BLOG

BLOG

İŞ HAYATINDA ÜRETKEN İNSANLARIN 6 ÖNEMLİ ALIŞKANLIĞI


İş Hayatında Üretken İnsanların 6 Önemli Alışkanlığı

İş hayatında üretken olan insanların başarılarının sebebi şans değil. Üretkenlik, her ne kadar onlara verilmiş bir yetenek gibi görülse de aslında arkasında bir düzen var. Bu kişiler, günlerini en iyi şekilde değerlendirmek ve her dakikalarını verimli geçirebilmek için uğraşıyorlar. Hem üzerlerine düşen bütün sorumlulukları yerine getirebilmek hem kendilerini fiziksel ve mental olarak yıpratmamak için planlı hareket ediyorlar. Yani başarı için üretkenliği, üretkenlik için de bazı şeyleri alışkanlık hâline getiriyorlar. Sizin de bütün bu alışkanlıkları bir günde kazanmanız mümkün olmayabilir ancak üretkenliğinizi artırma konusunda kararlıysanız en kolay yöntemleri seçip hemen uygulamaya başlayabilirsiniz. Haydi, iş hayatında üretken olan insanların alışkanlık hâline getirdiği o davranışları hep beraber inceleyelim.

 

Kendinize Uygun Bir Sabah Rutini Oluşturun

Üretken insanların büyük bir çoğunluğunun ortak özelliği güne erken başlamaları. Zamanlarını verimli bir şekilde değerlendirmek için de belirli bir sabah rutinini takip ederler. Bu rutinler sayesinde o güne hazırlanmış olurlar. Sabah rutinlerinin en popülerleri arasında egzersiz yapmak, duş almak, kahvaltı yapmak, kahve içmek veya sevilen birine zaman ayırmak gibi aktiviteler var. Siz de daha üretken bir çalışma hayatına ilk adımı atmak için kendinize uygun bir sabah rutini oluşturabilirsiniz.

 

Çok Değil, Kaliteli İş Yapmaya Odaklanın

Kaliteli İş Yapmaya Odaklanın

Bazen yapılacaklar listesine tik atmak için sabırsızlanıp işleri hızlandırmaya çalışabiliyor olabilirsiniz; ancak birden fazla işe odaklanmaya çalıştığınızda bu hem üretkenliğinizi hem üzerinde çalıştığınız işin kalitesini düşürür. Bu nedenle iş hayatında üretken olarak bilinen insanlar, zamanlarını tek bir görevi yapmak için ayırır ve enerjilerini bütünüyle bu göreve yönlendirir. Böylece listedeki her bir görev kaliteli bir şekilde tamamlanmış olur. Siz de tek seferde tek bir işe odaklanarak en kaliteli sonuçlara ulaşabilirsiniz.

 

Dinlenmek İçin Yorulmayı Beklemeyin

Üretkenliğin önemli noktalarından biri de zihninizi sürekli aktif ve sağlıklı hâlde tutabilmek. Bunu yapabilmenin yolu ise zihni tamamen yormadan dinlendirmekten geçer. Çalışırken aralıklar belirlemek ve zamanı geldiğinde 5-10 dakikalık molalar vermek zihni dinlendirir. 10 dakika da olsa işlerinizden, bilgisayarınızdan ve dosyalarınızdan uzaklaşmak zihninizin kendisini yenilemesini sağlar. Siz de düzenli dinlenme araları vererek gün içindeki veriminizi artırabilirsiniz.

 

Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Çalışma Ortamınızı Düzenleyin

Çalışacağınız alanı kendinize en uygun hâle getirmek de verimliliği artırabilecek ön hazırlıklar arasında yer alır. Yani sizi fiziksel ve zihinsel olarak yormayacak bir çalışma ortamı hazırlamak üretkenliğinize katkı sağlar. Bu nedenle çalışacağınız ortamı düzenlemeniz gerekir. Bilgisayarınızın konumu, oturduğunuz sandalyenin rahatlığı, etrafta bulunan materyaller gibi birçok detayı ele almak ve kendinize uygun hâle getirmek, daha verimli çalışmanıza yardım eder.

 

Düzenli Meditasyon Yapın

Üretken kişilerin düzenli olarak zaman ayırdığı şeylerden biri de meditasyon. Hem bedensel hem zihinsel olarak birçok faydası bulunan meditasyon, üretkenliği artırma konusunda da epey etkili. Meditasyon yapmak; stresle başa çıkma, iradeyi artırma, dikkati dağıtan her şeyden daha az etkilenme ve böylece odaklanmayı artırma gibi faydalarıyla önemli bir yere sahip. Böylece çalıştığınız süreyi daha odaklanmış şekilde geçirebilir ve daha hızlı kararlar verebilirsiniz.

 

Gerektiğinde Yetki Verin ve Yardım İsteyin

Gerektiğinde Yetki Verin

Bazen bir işe odaklanıp onun üzerinde daha verimli çalışabilmek için başkalarından yardım istemek gerekebilir. Sizin yerinize başkasının da kolaylıkla yapabileceğini bildiğiniz işler için diğerlerini yetkilendirmek dikkatinizi önünüzdeki işe vermenizi sağlar. Ayrıca ne yapacağınızı tam olarak bilemediğiniz durumlarda daha iyi bilen birinden yardım istemek de vakit kaybetmenizi engeller. Siz de gerektiğinde meslektaşlarınızdan, ailenizden veya arkadaşlarınızdan yardım isteyerek üretkenliğinizi artırabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: