BLOG

BLOG

KIŞ AYLARINDA KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAMANIN PÜF NOKTALARI


Kışın yeteri kadar fiziksel aktivite yapamamak, havaların kapalı olması, sağlıksız beslenme vb. gibi durumlar nedeni ile kilo alırız. Diğer bir yandan vücudumuz, değişen havalara uyum sağlamak için kendi sıcaklığını korur. Bu durum harcanan enerjinin azalmasını sağlamak için metabolizma hızının düşmesi ile sonuçlanır. Metabolizma hızının düşmesi ise enerjinin depolanması anlamına gelmektedir. Depolanan enerji, soğuyan havalara uyum sağlamak için genellikle yağ hücrelerinden oluşur.  Yani duruma genel olarak baktığımızda, sorun enerji dengesinin korunamamasıdır. Peki kış aylarında kilo kontrolü sağlamamız için neler yapmamız gerekir? İşte kış aylarında kilo kontrolünü sağlamanın püf noktaları...

 

Kış aylarında kilo kontrolü sağlamanın püf noktaları nelerdir?

Kış aylarında kilo kontrolü

Kış aylarında kilo kontrolü sağlamanın püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kahvaltı: Kış aylarında metabolizmamız yavaşlar. Bu yüzden metabolizmamızı aktive etmemiz gerekir. Bir günü baz aldığımızda, metabolizmamızı aktive etmenin ilk adımı kahvaltıdır. Uyandıktan sonra 1 saat içinde kahvaltı etmek, metabolizma hızının %30 oranında artmasını sağlar. Kahvaltı ederken ise dengeli, doyurucu, çeşitli ve yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Karbonhidrat alırken tam tahıllı ürünler gibi kaliteli karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir. Diğer bir yandan proteine, mevsim yeşilliklerine ve mevsim meyvelerine gereken önem verilmelidir.

Öğünler: Metabolizmayı dinç tutmanın bir başka yolu ise öğün atlamamaktır. Öğün atlamak metabolizma hızının düşmesi ile sonuçlanır. Diğer bir yandan aç kalarak kilo vermeye çalışmak vücutta kas ve su kaybı anlamını taşımaktadır. Açlıktan sonra alınan kaloriler ise yağ şeklinde depolanır. Eski yeme alışkanlığına dönüldüğü zaman kişi tekrardan hızlı bir şekilde kilo alır. Özellikle ana öğünleri düzenli olarak tüketmek, yağ depolanmasının önünde büyük engeldir.

öğünler

Su: Su içmenin binlerce faydası bulunuyor. Tüm bu faydaları göz önünde bulundurduğumuzda su bir lüksten çok zorunluluk halini alıyor. Vücudumuz %70 oranında sudan oluşuyor. Suya gereken önemi vermek ise yağ depolanmasını engelliyor.

su

Hamur İşi ve Şeker: Birçoğumuz karnımız acıktığı zaman ilk olarak hamur işlerine ve şekerli gıdalara yöneliyoruz. Fakat kalorisi yüksek ve karbonhidrat içerikli gıdalar vücutta yağ olarak depolanıyor. Acıktığımız zaman bu tarz besinler yerine sağlıklı atıştırmalıklardan yana seçim yapmak ve öğünlerimizi aksatmamak büyük önem taşıyor.

Diyet ürünler: Birçok kişi kış aylarının kilo ile ilgili risklerini göz önünde bulundurarak diyet ürünleri tercih ediyor. Diyet ürünler; kalori, yağ ve şeker miktarı azaltılmış ürünlerdir. Bu ürünler lif içeriği ile doygunluk hissi vermektedir. Fakat birçok kişi, nasıl olsa diyet ürünü diye düşünerek kontrolsüz bir şekilde bu ürünleri tüketebilmektedir. Bu ürünlerin kontrolsüz tüketiminin kilo alımına yol açabileceği unutulmamalıdır.

Besin Çeşitliliği: Kilo kontrolünde besin çeşitliliği oldukça önemlidir. Besin çeşitliliğinin sağlanmaması vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü tüketilen her besin vücudumuzda farklı bir işleve sahiptir. Bu yüzden besin çeşitliliğin metabolik süreci olumlu etkilediği unutulmamalıdır.

Beslenme Saatleri: Vücudumuz, depoladıklarını geceleyin yakmaya başlar. Sabah kalktığımız zaman depolarımız boşalmış durumda olur. Fakat yatmadan hemen önce yüklü bir şekilde yemek yemek, ihtiyaçtan fazlasını yüklemek anlamına gelmektedir. Bu durum hem kilo alımı hem de rahatsız bir uyku anlamını taşımaktadır. Bu yüzden uyumadan 3 saat önce akşam yemeği yenmiş olmalıdır.

Egzersiz: Yeme alışkanlıklarımız kadar fiziksel aktivite durumumuz da oldukça önemlidir. Çünkü kilo almak; alınan kalorinin yakılan kaloriden fazla olması demektir. Beslenme biçimine dikkat edilerek bu süreç olumlu olarak desteklenebilir. Bu durumun üzerine bir de düzenli egzersizi dahil etmek ise süreci kusursuz kılar. Bu yüzden haftada 3- 4 kez 30- 60 dakika arası spor yapmak, kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Bu sayede sporun sayısız faydasından yararlanırken, metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımı desteklenebilir.

Uyku: Vücudumuz gece saatlerinde yağ yakımını tetikleyen hormonlar salgılamaktadır. Bu saatlerde uyanık olmak bu hormonların salgılanmaması ve kilo alımı anlamı taşımaktadır. Bu yüzden 23.00 - 00.00 saatlerinde başlayacak şekilde, 7- 8 saat sağlıklı bir şekilde uyunmalıdır. Fakat uyku gün içine de dahil edilerek ''hareketsiz yaşam'' boyutuna dönüşmemelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Düzenli Egzersiz Ve Kilo Kontrolünün Sağlığınızda Yaratacağı 8 Mükemmel Etki

Kışın Neden Kilo Alırız?

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri

Yüzme Sporunun Mucize Etkileri

İş Hayatında Sık Yapılan Beslenme Hataları