BLOG

BLOG

KARADENİZ BÖLGESİNDEN DAMAK ÇATLATAN 10 LEZZETLİ YEMEK


Türkiye’nin her yöresinin kendine özel muhteşem lezzetleri vardır. Onlarca medeniyetin bu topraklarda yaşaması, kültürlerin harmanlanmasına neden olmuştur. Bu harman, muhteşem lezzetlerde de kendini göstermiştir. Bu lezzetlerin üzerine bir de doğallık ve tazelik eklenince, unutulmaz olmuştur. Haydi lafı daha fazla uzatmadan Kuzey’e, muhteşem lezzetlere doğru yol alalım!

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Sümela Manastırı'nın Hikayesi

Hamsi pilav

hamsi bugulama

Meşhur Karadeniz lezzeti hamsi pilav, Rize'den çıkmadır. İçerisinde kuş üzümü ve dolma fıstığı bulunur. Pilav pişirilir, hamsiler dizilir, üzerine tekrardan pilav koyulur ve bir kat daha hamsi dizilir. Daha sonrasında fırınlanır ve afiyetle yenir!

 

Trabzon pidesi

Türkiye'nin birçok yerinde pide, ustalıkla yapılır. Fakat pide deyince akla ilk gelen şehir Trabzon'dur. Köy peynirinin o güzel tadı, isteğe göre eklenen yumurta ve tereyağı ile şenlenir. Trabzon pidesi, Karadeniz lezzetleri arasında mutlaka denenmesi gerekenlerdendir.

 

Hamsi buğulama

Karadeniz'de hamsi pilav kadar ünlü bir yemek varsa; o da hamsi buğulamadır. Hamsiler ayıklanır, kuru soğanlar ince ince doğranır. Salça eritilir ve doğranan soğan üzerine eklenir. Limonlar ince ince kesilir ve hamsilerin üzerine yerleştirilir. Tuz, karabiber ve maydanozun da eklenmesiyle tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Sonra da afiyetle yenir! Hamsinin tadını tam anlamıyla almak istiyorsanız kesinlikle buğulama yemelisiniz.

 

Akçaabat köftesi

Oldukça lezzetli olan Akçaabat köftesi, hızlı bir şekilde hazırlanabilen lezzetlerdendir. Tuz, karabiber, sarımsak, peksimet ve kıymanın muhteşem karışımından doğan bu köfteyi bir kere yerseniz tadı damağınızda kalır. Samimi söylüyoruz, herkesin hayatında bir kere tatması gereken bir lezzettir.

 

Kuymak

kuymak

Hepimiz kuymağı zaten biliyoruz ve afiyetle yiyoruz. Mısır unu, tereyağı, kolot peyniri ile yapılan bu lezzet, Trabzon'da mutlaka yenmesi gerekenler arasında. Enerji vermesi, kahvaltıların en güzel yiyeceği oluşu, onu en sevdiğimiz yiyeceklerden bir tanesi yapıyor.

 

Guliya

Biz yukarıya guliya yazdık ama aslında "ğ" ile başladığını düşünün; yani "ğuliya". İşte aynen böyle! Barbunya, patates, iç yağı ve karalahananın muhteşem buluşması ile yapılan bu yemek, pul biberle taçlandırılıyor.

 

Hoşkıran kavurması

Hoşkıran otu ile yapılan bu yemek, Ordu yöresine aittir. Bir sebze yemeği olan bu yemek, mide ile ilgili hastalıklarda sıkça tüketilir. Mısır tarlalarında ve nemli yerlerde yetişen hoşkıran otu ile yapılır. Afiyetle yiyeceğiniz bu yemeği mutlaka denemelisiniz!

 

Laz helvası

Laz helvası, aslında irmik helvasına çok benziyor. Fakat ekstra olarak bol tereyağı ve vanilya ekleniyor. Bu lezzete dondurma da eklemeyi unutmayın!

 

Pazılı kaygana

Pazılı kaygana, isminden de anlaşılacağı gibi pazı sebzesinden yapılıyor. Nane, mısır unu ve tereyağının da eklenmesi ile muhteşem bir lezzet haline geliyor. Börek yemeyi sevenlerin gönülden bağlanacağı bu yiyecek, Karadeniz’de mutlaka tatmanız gerekenler arasında.

 

Tomara kızartması

Tomara kızartması, aslında bir sebze. Un, yumurta ve tereyağı ile kızartılan bu sebzenin sapları, oldukça sağlıklı ve lezzetli. Bu bitki pazıya oldukça fazla benziyor.

 

Bu yazılarımız da ilgini çekebilir: