BLOG

BLOG

İŞ SEYAHATLERİNİ EĞLENCELİ BİR AKTİVİTEYE DÖNÜŞTÜREN BLEİSURE HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER


İnsan alışkanlıklarının ve ihtiyaçlarının değişmesi yeni gezi trendlerini de beraberinde getirdi. Dijital detoks, gastronomi seyahatleri vb. gibi birçok kavram hayatımıza girdi. 2019 yılında hayatımıza giren ve 2020'de de etkisini devam ettiren trendlerden bir tanesi de ''bleisure'' oldu. Bleisure klasik iş seyahatlerini yeni deneyimlerle harmanlayan yepyeni bir trend. Hadi gelin hep birlikte iş seyahatlerini eğlenceli bir aktiviteye dönüştüren bleisure nedir, daha yakından tanıyalım.

 

Bleisure nedir?

bleisure

Bleisure aslında business ve leisure sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Yani iş ve boş vaktin bir arada olmasına vurgu yapılmaktadır. 1980 ve 2000 yılları arasında doğan kuşağın böyle bir eğilim göstermesiyle ortaya çıkan bu trend, günümüzde statü, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkes tarafından sevilmeye başladı. Bu trend özellikle yoğun bir şekilde çalışan ve iş seyahatlerine çıkan kişilerin ilgisini çekmekte. Çünkü trendin amacı iş seyahatinin keyifli bir hal almasını sağlamak. Yani kısacası bu trend iş ve eğlence gezisi olarak tanımlanıyor. Rakamlar iş seyahati pazarının 2020 yılında epey büyüyeceğini gösteriyor.

 

Bleuisure gezginler kimlerdir?

Bleisure gezginler, iş seyahatlerini boş vakitler ile birleştirerek kaliteli ve eğlenceli vakit geçiren kişilerdir. İlk defa 2009 yılında karşımıza çıkan bu kavram The Future Laboratory tarafından kullanılmıştır. 2009 yılında ortaya çıkan bleisure kavramı 2011 yılında incelenmeye başlanmış ve her geçen yıl pazar payını daha da arttırarak devam etmektedir. Bleisure trendi birçok kişi tarafından uygulansa da özellikle sağlık, bilişim ve teknoloji çalışanları tarafından tercih edilmektedir. Bleisure trendini uygulayanlar zamanlarını verimli kullandıkları gibi nötr veya sıkıcı olarak nitelendirilebilecek süreçleri daha eğlenceli kılar. Yeni nesilde mesleki hayatın ve özel hayatın çizgisinin bulanıklaşması bleisure trendinin önemini gözler önüne sermektedir.

 

Bleisure kim tarafından ödenir?

Bleisure trendi hem çalışan tarafından hem de şirket tarafından ödenebilir. Mesela şirket dönüşü veya dönüş + konaklamayı karşılayabilir. Ya da çalışana sadece izin verebilir. Son zamanlarda birçok şirket tüm masrafları karşılayarak çalışanlarını bleisure tatillerine göndermektedir. Bu noktada Elite World Hotels gibi oteller, bleiusre gezginleri cezbeden bazı programlar sunmaktadır. Mesela konaklama indirimleri, eğlence ve işi birleştiren programları, teknolojik olanaklar, SPA vb. hizmetler.

 

Bleisure’un faydaları ve avantajları neler?

Bleisure trendi dediğimizde birçok fayda ve avantaj karşımıza çıkar. Bleisure kavramı;

  • İş ve özel hayat dengesinin düzenlenmesini sağlar,
  • İşten dolayı ailesi ve arkadaşlarıyla görüşemeyenler için iyi bir seçim olarak ön plana çıkar,
  • İş seyahatinin tek düzeliğini götürür, yeni yerler ve yeni insanlar tanımayı sağlar,
  • Kişinin gittiği yerin yerel kültürünü tanıyarak iş seyahatini başarılı bir şekilde sonuçlandırmasını sağlar,
  • İşten ayrı olarak tanışılan insanlar yeni bir network oluşturmayı beraberinde getirir,
  • Çalışanların iş seyahatine yüklediği kavramı değiştirerek stresin azalmasını sağlar,
  • Şirketler açısından çalışanlarının kültürel ve deneyimsel olarak gelişmelerini sağlar.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Seyahatine Çıkacaklara Öneriler

Sadece Sıklıkla İş Seyahati Yapanların Bilebileceği 8 Durum

Adım Adım Bavul Hazırlama Rehberi

İş Yerinde Verimli Çalışmanızı Sağlayacak 10 Öneri

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri