BLOG

BLOG

RAMAZAN’A ÖZEL BESLENME VE EGZERSİZ ÖNERİLERİ


Bir Ramazan ayı daha geldi çattı. Kültürümüz için özel bir yere sahip olan bu ayda sağlığımızı korumak içinse beslenme ve egzersiz gibi önemli yaşam alışkanlıklarımız konusunda daha özenli olmamız gerekiyor. Çünkü ay boyunca uzun açlık süreleri, yeteri kadar beslenmezsek halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere sebebiyet verebiliyor. Benzer şekilde kalorisi bol yiyeceklerle donatılmış Ramazan sofraları da yeteri kadar hareket etmediğimizde kilo problemlerini tetikleyebiliyor. Tüm bunların sonucunda kişi sadece zor bir ay geçirmekle kalmıyor, basit semptomlardan ciddi sağlık problemlerine kadar pek çok durumla karşı karşıya kalabiliyor. Bu yüzden Ramazan süresince beslenme ve egzersiz konusunda dikkatli ve özenli olmakta fayda var! İşte Ramazan'a özel beslenme ve egzersiz önerileri!

 

Sahur öğününü kesinlikle atlamayın

sahur öğününü kesinlikle atlamayın

Ramazan ayında öğün sayımız ikiye düşüyor. Bize gün boyu enerji verecek öğün ise elbette sahur. Birçok kişi sadece üşendiği için bu önemli öğünü atlayabiliyor. Sahurun ihmal edilmesi gün içinde vücudumuzun susuz ve enerjisiz kalmasına neden oluyor. Bu yüzden sahura da gereken önemin verilmesi gerekiyor.

 

Öğünlerinizde besin değeri yüksek sağlıklı besinler tüketin

Ramazan sofralarında genelde yağlı yiyeceklerden tatlılara pek çok zararlı besin yer alıyor. Bu yiyecekler her ne kadar lezzetli olsa da Ramazan süresince vücudumuzun ihtiyacı olan yararlı maddelerden mahrum kalmasına sebep olabiliyor. Bu yüzden iftar ve sahur öğünlerinde besin değeri bakımından zengin sebze ve meyvelere dengeli bir şekilde yer vermek gerekiyor. Ancak bu şekilde vücudumuz bu alışık olmadığı sürece adapte olabiliyor.

 

Oruç süresi dışında yeteri kadar su tüketin

Oruç süresi dışında yeteri kadar su tüketin

Ramazan ayı boyunca uzun açlık sürelerinin en büyük tehdidi vücudumuzun susuz kalması. Bu yüzden, bunun önüne geçmek için iftar ile sahur arasında düzenli aralıklarla yeteri kadar su tüketilmesi gerekiyor. Su tüketimi sindirim sağlığımız ve genel sağlığımız için son derece önemli. Sağlıklı bir sindirim ve bağışıklık için özellikle bu süreçte su tüketimine gereken önemin verilmesi şart!

 

Vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenin

Ramazan ayında sağlıklı sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Çünkü taze mevsim sebze ve meyveleri, vücudumuzun ihtiyacı olan yararlı maddeleri edinmemizi sağlarlar. Bu nedenle mevsim sebze ve meyvelerine öğünlerde dengeli bir şekilde yer vermek gerekir.

 

Hareketi hayatınıza dahil edin

Ramazan ayı boyunca uzun açlık süreleri sebebiyle daha az hareket etme eğiliminde oluruz. Oysa sindirim sağlığının desteklenmesi için bu sürede de hareket etmemiz gerek. Bu nedenle iftardan en az 1 saat sonra hafif tempolu açık hava yürüyüşleri ile hem sindirimi hem de genel sağlığı desteklemek gerekiyor.

 

Egzersize devam ediyorsanız tempo ve yoğunluğu düşürün

Egzersize devam ediyorsanız tempo ve yoğunluğu düşürün

Düzenli egzersiz yapan kişiler Ramazan ayı süresince egzersize ara vermek istemeyebilirler. Ramazan ayında düzenli egzersiz yapmakta da hiçbir sorun yoktur. Yalnızca normalde olduğundan daha hafif tempoda ve daha kısa süre egzersiz yapılması gerekir. Bu yüzden var olan programınızı daha hafif bir şekilde, aralıklarla uygulayarak vücut kondisyonunuzu sürdürebilirsiniz.

 

Uygun giysilerle, havadar ortamlarda egzersiz yapın

Ramazan ayında oruçlu iken egzersiz yapılıyorsa terletmeyen ve hava alan rahat giysiler giyilmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca mekanın hava alıyor olması da çok önemlidir. Aksi takdirde vücuttaki su ve mineral kaybı artabilir. Bu da baş dönmesi, halsizlik gibi semptomlardan kan şekeri ve tansiyon düşmesi gibi daha ciddi durumlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle egzersiz yaparken havadar alanlarda rahat giysiler içinde bulunulmaya özen gösterilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: