BLOG

BLOG

BİR GENÇLİK İKSİRİ OLARAK BİLİNEN MELATONİN HORMONUNUN VÜCUDUMUZDA YARATTIĞI MUHTEŞEM ETKİLER


Glandula pinealisten salgılanan N-asetil-5-metoksitriptamin veya bilinen diğer adıyla melatonin, epifiz bezinde üretilen bir hormondur. Uyku hormonu olarak da bilinen bu hormon, özellikle geceleri karanlık ortamlarda salgılanmaktadır ve vücut ritimlerini koruması açısından büyük önem taşımaktadır. Epifiz bezi çok uzun yıllardır tıpta biliniyordu. Fakat fonksiyonu 20. yüzyılın sonuna kadar muamma olarak kaldı. Fransız filozof Descartes, epifiz bezini ''ruhun makamı'' olarak adlandırdı. Öyle ki duyguların buradan kaynaklandığı düşünüldü. 45 yaşından sonra daha az salgılanmaya başlayan melatonin; kahve ve çay tüketimi, bilgisayar başında uzun süre geçirilmesi, ışık ve ses dengesizlikleri, alkol ve sigara, stres gibi durumlarda azalabiliyor. Peki gençlik iksiri olarak da bilinen melatonin hormonunun ne gibi etkileri ve faydaları bulunuyor? İşte melatoninin muhteşem etkileri...

 

Vücudun ritmini ayarlıyor

Her şeyden önce en çok bilinen faydasından başlayalım. Melatonin, yapısı gereği biyolojik saatimizi ve ritmimizi ayarlıyor. Bu şekilde güne ayak uydurabiliyor, sağlıklı bir uyku uyuyabiliyor ve uyanmamız gereken saatte uyanabiliyoruz.

 

Bağışıklık sistemini destekliyor, hücreleri yeniliyor

melatonin

Melatoninin bağışıklık sistemini destekleyici ve hücre yenileyici bir etkisi olduğu biliniyor. Aynı zamanda bu hormon, güçlü antioksidanlardan bir tanesi. Hücre içine girebilen melatonin; hücrenin genetik kodunu taşıyan hücre çekirdeğini özel bir biçimde koruyor, hücrenin kendini onarmasına yardım ediyor. Virüs, bakteri ve parazitlerle mücadele ediyor, bunların etkinliklerini azaltıyor.

 

Jet Lag’i hafifletebiliyor

jetlag

Yapılan bazı araştırmalar melatonin hormonunun Jet Lag'ı hafifletici etkiye sahip olduğunu gösteriyor. 1992 yılında Claustrat, melatoninin Jet Lag üzerindeki etkisini araştırdı. Araştırmada Kuzey Amerika ve Fransa arasında uçan ve Jet Lag'a karşı aşırı duyarlı gönüllüler yer aldı. Deneklerden bir grup melatonin kullanırken bir grup plasebo aldı. Çalışma sonucunda melatonin hormonunun hafifletici etkiye sahip olduğu görüldü.

 

Daha iyi hissettiriyor

Araştırmalar, melatoninin depresyonla direkt olarak ilintili olduğunu gösteriyor. Vücudumuzda melatonin hormonu düşük olduğu zaman kendimizi depresif hissediyoruz. Melatonin hormonunun yüksek olması ise serotoninin, yani mutluluk hormonunun yükselmesine yardımcı oluyor.

 

Melatoninin diğer faydaları nelerdir?

Melatoninin faydaları az önce saydıklarımızla da bitmiyor. İşte araştırılmaya devam eden ve katkısı olduğu düşünülen diğer durumlar:

  • Görme sorunları olan kişilerde yararlı olduğu bilinmektedir.
  • Çeşitli baş ağrısı türlerinin hafifletilmesinde yardımcıdır.
  • Yaşlanma karşıtı özellikler taşımaktadır.
  • Sinir hücrelerini serbest radikallerden korur.
  • Kulak çınlamasına karşı etkilidir.
  • Saç dökülmelerini azalttığı bilinmektedir.
  • Kan basıncını azaltır.
  • Doğurganlığı artırabileceği, organ nakli komplikasyonlarını azaltabileceği de bilinmektedir.
  • Ayrıca araştırmalar; mide ülseri, reflü ve meme tümörlerinin gelişimini yavaşlattığını göstermektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Stressiz Bir Hayat İçin Yapmanız Gerekenler

Masajın Kendinizi İyi Hissetmenizi Sağlayacak Etkileri

Jet Lag'den Kurtulmanın 8 Yolu

Hemen Şimdi Yogaya Başlamak İçin 10 Sebep

Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları