BLOG

BLOG

Öğretmenlerimizin Kutsallığını Konu Alan 12 Film


öğretmen ile ilgili filmler, öğretmen konulu filmler

Geleceğimize yön vermemizde bize yardımcı olan öğretmenler, hayatımız boyunca unutmadığımız kişiler arasında yer alır. Öğretmenler, akademik bilgi aktarımının yanı sıra bizi hayata hazırlayan zorlu yollarda da yanımızda olurlar. Özenle dokundukları hayatları anlamlı ve değerli kılan öğretmenlerin filmlere konu olması da kaçınılmaz! İşte, öğretmenliğin kutsallığını gözler önüne seren birbirinden etkileyici 12 film önerisi!
 

1. Özgürlük Yazarları/Freedom Writers-2007(IMDb:7.6)

Özgürlük Yazarları, Erin Gruwell isimli Amerikan bir öğretmenin gerçek hayat hikâyesinden esinlenir. Filmin başrolündeki lise öğretmeni, farklı zorluklarla mücadele eden, çeşitli ırk ve kökene sahip öğrencilerle bir aradadır. İdealist bir öğretmen olan Erin, müzik ve edebiyat üzerinden hoşgörü, paylaşım ve farklı dünyalara açık olma gibi kavramları onların yaşamlarına dâhil eder.
 

2. Kara Tahta/The Blackboard-2000(IMDb:6.8)

İran’ın kırsal bölgelerinde kendilerine öğrenci arayan öğretmenlerin hikâyesini konu edinen film, Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülüne layık görülmüş. Sırtlarına bağladıkları kara tahtalarla bir şehirden diğerine dolaşan öğretmenler aracılığıyla savaşın ardında bıraktığı yıkım gözler önüne serilir. Belgesele yakın bir anlatım diliyle kurgulanan film, öğretmenliğin kutsallığını ilginç bir bakış açısıyla ortaya koyuyor.

 

3. Ölü Ozanlar Derneği/Dead Poets Society-1989(IMDb:8.1)

Ölü Ozanlar Derneği, Nancy H. Kleinbaum adlı Amerikan yazarın kitabından beyaz perdeye uyarlandı. İlerici bir İngilizce öğretmeni olan John Keating, öğrencilerini şiirin ve edebiyatın nitelikli eserleriyle tanıştırır ve onların hayal dünyalarını zenginleştirir. Onlara normların anlamsızlığını, farklı bakış açılarının mümkün olabileceğini ve hayatı pişmanlık duymadan yaşamaları gerektiğini öğretir.

 

4. Yerdeki Yıldızlar(Her Çocuk Özeldir)/Taare Zameen Par-2007(IMDb:8.3)

Ailesi ve arkadaşlarıyla anlaşamayan 8 yaşındaki Ishaan Awasthi, özel bir çocuktur. Anlaşılamadığı için çevresindekilerle ilişki kuramayan Ishaan, yatılı okula gönderilir. Resim öğretmeni Ram Shankar, onu anlamaya çalışan tek kişidir. Yalnız ve mutsuz bu çocuğun kendini bulma yolculuğu, özen ve sabırla onunla ilişki kurmaya çalışan resim öğretmeni sayesinde başlar.
 

5. Bana Yaslan/Lean on Me-1989(IMDb:7.4)

bana yaslan filmi, öğretmenlik hakkında filmler

Gerçek bir hayat hikâyesinden esinlenen film, kararlı bir müdürün atandığı liseyi iyileştirmeye çalışmasını konu edinir. New York’un Paterson şehrindeki lisede, öğrenciler şiddet ve uyuşturucu sarmalında olumsuz koşullar altında yaşar. Okul müdürü Joe Clark, kendine özgü yöntemlerle bu umutsuz öğrencilerle ilişki kurmayı başarır.
 

6. Kopma/Detachment-2011(IMDb:7.7)

Oscar ödüllü Adrien Brody’nin başrolü üstlendiği film, Henry Barthes isimli umutsuz ve karamsar bir öğretmeni konu edinir. Öğrencilerle samimi bir bağ kurma konusunda oldukça yetenekli olan Henry, geçici öğretmenlik yapar. Yeni görevlendirildiği okulda öğrencilerinin sosyal hayata adapte olabilmeleri ve bakış açılarını geliştirebilmeleri için onlara yardımcı olur.

 

7. Can Dostum/Good Will Hunting-1997(IMDb:8.3)

Oscar ödüllü film, MIT’de temizlikçi olarak çalışan Will Hunting’in hikâyesini konu edinir. Will, oldukça zeki ve öğrenmeye hevesli bir gençtir. Bir sınıfın tahtasında yazan ve çözülmesi imkânsız gibi görülen matematik sorularından birini çözen Will, problemi yazan profesör tarafından keşfedilince hayatı bambaşka bir yöne evrilir. Can Dostum, bir öğretmenin bir insanın hayatında ne kadar etkili olabileceğini ustalıkla ortaya koyan filmlerden biri.7

 

8. Siyah/Black-2005(IMDb:8.1)

The Story of My Life isimli otobiyografik kitabın sinemaya uyarlaması olan film; kör, sağır ve dilsiz bir kızın hikâyesini konu edinir. Ailesinin hırçınlıklarıyla baş edemeyerek bir kliniğe göndermeyi düşündüğü Michelle’i tam da bu günlerde hayatlarına giren özel eğitmen Debraj Sahai eğitir. Zamanla okula dahi gitmeye başlayan Michelle’in öğretmeniyle ilişkisi son derece etkileyicidir.
 

9. Muhteşem Münazaracılar/The Great Debaters-2007(IMDb:7.5)

Eğitim eşitliğinden yararlanamayan öğrencilere alternatif bir ortam oluşturmak ve onların gelişimine katkı sağlamak amacıyla Profesör Tolson tarafından bir münazara grubu kurulur. Zamanla kelimelerin gücünü keşfeden öğrenci grubu, bir yandan kendilerini nasıl ifade edeceklerini öğrenirken bir yandan da Harvard’ın en güçlü rakibi hâline gelir. Film, Teksas’ta küçük bir kolejde profesör olan Melvin B. Tolson’un gerçek hayat hikâyesine dayanıyor.
 

11. Mona Lisa Gülüşü/Mona Lisa Smile-2003(IMDb:6.5)

İdealist bir sanat tarihi öğretmeni olan Katherine Ann Watson, 1953 yılında New England’da bulunan Wellesley Kız Koleji’nde göreve başlar. Akademik başarısıyla tanınan okul, aynı zamanda oldukça muhafazakârdır. Bu okuldan mezun olan öğrenciler için başarı, ne kadar iyi bir evlilik yaptıklarıyla ölçülür. Bunu öğrenen Katherine, öğrencilerine farklı bir hayatın mümkün olabileceğini anlatmaya çalışır.

 

12. İmparatorlar Kulübü/The Emperor’s Club-2002(IMDb:6.9)

Bir tarih profesörü olan William Hundert, idealist ve kuralcı biridir. Öğrencilerine umutla ve sabırla yaklaşan Hundert, vazgeçmemenin hayatta önemli erdemlerinden biri olduğunu anlatmaya çalışır. Gerçek bir öğretmenin nasıl olması gerektiği gösteren film, doğru yaşamak için çaba sarf etmenin önemini öğretmen öğrenci ilişkisi üzerinden ele alır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: