BLOG

BLOG

YAZ AYLARI YAKLAŞIRKEN AÇLIĞINIZI KONTROL ETMENİZİ SAĞLAYACAK 6 ÖNERİ


Yaz Ayları Yaklaşırken Açlığınızı Kontrol Etmenizi Sağlayacak 6 Öneri

Yaz yaklaşıyor... Herkes şimdiden diyet ve egzersiz programlarını sıklaştırmaya başladı bile. Bazıları açlığını kontrol altına alamadığı için hem egzersiz hem de diyet programları etkisiz elemanlar konumunda. Yanlış beslenme ve yaşam alışkanlıkları ile acıkma hormonu grelin'in ve doygunluk hormonu leptin'in çalışma mekanizmaları bozulabiliyor. Eğer siz de açlığınızı kontrol edemiyorsanız biraz sonra vereceğimiz öneriler ile vücut ve hormon dengenizi tekrardan sağlayabilirsiniz. İşte yaz ayları yaklaşırken açlığınızı kontrol etmenizi sağlayacak öneriler.

 

Açlığınız duygusal mı fiziksel mi?

Açlığınız duygusal mı fiziksel mi

Açlığı yenmenin en güzel yolu açlığın duygusal mı yoksa fiziksel mi olduğunun bilinmesidir. En basit anlamda midenin guruldaması ve kazınması fiziksel bir açlık türüdür. Vücut boşalan depolarını doldurmak ister. Duygusal açlık ise tamamen hazsal açlıktır. Birçok araştırma fiziksel açlık belirtilerini bekleyerek yemek yemenin daha doğru olduğunu göstermektedir. Eğer bir öğünde aşırı yendiyse bir sonraki öğünde daha ölçülü yemek yemek doğru olacaktır. Siz de fiziksel açlık belirtilerinizi izleyerek ve genel yeme düzenini aşırı ölçüde bozmayarak duygusal açlık belirtilerini bastırabilirsiniz.

 

Evde ve işyerinde sağlıksız atıştırmalıklar bulundurmayın

Evde ve işyerinde sağlıksız atıştırmalıklar bulundurmayın

Abur cubur yemek konusunda oldukça basit bir kural vardır: ''Bulamazsanız, yiyemezsiniz''. Bu doğrultuda olası bütün tehlikeleri ortadan kaldırmak açlık kontrolünüz için oldukça önemlidir. Bunun için iş yerinizdeki ve mutfağınızdaki tüm abur cuburları temizleyin. Ani kan şekeri düşüşlerinde bunları bulamayacağınız için bir süre boyunca açlık stresiyle mücadele etmeyi başaracaksınız.

 

Yemek öncesinde su için ve salata yiyin

Yemek öncesinde su için ve salata yiyin

Midenin bir kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasiteyi tamamen yemekle de doldurabilirsiniz. Fakat bu size aşırı kilo ve mide rahatsızlıkları olarak dönecektir. Bunun yerine yemek öncesinde 500 ml su içerek %75 oranında daha az kalori tüketebilir ve yemeğe yüklenmeyebilirsiniz. Bunu bir sonraki aşamaya götürmek isterseniz ana yemeğe geçmeden önce çorba içebilir ve salata yiyebilirsiniz. Bu sayede daha az kalori almış olacaksınız. Tabii ki çorbanızın, salatanızın ve yemeğinizin besin değeri açısından yeterli olmasına özen gösterin.

 

Küçük tabaklardan yana seçim yapın

Abur cubur kuralında olduğu gibi basit bir kural daha vardır. Tabağınızın boyutunu küçülttüğünüz zaman yediğiniz miktar da küçülecektir. 100 yıl öncesine kadar tabak boyutları oldukça küçükken günümüzde bu tabaklar tatlı tabağı olarak adlandırılır. Siz de tabak boyutlarınızı küçültün ve tabii ki bir tabak daha yemek koymayın.

 

Yanınızda her daim sağlıklı atıştırmalıklar bulunsun

Evinizde veya iş yerinizde her daim sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaya özen gösterin. Cips, tost ve çikolata gibi sağlıksız seçenekler yerine kuruyemiş, taze- kuru meyve ve sebze yiyin. Unutmayın; açlık durumlarında kan şekerimiz düştüğü için kolayda ne varsa onu yeriz. Bu yüzden kolayda olanı sağlıklı yapacak olan sizsiniz. Bu sayede vitamin ve mineral açısından da beslenmiş olacaksınız.

 

Bunları da unutmayın!

  • Öğünlerinizde çeşitli ve besin değeri açısından yüksek gıdalar bulunsun. Ama bu ''aşırı çeşitli'' aşamasına geçmesin!
  • Abur cubur yiyeceklerin bulunduğu ortamlar için her zaman bir taktiğiniz yani bir refleksiniz olsun. Mesela ''teşekkür ederek tok olduğunu söylemek''.
  • Doygunluk hissini yaşayabilmek için yeterince yavaş yiyin, konuşmayın ve yemek yerken sadece yemeğe odaklanın. Mideniz dolabilir fakat duygusal olarak doymazsanız bir daha yemek yemek isteyebilirsiniz.
  • Yüksek yoğunluklu antrenmanlar uzun vadede iştahı açabilir. Bu yüzden programda ani değişiklikler yapmamalı ve antrenman programına sadık kalınmalıdır.
  • Gün içinde içmeniz gereken su miktarını mutlaka tüketin.
  • Geceleri canınız şekerli bir şey istediğinde dişlerinizi fırçalayın, ağzınızı temizledikten sonra bir bardak su için.
  • Protein bazlı gıdalar tokluk endeksi açısından daha başarılıdır. Bu yüzden öğünlerinizde protein bazlı gıdalara yer verin.
  • Mümkün olduğunca sakız çiğnemeyin. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırarak yeme isteğini arttıracaktır.
  • Açlık ve tokluk hormonlarınızın doğru bir şekilde çalışabilmesi için yeterli ve sağlıklı bir şekilde uyuyun.
  • Bağırsaklarınızdaki kötü bakteriler zararlı gıdalar yeme isteğinizi arttırıyor olabilir. Bu yüzden probiyotik ve prebiyotik bazlı gıdalar açısından zengin beslenmeye çalışın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Aniden Gelen Açlık Hissini Bastırmak İçin Hazırlayabileceğiniz Sağlıklı Atıştırmalıklar

Sağlıklı Bir Kahvaltı İçin 6 Önemli Nokta

Detoks Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yaz Aylarına Formda Girmek İçin Beslenme Önerileri

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?