BLOG

BLOG

RAMAZAN AYINDA VÜCUDUMUZU NASIL KORUMALIYIZ?


Ramazan

Son yıllarda Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle artan oruç süresi, beslenmeye ve genel sağlığa daha fazla önem vermeyi gerektiriyor. Çünkü Ramazan, normal beslenme düzenimizin dışına çıktığımız, öğün sisteminin değiştiği ve açlık süresinin uzadığı bir dönem. Bu yüzden sıcak bahar günlerinde tutacağımız oruca kendimizi alıştırmak için beslenme düzenimizde bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Peki, Ramazan ayında vücudumuzu oruç için nasıl hazırlamalıyız? İşte sağlıklı bir Ramazan için edinmeniz gereken bazı sağlıklı alışkanlıklar!

 

Su tüketimini artırın

Ramazan ayında günün büyük kısmını oruçlu geçirdiğimiz için sıvı tüketimini artırmalıyız. Günde en az 10-12 bardak su içerek vücudumuzun kaybettiği suyu telafi etmeniz gerekir. Vücudumuzun su ihtiyacının artacağı bu döneme hazırlanmak için de susamayı beklemeden su tüketmekte fayda vardır.

 

Porsiyonlarınızı küçültün

Ramazan ayında, sağlık için yapılabilecek bir diğer şey ise porsiyonları küçültmektir. Ramazan sofralarının son derece zengin ve çeşitli olması, gereğinden fazla yemek yememize neden olabilir. Bu nedenle Ramazan’da porsiyonları küçülterek yeterli ve dengeli beslenmeye vücudumuzu alıştırabiliriz.

 

Yemeklerinizi doğru pişirme yöntemleri ile hazırlayın

Ramazan ayında uzun süren açlığın sonunda tüketilen ağır yiyecekler, çeşitli sindirim problemlerime davetiye çıkarabilmektedir. Bu nedenle Ramazan ayında sağlıklı yiyecekleri doğru pişirme yöntemleri ile hazırlayarak damak tadınızı değiştirebilir ve sindirim sorunlarının önüne geçebilirsiniz.

 

Salata tüketimini artırın

Salata

Taze ve yeşil sebzelerle hazırlanmış salataları tüketerek Ramazan ayında sağlıklı bir alışkanlık kazanabilirsiniz. Bu sayede Ramazan'da da yağlı ve tuzlu yemekler yerine daha fazla salata tüketme eğiliminde olabilirsiniz.

 

Tatlı tüketimini sınırlandırın

Ramazan ayında uzun süren açlık süresi sonunda tüketilen tatlılar, kan şekerinde ani dalgalanmalar yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle şimdiden tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamakta ve bunu sınırlamakta fayda vardır. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için sağlıksız ürünler tüketmek yerine taze ve kuru meyveler, kuru yemişler tüketebilirsiniz.

 

Uyku düzeninizi dengeleyin

Ramazan ayında iftar ve sahur saatleri sebebiyle biyolojik saatimiz değişmektedir. Bu nedenle Ramazan ayında, normal uyku düzeninizden 1-2 saat daha erken uyuyarak bu sürece hazırlanabilir ve bu sayede sahura daha kolay kalkabilirsiniz.

 

Lifli gıdalar tüketin

Lifli gıdalar

Ramazan ayında yağlı ve tuzlu yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Bunun yerine lif bakımından zengin sebze ve meyveler tüketilebilir. Bu sayede sindirim sisteminizi rahatlatarak uzun süren açlık süresine daha iyi uyum sağlayabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: