BLOG

BLOG

DJ Mİ, ORKESTRA MI? YENİ EVLENECEKLERE KONSEPTE GÖRE DÜĞÜN MÜZİĞİ REHBERİ


Düğün günü, çiftlerin hayatlarındaki en özel günlerden bir tanesidir. Çiftler bu özel gün için aylar öncesinden hazırlanmaya başlarlar. Bu hazırlık adımlarından en önemlilerinden bir tanesi, düğün müziğidir. Birçok kişi bu doğrultuda ‘’Düğünde DJ mi yoksa orkestra mı?’’ sorusuna cevap bulmakta zorlanır. Aslında her ikisinin de avantajları, dezavantajları ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulunmaktadır. İşte tüm yönleriyle, yeni evlenecekler için konsepte göre düğün müziği rehberi...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Nişan Neden Yapılır?

Düğün için DJ ile anlaşmanın avantajları ve dezavantajları

Düğün için DJ ile anlaşmanın avantajları ve dezavantajları

DJ'ler, düğünlerde öncelikli olarak tercih edilen kişilerdir. Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Öncelikli olarak DJ, fiyat olarak orkestraya göre daha uygundur. Diğer bir yandan DJ'in playlisti uçsuz bucaksızdır. Böylelikle düğün sahiplerinden ve konuklarından gelen tüm isteklere cevap verebilir. Halaydan romantik danslara, romantik danslardan oyun havasına kadar birçok dans türüne uygun müzik çalabilir. Eğer çok farklı türlerde dans edilebilecek bir playlist isteniyorsa ve düğün kapalı veya açık salonda düzenleniyorsa; DJ bu tarz organizasyonlar için oldukça uygundur. Aynı zamanda DJ’ler müziğe ara vermedikleri için düğün boyunca müzik devam eder, müzik türü beğenilmediğinde kolay bir şekilde geçiş yapılabilir. DJ seçiminde tek dikkat edilmesi gereken, müzik seçimi için doğru DJ’i bulmaktır. Bu doğrultuda playlisti tam olarak incelenmelidir. DJ'lerde giriş müziği, ilk dans ve diğer eğlence müzikleri oldukça sistemlidir. İlk şarkıdan son şarkıya kadar riske yer verilmemektedir. Eğer özel bir müzik isteği var ise DJ’e belirtilmelidir. Sonuç olarak DJ seçeneği, düğün konsepti fark etmeksizin her isteğe cevap verebilmesi açısından avantajlıdır.

 

Dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

DJ’in müzikal altyapısı ve geçmişi araştırılmalıdır.

Giriş, ilk dans ve eğlence müzikleri hususunda DJ’e fikir verilebilir.

DJ’in farklı tarzlara özgü parçalarından, yani playlistlerinden mutlaka birkaç parça dinlenmelidir.

Repertuarda olmayan isteklere cevap verebilecek mi, öğrenilmelidir.

DJ’e konuk profili ve düğün konsepti hakkında net bilgiler verilmelidir.

Eğer ses sistemi DJ tarafından getiriliyorsa teknik olarak yeterli olmasına ve ortama uygunluğuna dikkat edilmelidir. 

 

Düğün için orkestra ile anlaşmanın avantajları ve dezavantajları

Düğün için orkestra ile anlaşmanın avantajları ve dezavantajları

Düğün orkestraları, ikincil olarak tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise fiyatlarının biraz daha fazla olmasıdır. Bununla birlikte, her orkestra DJ gibi keskin geçişler yapamayabilir. Aslında önemli olan, düğün temposunun yavaş yavaş yükselmesi ve alçalmasıdır. Fakat düğünde birçok konuk ve düğün sahibi müzikler konusunda fikir beyan edeceğinden, hızlı değişimler gerekebilir. Eğer böyle bir risk görülüyorsa, orkestra yerine DJ ile anlaşılabilir.

Düğündeki sosyo-kültürel yapıyı ve profilleri yorumlamak, daha sonrasında orkestra seçmek oldukça önemlidir. Sadece düğün bazlı bir orkestra seçilebileceği gibi; farklı organizasyon tiplerine de uyacak, konsept müzik yapan orkestralar da tercih edilebilir. Eğer Beethoven ile başladığınız günü Erik Dalı ile sonlandırmak istiyorsanız, bu tarz bir orkestra bulmanız zor olabilir. Yani sonuç olarak; eğer düğün bazlı bir orkestra (yani sadece düğün şarkıları çalan bir orkestra) arıyorsanız, bu isteğinize birçok cevap bulabilirsiniz. Fakat farklı müzik tarzlarının bir arada olduğu bir orkestra arıyorsanız, bu noktada isteğinize cevap alamayabilirsiniz. Bu yüzden, konseptiniz belli olduktan sonra orkestra arayışına girmeniz doğru olacaktır. Eğer açık hava veya kır düğünü yapıyorsanız, o güzel güne eşlik eden ve hafif müzikler çalan bir orkestra seçmeniz güzel olabilir. Eğer kapalı salonda dans müzikleri çalan bir orkestra arıyorsanız, mutlaka ‘’düğün dans müzikleri’’ çalan bir orkestra ayarlamalısınız.

 

Dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

Orkestranın müzikal altyapısı ve geçmişi araştırılmalıdır.

Orkestranın repertuarı titizlikle incelenmelidir.

Repertuara ek olarak oluşan isteklerin karşılanıp karşılanmadığı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.

Orkestra için demo günü alınmalı veya önceki işleri izlenmeli – dinlenmelidir.

Eğer ekstra bir parça isteniyorsa, bu istek orkestra şefine önceden belirtilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: