BLOG

BLOG

KIŞ DEPRESYONUNDAN KORUNMANIN YOLLARI


Kış yaklaşmaya başladıkça birçoğumuzun içini bir mutsuzluk, isteksizlik ve ümitsizlik kaplıyor. Mevsim geçişleri genellikle kişilerin daha depresif hissetmesine zemin hazırlıyor. Bu dönem içerisinde beynin biyolojik ritmi bozulurken, melatonin hormonu düzensiz bir şekilde salgılanmaya başlıyor. Peki kış depresyonundan korunmak için ne yapmak gerekir? İşte kış depresyonu ile ilgili tüm merak edilenler:

 

Kış depresyonu belirtileri nelerdir?

Öncelikli olarak kış depresyonunun belirtilerine göz atalım. Kış depresyonu: konsantrasyon sorunları, karamsarlık, ümitsizlik, sinirlilik, iştahta azalma veya artma, hızlı yorulma, uykusuzluk veya aşırı uyku hali, dengesizlik, kişinin kendini değersiz ve suçlu hissetmesi gibi durumlar ile ortaya çıkıyor. Peki kış depresyonundan korunmak için ne yapmak gerekiyor? İşte yapmanız gerekenler:

 

Güneş ışığı hayatınızın bir parçası olsun

Kış depresyonunun en büyük nedenlerinden bir tanesi güneş ışığı yoksunluğudur. Çünkü kış depresyonunun belirtileri ve D vitamini eksikliği belirtileri birbirlerine benzer. Güneş ışığı görmeyen yerlerde çalışmanın ve güneş ışığının olmadığı bir odada uyanmanın sonucu yorgunluk olarak açığa çıkmaktadır.  Güneş ışığı görmeyen bir odada, kişi ne kadar uyursa uyusun, yataktan kalkmak istemez. Bu yüzden odanızın mutlaka güneş almasına özen göstermelisiniz. Ve mutlaka alarm kurarak güneşin doğduğu saatleri deneyimlemelisiniz. Bu şekilde vücudunuza, uyandığını veya uyanması gerektiğini söylemiş olursunuz.

 

Şekere ara vermeye çalışın

Şeker kış aylarındaki en büyük düşmanınızdır. Çünkü kış depresyonu ile düşen serotonin seviyeniz ile vücudunuz karbonhidratlara ve şekerlere saldıracaktır. Karbonhidrat ve şeker tüketimi ise yorgunluk ve mutsuzluk hissi vermeye başlayacaktır. Yani bu iki süreç bir kısır döngüye takılı kalarak birbirini tekrar edecektir. Ayrıca bu tarz gıdaların bağımlılık yapıcı etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden mutlaka bu kısır döngüye bir son verilmelidir.

 

Mümkün olduğunca hareket edin 

Birçoğumuz kıştan dolayı hareket etmek istemiyoruz. Kimisi üşümek istemediği için kimisi ise terlememek için hareket etmek istemiyor. Fakat kış aylarında kilo bir yana dursun, sağlıklı bir şekilde biyolojik sürecimizi devam ettirmemiz için her gün düzenli olarak hareket etmemiz gerekiyor. Eğer gün içerisinde düzenli bir şekilde hareket ederseniz, hormonal salınımınız düzene girecek, metabolizmanız hızlanacak ve enerjiniz artacaktır.

 

Ne az ne de fazla uyuyun 

İnsanlar kış aylarında daha fazla uyuma eğilimindedirler. Çünkü battaniye altından kalkmak, üşümek ile bağdaştırılmaktadır. Fakat az veya fazla uyumanın hayat ritminizi bozmak anlamına geldiğini unutmamalısınız. Bu yüzden günlük 7-8 saatlik bir uyku kâfidir. Uyuma ve uyanma saatleri belirlenerek enerji seviyesi çok basit bir şekilde yükseltilebilir.

 

Aktivitelerinizin alternatiflerini bulun

Yaz aylarında yapılan aktiviteler kış ayları ile birlikte sona erer. Sona eren aktiviteler mutsuzluğu beraberinde getirebilir. Çünkü kişi uzun zamandır bir şeylerle ilgileniyordur ve birden boşluğa düşmüştür. Eğer sizde de buna benzer bir durum söz konusuysa, sıcak havalarda yaptığınız aktivitelerin kış versiyonlarını bulmaya çalışın. Hayatınıza renk katmak size iyi gelecektir. Örneğin yazın hafta sonları sahile giderek bisiklet sürmeyi seviyorsanız, kışın bunu kayak ile değiştirebilirsiniz. Veya yürüyüş sporu ile ilgileniyorsanız yaz rotanızı, kışa çevirebilirsiniz.

 

Döngüyü kabul edin; eğer bu döngüyü kabul edemiyorsanız destek almaktan korkmayın

Mevsim geçişleri tamamen doğal bir süreçtir. İnsan psikolojisi olarak uyum sağlamamız gereken bir zaman aralığı vardır. Fakat bazı durumlarda bu uyumu sağlayamayız. Ve yaşanan bu değişimleri yargılamaya başlarız. Bu geçişleri yargılamaktan ziyade, evrenin bu değişimine tanıklık etmek ve kabul etmek, insanı daha pozitif bir yapıya büründürür. Bu deneyimlere şahit olmak muhteşem olayları da beraberinde getirir. Eğer tüm bu adımları yapmanıza rağmen kış depresyonunu atlatamadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka bir profesyonelden yardım almayı deneyin.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Kış Aylarında Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirecek 8 Besin

Kış Aylarında Neden Kilo Alırız? Kilo Almayı Önlemek için Neler Yapmalıyız?

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?