BLOG

BLOG

İŞ YAŞAMINDA MOTİVASYONUN BAŞARIYA GİDEN YOLDAKİ ÖNEMİ


başarı motivasyon

Hayatımızın her alanında içsel huzur ve motivasyonu arıyoruz çünkü onlar olmadan başarıya ulaşmak oldukça zor. Bu durum elbette ki iş yaşamında da böyle... Başarıya giden yoldaki ilk adımı atmak için motivasyon, anahtar bir rol oynuyor. Aynı şekilde devam eden bir işi bitirebilmek ve başarı elde edebilmek için de motivasyona önemli bir iş düşüyor. Aksi durumda ise başarıyı, daha da önemlisi içsel mutluluğu yakalamak imkansız hale geliyor. Peki motivasyonun başarıya giden yoldaki işlevi ve önemi ne? Gelin, bu soruyu birlikte cevaplayalım...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri

Motivasyon Sayesinde Hayattan Doyum Alırsınız

Hemen hemen herkesin hayattan bıktığını hissettiği zamanlar olur. Böyle zamanlarda canımız hiçbir şey yapmak istemez, zorunda olmadıkça yerimizden bile kalkmaya üşeniriz. Fakat bizler motivasyon sayesinde hayatta yapmak istediğimiz şeylerin üzerine gidebilir ve başarmak için harekete geçebiliriz. Motivasyon, bireylerin daha sistematik, daha kararlı ve daha üretken bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Böylece hayatta başarmak istediğimiz şeylere ulaşabilir ve hayattan daha fazla doyum sağlayabiliriz. Dolayısıyla motivasyon ile hayatta bir dolu başarıya imza atmak arasında önemli bir bağın bulunduğundan söz edebiliriz.

 

Motivasyon Enerjinizi Arttırır

Motivasyon, insan vücudunda psikolojiye olduğu kadar fiziksel ve hormonal fayda da sağlar. Kişide motivasyon arttığı zaman, tüm vücuda adrenalin pompalanmaya başlar. Bu durum enerji seviyenizin yükselmesine ve dolayısıyla başarıya giden yolda güçlü adımlarla devam etmenize yardımcı olur. Bu sayede hedeflerinize daha rahat ulaşırsınız. Unutmayın ki, daha odaklı ve tutkulu yapacağınız bir iş sizi kolayca başarıya taşır.

 

Motivasyon Sizi Mutlu Eder

Motivasyon Sizi Mutlu Eder

Motivasyon, kişide bir şeyi başarma ya da bir hedefe ulaşmaya dair kararlılık yaratır. Başarılı olduğunuzda da kendinizi mutlu hissedersiniz. Dolayısıyla kendinizi motive ederek önünüze ulaşmak istediğiniz yeni hedefler koyarsanız, yolun sonunda vardığınız başarı sizi daha mutlu ve güçlü hissettirir. Başarılı olmak her ne kadar motivasyonu etkileyen önemli bir unsur olsa da mutluluk, motivasyonun ana taşlarından birini oluşturur. Bu nedenle mutluluğunuzu ve bununla bağlantılı olarak motivasyonunuzu arttırdığınız zaman başarınızı engelleyecek zorlukları daha kolay aşarsınız.

 

Motivasyon Bulaşıcıdır

Eğer iş yaşamınızda bir ekiple birlikte çalışıyorsanız, motivasyon sizler için iki kat daha önemli demektir. Bu durumun sebeplerinden biri, motivasyonu yüksek kişilerin diğerleri arasından kolayca sıyrılıp kendini göstererek başarıya daha hızlı ulaşacağı gerçeğinde yatar. Bunun yanında, motivasyonu yüksek kişilerle bir arada çalışmak sizin de motivasyonunuzu yükseltir. Pozitif düşünen ve enerjisi yüksek olan kişiler, bu motivasyonunu size de yansıtır. Dolayısıyla sizin de motivasyonunuz artar ve başarıya bir adım daha yaklaşırsınız.

 

Motivasyon Sayesinde Performansınız Artar

Yapılan birçok araştırma, motivasyonun başarı için temel etkenlerden biri olduğunu gösteriyor. Peki neden motivasyon başarı için bu kadar önemli? Çünkü başarı ancak ve ancak iyi bir performans göstererek elde edilebilir. Başka bir deyişle başarı, yüksek performansı sever. Yüksek bir performans göstermek için ise içsel mutluluğa, enerjiye, isteğe yani kısacası motivasyona ihtiyaç duyarsınız. Dolayısıyla başarıya götürecek yüksek bir performans sergilemek için motivasyonunuzun da yüksek olması son derece önemli.

 

Motivasyonunuzu Arttırmak İçin Bunları Yapabilirsiniz...

Motivasyonunuzu Arttırmak İçin Bunları Yapabilirsiniz...

Aslında nelerin motivasyonu arttırdığı sorusunun kesin ve net bir cevabı yok. Çünkü herkesin motivasyon kaynağı kendine göre farklılık gösterebilir. Kişilik özellikleri, motivasyon gerektiren durum, dış faktörler gibi birçok etken bu durumu etkileyebilir. Fakat yine de uzmanların üzerinde uzlaşıp fikir birliği yaptığı birkaç ipucundan bahsedebiliriz:

 

Önünüze bir amaç koyun: Amaç belirlemek, motivasyonu sağlamak için oldukça önemli. Kişinin ulaşmak istediği bir hedefinin olması, onu yolda tutacak ve motivasyon sağlayacak en önemli etkenlerden biri. Fakat burada amaç belirlerken dikkatli olmak da gerekiyor. Unutmayalım ki, amaçlar gerçekçi ve ulaşılabilir olmalı.

Ödül sistemi uygulayın: Kişinin ulaşabildiği amaçlar için kendini ödüllendirmesi ya da amacına ulaştığında ödüllendirileceğini bilmesi motivasyonunu arttırır. Ödülünüzü amacın ulaşım zorluğuna göre belirleyebilirsiniz.

Ertelemekten kaçının: Başarıya giden yoldaki en büyük düşmanlardan biri erteleme alışkanlığı. Motivasyonunuzu canlı tutmak için işlerinizi ertelemekten kaçının. Unutmayın ki, bir adım hayatınızda çok şey değiştirebilir!

Motivasyon ile başarı birbirini doğrudan etkiler. Motivasyon, bizi daha büyük başarılara doğru sürüklerken, yeni başarılar bizi daha fazla motive edebilir. Bu durum aynı zamanda mutlu ve sağlık bir yaşam sürmemizi de sağlar.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: