının, ince kırışıklıklar ve hatta güneş hasarının neden olduğu görünüme karşı cildin yenilenmesine yardımcı olur. Glikolik asit içeren ürünler kullanmak, cildinizin pH seviyesini dengede tutmanıza, varsa sivilce izlerinin görünümünün azaltılmasına, cildinizin yumuşak ve esnek olmasına büyük katkı sağlar.

 

5. Glikolik Asit Cildi Nemlendiriyor

Glikolik asidin nemlendirici etkisi hiç de yabana atılacak türden değil. Bu özelliği onu düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında nemlendiriciler için uygun hale getiriyor. Havadaki nemi çekerek cilde hapsedebilme etkisine sahip olan glikolik asit sayesinde cildiniz nemlenir, parlar, yanaklardaki pul pul dökülmeler gider ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur.

 

6. Pigmentasyonu Önlemeye Yardımcı Oluyor

Cildinizdeki ölü cilt hücrelerinin ortadan kaldırılmasına katkı sunan glikolik asit, sağlıklı cilt katmanını yüzeye çıkararak daha taze, parlak ve pürüzsüz bir cilt vadeder. Glikolik asit içeren ürünler pigmentasyon sorunlarını, yara izi, ince çizgiler ve kırışıklıkları giderebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise şudur; gün içinde çok fazla güneş ışığına maruz kalınacaksa glikolik asit içeren ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekir çünkü glikolik asit, cildi güneş hasarına duyarlı hale getirebilir. Bu yüzden güneş kremi kullanmak cildiniz için koruyucu olabilir.

 

7. Ciltteki Kolajen Seviyesini Artırıyor

Glikolik asit, cildi daha fazla kolajen üretmesi noktasında destekliyor. Bilindiği üzere kolajen cilde sıkılık, dolgunluk ve elastikiyet veren bir protein ve cildimizin yanı sıra eklem ve bağ dokuları için de büyük önemi var. Yaşlandıkça doğal bir şekilde kolajen üretimi azalıyor, aşırı güneşe maruz kalındığında da tamamen yok oluyor. Bu sebeple düzenli olarak glikolik asit içeren ürün kullanmak, kolajen üretimini teşvik ediyor ve kırışıklıkları en aza indiriyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Mevsiminde En Çok Yenmesi Gereken Yiyecekler

Kış Aylarında Hastalıklardan Korunmak İçin Yapmanız Gerekenler

Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları

Kış Aylarında Vücudumuzu Zinde Tutacak Egzersiz Önerileri