BLOG

BLOG

NEHRİN ÖTE YANINDAN SOFRALARIMIZA... BALKAN MUTFAĞININ EN LEZZETLİ 7 YEMEĞİ


Balkanlar, Avrupa’da her zaman kültürel ve etnik açıdan ilgi duyulan bölgelerden bir tanesi olmuştur. Çünkü müziklerinden yemeklerine kadar, her bir köşesinde samimiyet hissedilir. Özellikle Trakya mutfağından aşina olduğumuz lezzetleri; et ve hamur yoğunlukludur. İşte nehrin öte yanından sofralarımıza, Balkan mutfağının en lezzetli 7 yemeği…

 

Elbasan tava

Elbasan tava

Balkanların en lezzetli yemeklerinden bir tanesi olan elbasan tava; sarımsak, kuzu eti ve yumurtanın yoğurtlu bir sos ile fırınlanmasıyla hazırlanıyor. Arnavutluk kökenli bu yemeğin tavuk ve hindi eti ile olanı da yapılıyor. Tabii ki en lezzetlisi, kuzu but ve kol eti ile yapılanı. Yemeğin ismi ise Arnavutluk'un Elbasan şehrinden geliyor.

 

Fliya

Bir çeşit hamur işi olan fliyanın yapımı oldukça zahmetlidir. Köylerde açık alan ve zaman sıkıntısı olmayanlar tarafından sıkça yapılan bu yemeği lezzetli yapmak, bir hayli zordur. Ajvar ve biber turşusu ile servis edilir.

 

Popara

Ülkemizde papara olarak da bilinen bu yemek, basit ve lezzetlidir. Bu yemekte kurumuş peynirler ve bayat ekmekler değerlendirilir; yani bir tür kahvaltılık yapılır. Var olan malzemelerden kaynaklı olarak yemeğin yapılışında farklılıklar görülebilir. Fakat genel olarak yağda kızdırılan toz biberin içine lokma ekmekler ve parçalı peynirler atılır; daha sonrasında kavrulur.

 

Şeftali kebabı

Ülkemizde şeftaliye benzetildiği için bu ismi aldığı söylenen şeftali kebabının geleneksel ismi, gömlek köftesidir. Bu köfteyi eski zamanlarda, çiftlik ağalarının kuzularının yavruladığını müjdelemek amacıyla yaptıkları söylenir. Ciğer sarmasına da benzeyen bu yemek, ızgarada pişirilir. Dışında sarılı olan yağ gömleği eridikçe et kızarır. 

 

Süzme yoğurtlu biber turşusu

Kültürümüzde turşunun yeri başkadır ama iddia ediyoruz, böyle bir turşu yemediniz! Balkanlarda yetişen bir biber çeşidi olan somborkanın içi, lor peyniri ve süzme yoğurt ile doldurulur. Geriye sadece afiyetle yemek kalır! Bu tarz yemekler, ülkemizin göçmen köylerinde garnitür amaçlı servis edilir.

 

Ajvar

ajvar

Son zamanlarda ülkemizde de gördüğümüz muhteşem bir lezzet olan ajvar, bir Yugoslav lezzetidir. Bir rivayete göre önceleri “srpski havyar” olarak anılmış, daha sonrasında ajvar ismini almıştır. Bu sos; sarımsak, kırmızıbiber ve patlıcandan yapılmaktadır. Sonbaharda yapılan bu sos, kışın keyifli bir şekilde yenir ve birçok yemeğin yanında servis edilir.

 

Kaçamak

kaçamak

Rumeli mutfağının önemli yemeklerinden bir tanesi olan kaçamak, genellikle Pomak köylerinde yapılmaktadır. Bayram sabahlarında sunulan ilk lezzet, kaçamaktır. Hatta bu lezzet Balkan mutfağı için o kadar önemlidir ki ‘’Kaçamak Kaşığı’’ adı verilen tahta kaşıklar, bu yemeği karıştırmak için kullanılır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: