BLOG

BLOG

HES KODU NEDİR? NE İŞE YARAR? NASIL ALINIR?


HES kodu nedir

Uzun süredir tüm dünyanın etkisi altında olduğu koronavirüs salgını ile ilgili normalleşme sürecine girdiğimiz bugünlerde, Sağlık Bakanlığı salgınla mücadeledeki önemli tedbirlerin sürdürülmesi için seferberlik ilan etmiş durumda. Bunlardan biri de kontrollü sosyal hayat çerçevesinde günlük hayatta karşılaşabileceğimiz riskleri en aza indirmek amacıyla geliştirilen "Hayat Eve Sığar" (HES) isimli mobil uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamanın farklı özellikleri olmasının yanı sıra; seyahat etmek için uygulama üzerinden HES kodu alınması da bir zorunluluk haline getiriliyor. Peki HES kodu nedir, ne işe yarar, nasıl alınır? İşte HES kodu ile ilgili tüm merak edilenler.

 

HES kodu nedir?

Birçok kişi bugünlerde sıkça duymaya başladığımız HES kodu nedir, merak etmektedir. HES kodu, yurt içinde güvenle seyahat etmeniz için Sağlık Bakanlığı koronavirüs önlemleri kapsamında zorunlu hale getirilen bir uygulamadır. Buna göre tren, otobüs, uçak veya hususi araçla seyahat etseniz dahi HES kodu almanız gerekmektedir. Yalnızca tren, otobüs veya uçakla yolculuk yapılması durumlarında, alınan HES kodunun seyahat firması ile paylaşılması gerekmektedir. Bu sayede seyahat firmaları, T.C. Sağlık Bakanlığı servisleri üzerinden belirli aralıklarla sorgulama yaparak seyahate katılımınızla ilgili bir engel olup olmadığını kontrol edebileceklerdir.

 

HES kodu ne işe yarar?

HES kodunun amacı koronavirüs’le mücadele sürecinde karşılaşabilecek riskleri en aza indirmek. Bu uygulama aracılığıyla COVID-19 hastalığına maruz kalmış ya da hastalarla temas etmiş kişilerin toplu ulaşım gerçekleştirilen seyahatlere katılımı engellenebilecek. İlk olarak seyahatlerde kullanılmaya başlanan uygulama iş yerleri, muayenehaneler, kurum ziyaretleri gibi alanlarda da yaygınlaştırılacak. Böylece vatandaşların yolculuklarda, kurum ziyaretlerinde ve kamusal alanlarda koronavirüs açısından risk taşıyıp taşımadığı güvenli bir şekilde paylaşılabilecek ve salgının takibine katkı sağlanabilecek.

 

HES kodu nasıl alınır?

HES kodu nasıl alınır

HES kodunu;

  • Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden,
  • E- Devlet üzerinden,
  • 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile alabilirsiniz.

 

Bunun için:

  • HES yazıp aralarda boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik No, T.C. Kimlik Seri No'nun son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı) yazarak 2023'e SMS gönderebilirsiniz.
  • T.C. Kimlik No'su 97, 98, 99 ile başlayan kişiler ise; HES yazıp aralarda boşluk bırakarak sırasıyla, T.C. Kimlik No, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı) yazarak 2023'e SMS gönderebilirsiniz.
  • E-Devlet üzerinden ise https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme bu link üzerinden HES kodu alabilirsiniz. 

 

HES kodu ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler

HES kodu nedir, ne işe yarar ve nasıl alınır sorularını yanıtladık. Bunların yanı sıra hayatımızda yeni bir uygulama olduğu için konuyla ilgili bazı dikkat noktaları da bulunuyor. Bunları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün:

  • HES kodunun süresi, seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Yani bu süre seyahate gideceğiniz ve döneceğiz tarihleri (gidiş- dönüş tarihi) ve bu tarihler arasındaki süreyi kapsamalıdır.
  • Seyahat edecek her misafir için ayrı HES kodu alınmalıdır. Yalnızca 0-2 yaş arası için HES kodu zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Eğer bir seyahat firması ile yolculuk yapacaksanız bu kodu onlarla da paylaşmanız gerekmektedir. HES kodunuz firma tarafından belirli aralıklarla sorgulanacak ve koronavirüs açısından seyahat etmenize engel bir durumun tespit edilmesi durumunda seyahatiniz engellenecektir. 
  • COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma, yeterli süreli HES koduna sahip olunmaması, hatalı T.C. kimlik numarası girilmesi durumlarında seyahat firmaları seyahatinize engel olacaktır.