BLOG

BLOG

YAZ AYLARINA FORMDA GİRMEK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ


Yaz Aylarına Formda Girmek

Uzun bir kışın ardından, nihayet bahar yüzünü gösterdi. Şimdi kış tembelliğini üzerimizden atıp doğayla birlikte canlanmanın tam zamanı! Kış mevsiminde bedenin ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat ve yağ tüketimi artabilir. Hareket etme imkânı ve isteği de kısıtlı olduğu için bu aylarda birçoğumuz daha fazla kilo alma eğiliminde oluruz. Oysa bahar döneminde ısınan hava ile beraber kışın etkilerinden tamamen uzaklaşırız ve bedenimiz de doğayla birlikte canlanır. Sonuç olarak daha ince giysiler giymek ve fazla kilolarımızdan hızlıca kurtulmak isteriz. Bu durum her ne kadar gözümüzü korkutsa da düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme ile kış kilolarından kurtulmak gayet mümkündür! İşte yaz aylarına formda girmek için uygulayabileceğiniz bazı beslenme önerileri!


Kahvaltıyı ihmâl etmeyin

Kahvaltı

Kahvaltı, gece düşen kan şekerini dengeler; güne başlarken bedensel ve zihinsel fonksiyonlarımız için ihtiyaç duyacağımız enerjiyi sağlar. Kilo kaybetmek içim mutlaka dengeli beslenmek, öğün atlamamak gerekir. Bu nedenle ani acıkmaların önüne geçmek için kan şekeri dengenizi korumalı; kahvaltıyı ve ara öğünleri ihmâl etmemelisiniz. 

 

Besin çeşitliliğine önem verin

Şok diyetler ve tek tip beslenme, size kilo verdirse de sağlığınıza zarar verebilir. Bu nedenle, tüm besin gruplarından dengeli porsiyonlarda tüketerek sağlıklı beslenmeniz gerekmektedir. Farklı türden besinlerle beslenmek, vücudunuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamak için de çok önemlidir. 

 

Karbonhidrat seçiminde dikkatli olun

Sağlıklı bir beslenme programında karbonhidrata da yer verilmelidir. Ancak bu noktada doğru karbonhidrat seçimi çok önemlidir. Beyaz ekmek, makarna gibi seçimler yerine çok tahıllı ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç, bulgur gibi seçimler yaparak siz de sağlıklı bir kilo verme süreci geçirebilirsiniz.

 

Porsiyonlarınızı küçültün

Porsiyonlarınızı küçültün

Her zaman yediğiniz sağlıklı sebze ve meyveleri tüketmeye devam ederek; yalnızca porsiyonlarınızı kısıtlayarak bile kilo vermeniz mümkündür. Bu nedenle, uyguladığınız sağlıklı beslenme programına bir de porsiyonları küçültmeyi ekleyebilirsiniz. Emin olun, bu yeni alışkanlığınızın etkisini kısa sürede hissedeceksiniz.

 

Bol su tüketin

Bol su tüketin

Vücudumuzun, fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getirebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Ayrıca su, sindirim süreçleri için de çok önemlidir. Bu nedenle, diyet sürecinizde suya gereken önemi vermeli ve bol su tüketerek suyun şifalı etkisinden yararlanmalısınız.

 

Lifli gıdalara yer verin

Lifli gıdalar sindirimini destekler ve kan şekerini dengeleyerek doygunluk hissi sağlar. Ayrıca antioksidan içerikleri ile kanseri önler, kalp sağlığını desteklerler. Düşük kalorili oldukları için de diyet programlarında sıkça yer alırlar. Siz de beslenmenize kayısı, elma, portakal, muz, böğürtlen, kiraz, şeftali, greyfurt, ananas, armut, üzüm, buğday kepeği, gevrek ekmek, kepekli çavdar unu, bezelye, soya fasulyesi, patlamış mısır, fıstık, kuru şeftali, badem, mercimek, arpa unu gibi lifli gıdalar ekleyerek kilo verme sürecinizi destekleyebilirsiniz. 

 

Şekerden uzak durun

Şeker sadece sağlığımızı tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda da yağlanmaya uygun ortamı hazırlar. Bu nedenle kilo vermek ve daha da önemlisi sağlığınızı korumak için şeker tüketimini sınırlandırın; hatta hayatınızdan tümüyle çıkarın!

 

Yeşil çay için

yeşil çay

Araştırmalar, düzenli olarak yeşil çay içmenin yağlanmayı engellediğini ve kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra yeşil çay, genel sağlık açısından da çok faydalıdır. Bu nedenle siz de yaşamınızdaki sağlıksız içecekleri yeşil çayla değiştirerek diyetinizi destekleyebilirsiniz. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Yaz Aylarında Sindirim Sistemimizi Korumak için Nasıl Beslenmeliyiz?

Yazın Bolca Tüketmeniz Gereken Vücudunuzun Su İhtiyacını Karşılayan 10 Sağlıklı Yiyecek

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları