BLOG

BLOG

DÜNYADA UNESCO KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE GİRMİŞ 10 MEKÂN


Kültürel dünya mirasları; UNESCO tarafından belirlenen, dünya üzerindeki kültürel ve doğal varlıkların listesidir. Bu listelemenin amacı, bu mirasların korunarak gelecek nesillere ulaştırılmasını sağlamaktır. Öyle ki cennet ülkemizde de UNESCO tarafından korunmaya alınmış birçok tarihî ve doğal güzellik bulunmaktadır. UNESCO Kültürel Miras Listesi, düzenli olarak güncellenmekte ve listeye tüm dünyadan yeni yerler eklenmektedir. Bu yazımızda kültürel miras listesine girmeye hak kazanmış farklı ülkelerden güzellikleri ele alacağız. İşte gelecek nesillere ulaşmasını ümit ettiğimiz o güzellikler!

 

1. Dorset ve East Devon Kıyıları, Birleşik Krallık

Jurassic Kıyısı olarak da bilinen Dorset ve East Devon Kıyıları, UNESCO tarafından korumaya alınmış alanlar arasında yer almaktadır. Bu uçsuz bucaksız kıyı şeridi, kızıl kil taşı kayaları, erken dönem dinozor fosilleriyle dolu plajları, huzur dolu körfezleri, gür çimenlik alanları ile cennetten fırlamış manzaralara sahiptir. 

 

2. Sichuan Panda Barınakları, Çin

Sichuan Panda barınakları

Güneybatı Çin'in Sichuan eyaletinde yer alan, dev parklar ve dağlarla çevrili bölgede Çin'in en sevilen sakinleri olan sevimli pandalar yaşamaktadır. Yakın zamana dek nesli tükenmekte olan türler listesinde yer alan pandalara ait bu bölge de UNESCO'nun koruma altına aldığı güzellikler arasındadır. Unutmadan söyleyelim; World Wildlife Fund'ın başarılı koruma politikaları sayesinde, pandalar artık nesli tükenmekte olan türler listesi yerine hassas ve korunmaya muhtaç türler arasında yer alıyor! 

 

3. Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları, Macaristan/ Slovakya

İçerisindeki 712 mağara ile Orta Avrupa'nın en büyük mağara sistemi olan Aggtelek Karst ve Slovak Karst Mağaraları, UNESCO Kültürel Miras Listesi'nde yer almaktadır. Bölgedeki milyonlarca yılda şekillenmiş bu mağaralar, barındırdıkları ilginç yapılar ve habitat çeşitliliği bakımından olağanüstüdür!

 

4. Lut Çölü, İran

İran'ın güneydoğusunda bulunan Lut Çölü, dünyanın en sıcak ve kurak yerlerindendir. Şimdiye kadar görülen en yüksek yer sıcaklığı 70 °C, burada ölçülmüştür. Bu doğa harikası yer, yakın zamanda UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne alınmıştır. 

 

5. Etna Yanardağı, İtalya

Etna yanardağı

Avrupa'nın en büyük aktif yanardağı Etna, Sicilya'nın doğu kıyısında yer almaktadır. Tarihi MÖ 1500'e kadar uzanan 200 civarı püskürmesi olduğu bilinmektedir. Volkanın çevresindeki sıcak lavlardan kalan tüyler ürpertici izler, yeni lav akıntılarının izleri, antik püskürmelerle oluşmuş çam ve huş ağacı ormanlarıyla kaplı kayalar; burayı dünyadaki mutlaka görülmeye değer yerler arasına dahil etmektedir.

 

6. Baykal Gölü, Rusya

Baykal Gölü

Dünyanın en yaşlı, en derin ve en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü de UNESCO Kültürel Miras Listesi'nde yer almaktadır. Şekil itibariyle bir muza benzeyen göl, tatlı su foklarının yaşam alanıdır. Fokların buraya nasıl geldiği ise halen gizemini korumaktadır. 

 

7. Dilmun Mezar Höyükleri, Bahreyn 

Kısa süre önce UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne girmiş olan Dilmun Mezar Höyükleri, yaklaşık 11.000 mezar höyüğünden oluşmaktadır. MÖ 2050 ile 1750 yılları arasında inşa edildiği bilinen bu mezar höyükleri sadece sayıları sebebiyle değil, alkolle donatılmış mezar odaları gibi detaylarıyla da dünya üzerinde benzersiz özellikler göstermektedir. 

 

8. Antik Demir Tesisleri, Burkina Faso

Onurlu İnsanların Diyarı anlamına gelen Burkina Faso uzun süre Fransa'nın sömürgesi altında kalmış, sonunda bağımsızlığını elde etmiş bir ülkedir. Ancak ülkedeki iç karışıklıklar devam etmektedir. Bu sebeple birçok insan, insanlık dışı koşullarda yaşamaya çalışmaktadır. Ülkede bulunan bu antik demir tesisleri, Kültürel Miras Listesi'ne yeni dahil edilmiştir ve 2900 küsür yaşında olduğu bilinmektedir. 

 

9. Mistaken Point, Kanada

Kanada Newfoundland'ın güneyinde yer alan Mistaken Point, iyi korunmuş fosillerle doludur. Volkanik kül katmanlarıyla kaplı oldukları için yaşları belirlenemeyen bu fosillerin, yaklaşık 565 milyon yıl önceye ait olduğu bilinmektedir. Bu bilgi, onları türlerinin en eski örnekleri arasına sokmaktadır. 

 

10. Tuna Deltası, Romanya

Avrupa'nın en uzun ikinci nehri olan Tuna, Karadeniz'den önce 10 farklı ülkeden geçer ve sulak deltalar, sazlıklar, söğütlerle kavakların sıralandığı nehir kıyıları oluşturur. Kültürel Miras Listesi'nde yer alan deltada 300’ün üzerinde kuş türünün yaşadığı bilinmektedir. Bölgedeki en ilgi çeken kuşlarından biri ise beyaz pelikanlardır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Türkiye'de bulunan 11 UNESCO Dünya Mirası

Dünyanın En Çok Turist Çeken 10 Şehri

Tarihi Gezilere Bayılanların Mutlaka Görmesi Gereken 9 Ülke

Güzide Şehrimiz Van'ın Değerleri Koruma Altına Alınıyor