BLOG

BLOG

KIŞ AYLARINDA ZİNDE BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN TÜKETMEMİZ GEREKEN 10 BESİN


Yaklaşan kışın habercisi olan soğuk havalar, enfeksiyonlara yakalanma riskini de arttırıyor. Vücudun mikrop ve virüslere karşı savunma mekanizmasını oluşturan bağışıklık sistemimiz özellikle kış aylarında zayıflayabiliyor. "Grip mevsimi" olarak tabir edilen mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için bağışıklığınızı destekleyecek gıdalardan yardım alabilirsiniz. Peki, bağışıklık sisteminizi destekleyecek, hastalıklara karşı direncinizi arttırmaya yardımcı olacak 10 besin ile tanışmaya ne dersiniz?

 

1. Turunçgiller

Turunçgiller

Tüm narenciyeler yüksek oranda C vitamini içerir. C vitamini enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücrelerini arttırdığı için, üst solunum yolu hastalıklarına karşı oldukça etkili. Bu nedenle birçok hekim nezle, grip gibi hastalıklardan korunmak için bol bol narenciye tüketilmesini önerir. Portakal, greyfurt, mandalina ve limon çeşitlerinden oluşan turunçgillerden tüketerek C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

 

2. Brokoli

Brokoli

Kış aylarının vitamin ve mineral deposu sebzesi brokoli ile hastalıklara meydan okuyabilirsiniz. A, E, C vitaminlerinin yanı sıra içerdiği yüksek oranda antioksidan ile brokoli, beslenme uzmanlarının da gözdesi. Brokoliden maksimum düzeyde fayda sağlamak için brokoliyi su buharında haşlayarak tüketebilirsiniz.

 

3. Sarımsak

Sarımsak

Efsaneye göre, ölümsüzlüğün sırrını bulan Asklepios, Zeus tarafından cezalandırılır. Zeus'un öfkeli şimşeklerinden kaçamayan Asklepios'un ölümsüzlük sırrını yazdığı reçetesi toprağa düşer. Toprağa karışan yazılardan her derde deva bir bitki biter: Sarımsak. Hakkındaki efsaneler bir yana; sarımsak, ilk uygarlıklardan bu yana enfeksiyonlarla mücadele etme amacıyla kullanılıyor. İçerdiği yüksek oranda allisin ile bağışıklığı destekleyen sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Vücudun direncini arttırmaya yardımcı olan çinko, selenyum ve kükürt bakımından zengin olan sarımsak aynı zamanda doğal bir antibiyotik görevi de görüyor.

 

4. Fermente Gıdalar

Fermente Gıdalar

Bağışıklık sistemi denildiğinde artık aklımıza bağırsak sağlığı da geliyor. Bağışıklık sisteminin sağlığı ile bağırsaklar arasında doğrudan bir ilişki var. Bağırsaklarımızda yaşayan dost bakterilerin mikroplarla savaşabilmesi için bolca probiyotik tüketmek gerekli. Kış boyunca öğünlerinize ekleyeceğiniz yoğurt, turşu ve kefir gibi fermente gıdalarla bağırsaklardaki yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

5. Yeşil Çay

Yeşil Çay

İçeriğindeki yüksek antioksidanlarla yeşil çay, bağışıklık sisteminizi güçlendirirken rahatlatıcı etkisiyle stresten kurtulmanızı da sağlar. Flavonoidlerle dolu yeşil çay, mikroplarla savaşmaya yarayan bileşiklerin üretilmesine de yardımcı olur. Bağışıklığı desteklemek için günde en az bir fincan yeşil çay tüketmek yeterli. Sade yeşil çayın tadından hoşlanmıyorsanız aromalı seçeneklerini de deneyebilirsiniz.

 

6. Beyaz Et

Beyaz Et

Başta tavuk ve hindi olmak üzere kümes hayvanları, vücudun ihtiyacı olan B6 vitamini bakımından oldukça zengin. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için B6 vitamini hayatı önem taşıyor. Bu nedenle kış aylarında vücut direncinizi arttırmak için protein tercihinizi beyaz etten yana kullanabilirsiniz.

 

7. Ispanak

Ispanak

Demir deposu olarak bilinen ıspanak, bağışıklık sistemini destekler. İçeriğindeki C vitamini, beta karoten ve antioksidanlarla enfeksiyonla savaşı destekleyen ıspanağı çiğ tüketmek çok daha faydalı. Ispanağı çiğ tüketmekte zorlanıyorsanız, tıpkı brokoli gibi su buharında haşlamayı deneyebilirsiniz.

 

8. Ay Çekirdeği ve Badem

Ay Çekirdeği ve Badem

Bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu E vitaminini, badem tüketerek karşılayabilirsiniz. Tıpkı badem gibi ay çekirdeği de sağlıklı yağlar ve mineraller içerir. Fosfor, magnezyum, B6 ve E vitaminleri bakımından zengin ay çekirdeği bağışıklık sisteminizi korumanıza yardımcı olur. Ayrıca selenyum zengini ay çekirdeği viral enfeksiyonlara karşı da sağlığınızı korur.

 

9. Kivi

Kivi

Günde bir adet kivi, sağlıklı bir yetişkinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılar. Kivi aynı zamanda folat, potasyum ve K vitamini sağlayarak vücudunuzun direnç kazanmasına yardımcı olur.

 

10. Nohut

Nohut

Vücuda enerji veren çinko hücre onarımında da aktif rol oynar. Çinko sadece yaraları iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda büyüme ve gelişimi de destekler. Özellikle gelişme çağındaki çocuklar ve yaşlılar için hayati önem taşıyan çinko, bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için beslenme düzeninize çinko içeren gıdaları eklemeniz gerekli. Tüm bakliyatlar, özellikle nohut hem protein hem de çinko açısından oldukça zengin. Haşlanmış nohutla hazırlayacağınız yeşil yapraklı bir salata ile günlük çinko ihtiyacınızı kolayca karşılayabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sağlıklı Bir Yaşam için Beslenme Tüyoları

Güne Zinde Başlamanızı Sağlayacak 9 Enerji Deposu Besin

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Detoks Etkisi Yapan 11 Yiyecek