BLOG

BLOG

SEYAHAT SIRASINDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ KORUMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?


Seyahatler yaşamımızın önemli bir parçasıdır. Bazen iş bazen tatil sebebiyle seyahat etmemiz gerekebilir. Yolculuk yapmak, yeni yerler görmek her ne nedenle olursa olsun son derece keyifli olsa da sağlığımız konusunda özel bir dikkati de beraberinde getirmektedir. Aksi takdirde hastalık riskleri bu deneyime gölge düşürebilir. Çeşitli hastalıklara neden olan enfeksiyonlar, insanlara farklı yollarla bulaşabilmektedir. Aynı ortamda bulunmak ve ortak eşya kullanmak gibi durumlar, bu hastalıkların yaygın bulaşma yollarıdır. Bu nedenle seyahat edecek kişilerin enfeksiyon kapma riskine karşı öncelikle bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları gerekir. Özellikle son dönemde korona virüs salgını sebebiyle, seyahat ederken bağışıklık sistemi sağlığının korunması daha fazla önem kazanmıştır. Peki bunu nasıl yapacağız? İşte seyahat ederken sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenler!

 

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayın

Enfeksiyonlar genellikle hapşırık, öksürük gibi yollarla etrafa yayılır. Virüsler yüzeyler üzerinde belli bir süre yaşayabilir. Bu yüzden ellerin sık sık yıkanması oldukça önemlidir. Seyahat ederken zorunlu olarak farklı ve kalabalık ortamlarda bulunmak, hastalıkların bulaşma riskini arttırabilmektedir. Dolayısıyla seyahat sırasında temizliğinden emin olunmayan ortamlara da girilmemelidir. 

 

Yolculuk ve konaklama sırasında gıda hijyenine dikkat edin

Seyahatler sırasında zaman zaman farklı ve hijyeninden emin olunmayan yiyecekler tüketmek gerekebilir. Ancak hijyeninden emin olunmayan gıdalar, enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle kalınan otelde veya uçakta özellikle çiğ ve az pişmiş gıdalar tüketilmemelidir. İyi pişmiş, sıcak servis edilen yiyecekler tercih edilmelidir. Kabuğunu kendiniz tarafından soyacağınız meyveler de güvenle tüketilebilir.

 

Kişisel eşyalarınızı paylaşmayın

Kişisel eşyalarınızı paylaşmayın

Yukarıda da belirttiğimiz gibi virüsler yüzeylerde bir süre hayatta kalabilirler. Dolayısıyla seyahat sırasında hasta kişilerle aynı ortamdaysanız (ki bundan emin olamazsınız) onların eşyalarına dokunmamanız gerekir. Benzer şekilde kişisel eşyalarınızı da kimseyle paylaşmamalısınız. Bu şekilde olası riskleri en aza indirmiş olursunuz.

 

Gerekli ise aşı olun

Seyahat sırasında sağlığınızı korumanız için seyahat edeceğiniz bölgenin sağlık durumunu önceden araştırmanız gerekir. Bazı bölgeler çeşitli etmenler nedeniyle hastalıklara yakalanmanıza neden olabilir. Bu nedenle böyle bir durum söz konusu ise önceden aşı olmanız, sağlığınızı korumanız için oldukça önemli olacaktır. 

 

Rotanızda salgın gibi durumlar mevcutsa maske kullanın

Rotanızda salgın gibi durumlar mevcutsa maske kullanın

Tıpkı şu an olduğu gibi eğer bir salgın söz konusu ise seyahat sırasında sağlığınızı korumanız için maske kullanmanız gerekir. Maske kullanımı virüslerin hapşırık, öksürük gibi yollarla bulaşmasını engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden seyahat ederken bunu göz önünde bulundurarak maske kullanımı konusunda dikkatli ve özenli olmalısınız. 

 

Çeşitli takviyelerle bağışıklık sağlığınızı destekleyin

Seyahat sırasında bağışıklık sisteminizi korumak için önceden bazı önlemler alabilirsiniz. Bunun için seyahate çıkılan hafta içinde çinko, D vitamini, probiyotikler gibi bağışıklık destekleyici takviyeler alarak bağışıklık sisteminizi planlı bir şekilde harekete geçirebilirsiniz. Bu tür takviyeler, güvenilir markalar arasından tercih edilmelidir. Ayrıca öncesinde doktorunuza danışmanız sağlığınız açısından en doğrusu olacaktır. Bu yüzden siz de seyahat öncesi doktorunuza muayene olarak gerekli takviyeleri alabilir, genel sağlığınızı destekleyebilirsiniz. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Salgın Hastalıklara Karşı Bağışıklık Sistemimizi Güçlü Tutacak 10 Besin

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Yazın Bolca Tüketmeniz Gereken Vücudunuzun Su İhtiyacını Karşılayan 10 Sağlıklı Yiyecek