BLOG

BLOG

Mezefest ile Lezzet Mirası Mezelerimizin Tarihî Yolculuğu


Sevdiklerinizle tadına doyamadığınız sohbetlere eşlik eden lezzetli mezeler, keyifli bir yemeğin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Fransa'da ordövr, İtalya'da antipasti ve İspanya'da tapas gibi farklı isimlerle anılan meze, yüzyıllardır sofralardaki değerini kaybetmiyor. Peki mezeler, hangi lezzet duraklarından geçerek günümüze ulaştı? Siz de bu sorunun cevabını merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız ayrıntılı içeriğe göz atın!  

 

Mezeler Sofradaki Yerini Almaya Başlıyor 

Mezelerin tarihte ilk kez hangi medeniyet tarafından tüketilmeye başlandığı, büyük bir merak konusu. Bu konuya dair ipuçları, zeytinyağı kullanımını ilk olarak Giritlilerde görmemizle başlıyor. Özellikle soğuk mezeler başta olmak üzere birçok meze çeşidinde zeytinyağı kullanılıyor. Bu nedenle ilk mezelerin Giritliler tarafından sofralara dâhil edildiği düşüncesi hâkim. 

Yapılan arkeoloji çalışmaları, zeytinyağı üretimi ve tüketimine yönelik izlere Girit'te rastlandığını kanıtlıyor. Çalışmalarda, zeytinyağı kullanımının artmasıyla Girit'in yemek kültüründe meydana gelen değişiklikleri görmek mümkün. Bu ayrıntılar, mezelerin dünya mutfağına Giritlilerden miras kaldığı fikrini besliyor. 

 

Antik Yunan ve Roma'da Mezeler Zenginleşiyor 

Mezelerin hem göze hem damağa hitap eden bir çeşitliliğe ulaşması, Antik Yunan ve Roma zamanına uzanıyor. Mezelerin ana yemekten önce sunulması, Antik Yunan'dan günümüze miras kalan bir gelenek. Genellikle şölen ve benzeri etkinliklerde sofraların başköşesine yerleştirilen iştah açıcı mezeler, Antik Yunan'da sosyal statünün bir sembolü. 

Roma mutfağında mezeler, gündelik sofralardan şölen sofralarına kadar hemen hemen her alanda görülüyor. Romalı gurme Apicius'un Mutfağa Dair adlı eseri, mezelerin Roma mutfağındaki önemini aydınlatıyor. Eserde; deniz ürünleri, et, şarap, sebze ve baharat içeren mezelere yönelik tarifler bulmanız da mümkün. Bu bilgiler ışığında Antik Roma'daki meze kültürünün günümüze kadar olan yolculuğu takip edilebiliyor. 

 

Bizans Mutfağından Günümüze Meze Mirası 

Bizans toplumunda kahvaltı alışkanlığı pek bulunmaz. Öğle ve akşam yemekleri çoğunlukla üç çeşit ana yemekten oluşur. Bu ana yemeklerden önce iştah açıcı ve birbirinden lezzetli mezeler servis edilir. Papaz yahnisi, kırmızı ve siyah havyar, ceviz, kuru incir, midye dolma, karides, kapari ve bottarga gibi mezeler; günümüze miras kalanlar arasında sayılabilir.

Bizanslıların zeytin ve zeytinyağını yaygın bir biçimde kullanmaları, Türk mutfağındaki zeytinyağı geleneği üzerinde etkili. Ayrıca farklı tekniklerle keçi ve koyun sütünden üretilen peynirleri, günümüz peynir çeşitlerine benzer. Bu yüzden Bizans mutfağının Türk mutfağındaki mezelerle çok fazla ortak yönü olduğu rahatlıkla söylenebilir.

 

Osmanlı Mutfağında Meze Çeşitleri

Osmanlı mutfağında pek çok zeytinyağlı yemek çeşidi mevcut. Meze çeşitlerinde saray mutfağına ek olarak Osmanlı toplumundaki çok kültürlü yapının da etkisi görülür. Bu yüzden Osmanlı'da meze çeşitliliğinin artmasında ve meze kültürünün yerleşmesinde kozmopolitliğin yadsınamaz bir payı olduğu söylenebilir. 

Osmanlı mutfağından günümüze ulaşan mezeler; mastave (pazılı yoğurt), mücver, karnabit (karnabahar) taratoru, fukara salatası, Osmanlı usulü kuzukulağı, cibes salatası, ekşili kabak, istiridye külbastısı, tarla balığı, karides salatası şeklinde sıralanabilir. 

 

Birbirinden Lezzetli Mezeleri The Grill’de Keşfedin! 

Elite World Hotels & Resorts bünyesinde lezzet dolu kapılarını misafirlerine açan The Grill, Türk ve dünya mutfağının benzersiz tatlarını büyük bir ustalıkla sofralarınıza taşıyor. Lezzetli ızgaralara ve deniz ürünlerine eşlik eden sıcak ve soğuk mezeler, misafirler için özenle seçilip hazırlanıyor.  

The Grill’de mezeler, mevsimine uygun malzemelerle hazırlanarak müşterilerini en iyi şekilde memnun etmeyi hedefliyor. The Grill, 1 Şubat itibariyle Mezefest kapsamında harika bir menü sunmaya hazır. Nefis lezzetlere sahip menüde Girit mezesinden Ermeni pilakisine, vişneli yaprak sarmadan Mersin taramasına kadar çeşitli soğuk mezeler bulunuyor. Sıcak mezeler ise Süryani yaprak ciğerden souvlaki'ye, kavurmalı humustan keftedakia'ya kadar uzanıyor. The Grill, meze menüsünü 2, 4 veya 6 kişilik olacak şekilde keyifli içecekler eşliğinde servis ederek bu alandaki zenginliğini misafirlerine sunuyor. Siz de birbirinden lezzetli meze çeşitlerini denemek istiyor ve Mezefest için sabırsızlanıyorsanız The Grill'de yerinizi bir an önce ayırtın! 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: