BLOG

BLOG

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?


Küresel İklim Değişikliği Çocuklara Nasıl Anlatılmalı

Global bir sorun olan iklim krizi, uzun zamandır dünya gündemini meşgul ediyor. Bilim insanları ve çevre gönüllülerinin yanı sıra aktivistler, iklim değişikliği konusunda tüm ülkeleri bir plan yapmaya yönlendiriyor. Bu kararlı aktivistlerin arasında genç Greta Thunberg ve Atlas Sarrafoğlu gibi isimler yer alıyor. Dünya liderlerini sorumluluk almaya davet eden bu gençler, kendi kuşaklarını da bilgilendirmeye çalışıyor. Hal böyle olunca çocuklarınız, televizyon ve sosyal medyadan duydukları iklim krizinin ne olduğunu merak etmeye başlayabilir. Bir ebeveyn olarak bu soruya hazırlıksız yakalanmak istemezsiniz. Çocukları; teorik bilimsel verilere boğmadan, bunaltmadan ve hatta korkutmadan iklim değişikliği hakkında bilgilendirmeniz mümkün. Dilerseniz bu zorlu sınavdan başarıyla çıkmanızı sağlayacak ipuçlarını birlikte keşfedelim.

 

1. İklim Krizi Hakkında Siz Neler Biliyorsunuz?

Çocukları bilgilendirmeden önce iklim krizi hakkında kendi endişelerinizi gözden geçirerek bilgi eksikliğinizi tamamlamanız gerekir. Zira çocuğunuz, sizinle konuşmadan önce kulaktan dolma pek çok bilgi edinmiş olabilir ve ana fikirden uzak, kıyamet senaryosunu andıran bu bilgiler onu ciddi anlamda korkutabilir. Bu nedenle çocukların endişelerini önemsemek ve konunun önemini küçümsemeden bilgi aktarmak oldukça önemli. Bilimsel verileri, yaşam inançlarınız ve ailevi değerlerinizle harmanlayarak aktarmak işinizi kolaylaştırabilir.

 

2. Küresel İklim Değişikliği Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?

Başlangıç olarak, iklim değişikliğinin temelinde yatan sera gazı hakkında konuşabilirsiniz. Dünyamızın etrafını saran atmosferin, bizi güneş ışınlarından ve uzayın soğuğundan nasıl koruduğundan bahsedebilirsiniz. Ardından sera gazı salınımının ne anlama geldiğini, nasıl oluştuğunu örneklerle anlatmayı deneyin. Kontrolsüzce artan bu gazın atmosferi nasıl ısıttığını, bu ısınmanın iklim üzerindeki etkilerini açıklayın. Artık sorunun temelini açıkladığınıza göre iklim değişikliğinin önemini anlatabilirsiniz. Yine de iklimin değişikliği ile yaşanabilecekleri mümkün olduğunca korkutmadan anlatmaya özen gösterin. Basitçe iklim değişikliğinin mevsimler üzerindeki etkisini vurgulamayı deneyin. İklimi bir saate benzeterek bozulması halinde mevsimlerin nasıl karışacağını anlatmaya çalışın. Yerkürenin yılın yanlış zamanlarında ısınacağını, bazı bölgelerinde yağışların artabileceğini örneklendirin. Aşırı yağmur ve kuraklığın çiftçileri ve dolayısıyla ürünleri nasıl etkileyebileceğine dikkat çekin.

Bu bilgi paylaşımının sonunda çocuğunuzun ürktüğünü gözlemleyebilirsiniz. Bu gerçeğin korkutucu olduğunu kabullenip harekete geçmek için geç olmadığını vurgulayın. Aile olarak gezegenin korunmasına katkıda bulunmak için neler yapabileceğinizi konuşun. Konuyu anksiyete boyutuna getirmeyen bir farkındalıkla ele alarak çocuklarınıza güven vermeyi unutmayın.

 

3. Küresel İklim Değişikliği Hangi Yaş Grubu ile Nasıl Konuşulmalı?

Küresel İklim Değişikliği Hangi Yaş Grubu ile Nasıl Konuşulmalı

Okul Öncesi Yaşlardaki Çocuklar

Bu yaş grubu, henüz iklim krizinden haberdar olmasa da geleceğin sahibi. Bu nedenle bu grupta yer alan çocuklara çevre bilinci aşılamak ve doğa ile temas ettirmek oldukça önemli. Üstelik küçük yaşlarına rağmen doğru bilgilere sahip olmak, onları güvende hissettirir. Birlikte doğadan daha fazla zaman geçirebilir, çevreyi neden korumamız gerektiğinden bahsedebilirsiniz. İnsanlığa ev sahipliği yapan gezegenimizle ilgilenmemiz gerektiğini, bilim insanlarının bizler için çalıştıklarını anlatabilirsiniz.

 

Okul Çağındaki Çocuklar

7-12 yaş grubundaki çocuklarda bir arkadaştan duyulanlar, onların küçük dünyalarında yıkıcı etkiler yaratabilir. Çocuğunuzun iklim değişikliği konusunda soru sormasını beklemeden siz fikrini alın. Böylece başlattığınız sohbette neler duyduğunu, sosyal medyadan nelere maruz kaldığını anlayabilirsiniz. Didaktik bir konuşmadan kaçınmak için hem sorunu hem de çözüm yollarını konuşma fırsatı yaratmaya çalışın. Arabaya binmek yerine bisiklet kullanmak ve yürümek gibi basit önlemlerin faydasına odaklanın. Bilinçli tüketimin ve geri dönüşümün önemine odaklanın, birlikte hareket etmeyi önerin.

 

Ergenlik Dönemindeki Çocuklar

13 yaş üstü çocuklar, iklim değişikliğinin nelere sebep olabileceği konusunda bir fikre sahip. Üstelik bu grupta yer alan gençler, geleceklerini radikal bir biçimde etkileyecek bu değişimi tehdit olarak algılayabilir. Doğal olarak geçirdikleri büyüme sancısına ek olarak iklim krizi, üzerlerinde fazladan bir yük yaratabilir. Bu nedenle hisleri hakkında özgürce konuşabilecekleri alanlar açmak, bu yaş grubunun ruhsal sağlığı için oldukça önemli. Konuştukça ihtiyaç ve korkularını paylaşmalarını sağlamanın yanı sıra sorumluluk bilinci ile hareket etmelerine de yardım edebilirsiniz.