BLOG

BLOG

BELİRSİZLİK VE ENDİŞELİ DÖNEMLERDE STRESLE BAŞA ÇIKMANIN 6 YOLU


İnsan beyni, geleceğe dair net bilgiye ihtiyaç duyar ve belirsizliği tehdit olarak algılayarak kendini korumaya çalışır. Yaptığınız planları uygulayamadığınız ya da önünüzü göremediğiniz zamanlarda, belirsizliğin hakim olduğu ve endişeli bir dönemin kapıları açılır. Belirsiz ve endişeli dönemlerde ise korku ve kaygı duyguları yaşamaya başlarız. Korku ve kaygı duygularının kontrol edilememesi ya da yoğun olarak yaşanması; uykusuzluk, stres, panik, tedirginlik, depresyon, bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesi gibi birçok sonuca neden olabilir.

Salgın hastalıklar, ekonomik problemler, bir sevdiğinizi kaybetmek, iş değişikliği yapmak gibi pek çok etken de stres nedeni olabilir. Stres, kişiler üzerinde farklı etkiler gösterebilir. Bazı kişilerin en çok korktuğu durum stres ile karşılaşmak olurken bazı kişilerin ise stresi kolayca yönetebildiği gözlemlenir. Eğer başa çıkabilirseniz stresi azaltabilir, türünü değiştirilebilir ya da yok edilebilirsiniz. İşte belirsizliğin hakim olduğu ve endişeli dönemlerde stresle başa çıkmanın 6 yolu...

 

1. Sağlıklı ve Düzenli Beslenin

Endişeli dönemlerde stres ile başa çıkmak için sağlıklı ve düzenli beslenin. Protein yönünden zengin olan et ve süt ürünlerini, omega 3 yönünden zengin olan kuru yemişleri, deniz ürünlerini vitamin yönünden zengin olan meyve ve sebzeleri, seratonin hormonunun salgılanması için de lifli gıdaları ve karbonhidratları beslenme listenize dengeli olarak dahil etmeniz gerekir. Beslenme listenizde yapacağınız bu dengeli dağılım sayesinde korku ve kaygıyla daha iyi bir şekilde başa çıkabilirsiniz.

 

2. Düzenli Egzersiz ve Yürüyüş Yapın

Yapılan araştırmalara göre, stres ile başa çıkmanın bir diğer yolu da her gün düzenli egzersiz ya da yürüyüş yapmaktan geçiyor. Bu yüzden sağlıklı ve stres ile başa çıkabileceğiniz bir yaşam için düzenli egzersiz ya da açık havada yürüyüş yapmayı mutlaka alışkanlık haline getirmelisiniz.

Endişeli dönemlerde yaşam kalitenizi artırmak için her gün yürüyüş, meditasyon, pilates, yoga, kuvvet gerektiren kardiyo gibi egzersizleri yapmak hem bedensel hem de psikolojik olarak size çok iyi gelir.

 

3. Nefes Tekniği Egzersizi ile Stresli Düşüncelere Mola Verin

Belirsizliğin hakim olduğu ve endişeli dönemlerde stres seviyenizin yükseldiğini hissedebilirsiniz. Böyle hissettiğiniz anlarda durun ve eğer yapabiliyorsanız sizi geren ortamdan kısa bir süre uzaklaşarak kendinizi sakinleştirin. Sakinleşebilmek için nefes tekniği egzersizi ile düşüncelerinize küçük bir mola verin.

İçinizden 10’a kadar sayın ve derin nefes alıp vermeye başlayın. Yüksek sesle ''anda kal'' diyerek kendinizi telkin etmeye başlayın. Yaptığınız bu nefes tekniği egzersizi, zihninizi boşaltıp stres ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Bu şekilde kendinizi daha kaygısız ve daha dingin hissedebilirsiniz.

 

4. Gevşeme Yöntemleri ile Anda Kalın

Stres seviyenizi düşürebilmek için gevşeme yöntemlerinden yardım alabilirsiniz. Sürekli geleceği ya da geçmişi düşünmek, içinde bulunduğunuz andan zevk almanızı engeller. Gerildiğinizi ya da sıkıştığınızı hissettiğiniz zamanlarda gevşeme yöntemlerini uygulayarak odağınızı tekrar sağlayabilirsiniz. Bu sayede hem bedensel hem de ruhsal açıdan daha iyi hissedebilir, stresin yarattığı olumsuz etkiyi minimuma indirebilirsiniz.

 

5. En Az 2 Litre Su İçin ve Düzenli Uyku Alışkanlığı Edinin

Endişenin hakim olduğu dönemlerde bağışıklık sisteminin güçlenebilmesi, vücudunuzda bulunan sistemlerin veya organların görevlerini yerine getirebilmesi için su içmeyi ve düzenli uyumayı ihmal etmeyin. Vücudun su ihtiyacını karşılayabilmek için günde en az 2 litre kadar su içmelisiniz. Gün içerisinde en az 7-8 saat uyumayı da ihmal etmemelisiniz. Uykusuz kalmak ya da düzensiz uyumak, stres seviyesinin artmasına sebep olacağı için daha endişeli hissetmenize neden olabilir.

 

6. Zamanınızı Verimli Kullanmaya Özen Gösterin

zamanınızı verimli kullanın

Stresle başa çıkabilmek için zamanınızı verimli kullanmaya özen gösterin. Zamanınızı akıllıca ve verimli kullanabilmek için elinizdeki seçeneklerin eksilerini ve artılarını değerlendirerek kendinizi yıpratmadan çalışın. İyi yapılmış bir planlama ile kendinize ulaşılabilir hedefler koyun. Ulaşmanız gereken hedefleri ertelemeden, aciliyet ve önem sıralamasına göre listeleyin.

Listenizde biten işlerin üzerini mutlaka çizin ve kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Yaptığınız bu somut liste sayesinde, belirsizliğin hakim olduğu ve endişeli dönemlerde karar verme sürecinizi hızlandırarak stres seviyenizi en aza indirebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: