BLOG

BLOG

DETOKS ETKİSİ YAPAN 11 YİYECEK


Detoks, çeşitli yollarla vücudumuza giren zararlı artıkların vücuttan temizlenmesidir. Yani asıl amacı, vücudu arındırmak, temizlemek ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bunu yapmak için bir detoks programına yazılabilir; ya da çeşitli detoks içecekleri tüketebilirsiniz. Ancak bunların dışında, tüketebileceğiniz detoks etkisi yaratan doğal besinler de bulunuyor. Dolayısıyla beslenmenize bu besinleri dahil ederek de vücudunuzun toksinlerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü aslında hepimizin (özellikle de şehir hayatının kirliliğine maruz kalan insanların) belirli aralıklarla vücudumuzu toksin maddelerden temizlemeye ihtiyacı var. İşte tek başına tüketildiğinde, detoks etkisi yaratan o doğal yiyeceklerden bazıları…

 

1. Muz

Muz, vücuttaki toksin üretimini azaltır ve var olan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bu yönüyle, vücutta kuvvetli bir detoks etkisi yaratır. Ayrıca kolesterolü de düşürür.

 

2. Elma

Elmada bolca, kolestrol ve kötü kolesterolü düşüren falovan isimli madde bulunur. Ayrıca yine içeriğinde bulunan lifler sayesinde vücudu temizler ve toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.

 

3. Limon

Limon, vücuttaki asit oranını düşürür ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur. ayrıca toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

 

4. Orman meyveleri

Yaban mersini, karadut, çilek, ahududu, böğürtlen gibi orman meyveleri, vücut için çok önemli antioksidanlardır. Özellikle yaban mersini, içeriğinde bulunan maddeler sayesinde damar yapısını geliştirir; göz sağlığını korur ve kanser oluşumunu engeller. Vücut için de ciddi bir detoks etkisi yaratırlar.

 

5. Enginar

Enginarın içinde bulunan sinarin isimli madde, safra üretimi ve sindirimin düzgün yapılmasını sağlar. Ayrıca enginar, peroksinitrit isimli iltihap yapıcı maddenin üretimini engeller. Dolayısıyla da vücutta detoks etkisi yaratır.

 

6. Pancar

Pancar, içeriğinde bolca; bağışıklığı destekleyen C vitamini ve yüksek miktarda; bağırsak çalıştırıcı lif bulundurur. Kanın temizlenmesine ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olur. Ve vücutta detoks etkisi yaratır.

 

7. Brokoli

Brokoli, içeriğinde bolca bulunan sülforafan sayesinde, vücutta yüksek miktarda antioksidan üretilmesini sağlar. Bu yönüyle kansere karşı önemli bir koruyucudur. Bir yandan vücudu toksinlerden arındırıp temizlerken, bir yandan da vücuda birçok vitamin girmesini sağlar.

 

8. Sarımsak

Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Vücudun fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olarak vücutta detoks etkisi yaratır.

 

9. Kırmızı Biber
 

Kırmızı biber, içeriğinde portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini barındırır. Bu vitamin sayesinde ise, vücuttaki toksinleri sindirilebilir ve zararlı olmayan maddelere çevirir.

 

10. Turp Yaprağı

Turp yaprağı, bir çeşit antioksidandır. Ayrıca içeriğinde bulunan sülfür sayesinde, vücuttaki detoksu sağlayan enzimleri harekete geçirir ve böylece ciddi bir detoks etkisi yaratır.

 

11. Domates

Domates içeriğinde, beta keraten, folik asit, B6 vitamini ve likopen bulundurur. Bu maddeler sayesinde, vücuda en iyi detoks etkisi yapan sebzelerden biridir. Ayrıca kolesterolü düşürür ve de vücutta iltihap oluşumunu engeller.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: