BLOG

BLOG

BAHAR ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN ALMAMIZ GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?


Bahar alerjisi

Kış aylarının sonuna yaklaştığımız şu günlerde havalar da yavaştan ısınmaya başlıyor. Havaların ısınması ile birlikte ağaç ve çiçeklerdeki üreme hücreleri içeren toz parçacıkları, yani polenler havada uçuşuyor. Polenlerin hafif ve kuru olması kolay bir şekilde havada uçuşmalarına neden oluyor. Polen alerjisi, yani bahar alerjisi olan birçok kişi için ise bu zamanlar kâbus gibi geçiyor. Bahar alerjisi olan kişilerde nefes darlığı, göğüste hırıltı, baş ağrısı, halsizlik, hapşırık ve geniz akıntısı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Peki bahar alerjisinden nasıl korunmalıyız? İşte bahar alerjisinden korunmak için almamız gereken önlemler…

 

Polen alerjisinin belirtileri nelerdir?

Polen alerjisi belirtileri

Polen alerjisinden korunma yollarına geçmeden önce, polen alerjisinin belirtilerine bir bakalım. Polen alerjisi yaşayan kişilerde burun akıntısı, kaşınma, burunda tıkanma, hapşırma, gözlerde şişme ve kaşıntı, astım, yorgunluk, halsizlik, öğrenme kabiliyetinde ve konsantrasyonda azalma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin birçoğu, çevreden kolay bir şekilde gözlemlenebilir. Bu belirtiler, vücudun polene karşı bir tepkisidir.

 

Bahar alerjisinden ve polen alerjisinden nasıl korunabiliriz?

Bahar alerjisi olan kişilerin dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunuyor. İşte, bahar alerjisinden korunmak için mutlaka dikkat edilmesi gerekenler:

Günlük Temizlik: Bahar mevsiminde, ev eşyaları ve yerler her gün ıslak bir bezle silinmelidir. Bu sayede ev içindeki polenler temizlenir. Fakat bu iş esnasında mutlaka maske kullanılmalıdır.

Günlük temizlik

Dışarı Çıkış Saatleri: Polen alerjisi olanlar için günün hangi saatinde dışarı çıkıldığı oldukça önemlidir. Bu yüzden, polenlerin yoğun bir şekilde havada uçuştuğu sabah ve öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır. Bu saatlerde evin camları kapalı tutulmaya çalışılmalıdır. Özellikle sabah 05.00 ile 10.00 saatleri arası yoğun polen salınımı olmaktadır.  Ayrıca yoğun polen salınımında bahçe işleri ve açık hava sporları yapılmamalıdır. Eğer dışarı çıkıldıysa eve gelindiği zaman kıyafetler yıkanmalı ve duş alınmalıdır. Bu sayede polenlerin eve girmesinin önü kesilir.

Araba: Polen alerjisinden etkilenen tek yer ev değildir. Arabalarda da bu alerjiden etkilenilebilmektedir. Bu yüzden polenlerin yoğun bir şekilde uçuştuğu saatlerde araba camları kapatılmalıdır. Eğer mümkünse arabada polen filtresi kullanılmalıdır.

Yağmur: Yağmur yağdığı zaman polenler yıkanır. Bu yüzden yağmurun yağdığı saatlerde gönül rahatlığıyla dışarı çıkılabilir. Hatta yağmurun yağdığı vakitlerde ev mutlaka havalandırılmalıdır.

Çay & Bal: Bitkisel çaylar ve ballarda da polen kalıntısı olabilmektedir. Bu yüzden kişi eğer polen alerjisine sahipse bitkisel çay ve bal tüketmemeye özen göstermelidir.

Bitkisel çay

Doktor kontrolü: Polen alerjisine sahip olan kişilerin doktora başvurmaları ve alerji testi yaptırmaları büyük öneme sahiptir. Eğer doktor ilaç kullanılmasını önerirse, şikayetler de giderilebilir.

Kıyafetler: Dışarıda giyilen kıyafetler evde giyilmemelidir. Dışarıda giyilen kıyafetler mutlaka yıkanmalıdır.

Diğer Yapılması Gerekenler: Dışarıda takılan gözlükler bol su ile yıkanmalı, bol su içilmeli, alkol ve sigara tüketilmemeli, vitamin açısından zengin beslenilmelidir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bahar Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Bahar Yorgunluğunu Hayatınızdan Uzaklaştırmanın Yolları

İlkbaharın Gelişini Müjdeleyen 8 Sağlıklı Yiyecek