BLOG

BLOG

İSTANBUL'DA MUTLAKA GÖRMENİZ GEREKEN OSMANLI DÖNEMİNE AİT 10 YAPI


İnsanlık tarihi boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan kadim şehir İstanbul, 470 yıl boyunca da Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti oldu. Yüzyıllar önceden adımlarınıza eşlik eden krallar, sultanlar ve imparatorluklarla sizleri zaman yolculuğuna çıkaran İstanbul, eşsiz tarihi yapıları da karşınıza çıkarıyor. Gelin, sizlerle İstanbul'da mutlaka görmeniz gereken Osmanlı dönemine ait 10 görkemli yapıyı beraber inceleyelim.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Kolonya Nereden Gelmektedir?

1. Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı

Ünlü şair ve yazar Lamartine gibi dünyaca ünlü konukların ağırlandığı, Sultan Abdülmecid tarafından Merasim Köşkü olarak yaptırılan Ihlamur Kasrı, Beşiktaş'ın yoğun ve gürültülü atmosferinden sıyrılmanız için mükemmel bir seçenek olarak sizleri karşılıyor. Doğanın güzelliğini yansıtan bahçesinde dolaşırken kendinizi 19. yüzyılda yaşayan bir saraylı gibi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz.

 

2. Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı

Osmanlı'nın kalbi Topkapı Sarayı, yüzyıllar boyunca padişahlara ve hanedana ev sahipliği yapmış, gizemli ve estetik görünümü ile zamana meydan okuyor. İstanbul'da mutlaka görmeniz gereken Osmanlı dönemine ait yapılar arasında ilk sıraya rahatça koyabileceğiniz Topkapı Sarayı, sizi büyülü atmosferi ile mest edecek; sultanların, şehzadelerin sesleri kulaklarınızda yankılanacak!

Daha fazla bilgi için: Topkapı Sarayı'nın Tarihi Hikayesi

3. Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı

Dalga sesleri eşliğinde gezimize devam ettiğimizde farklı mimari tarzları bünyesinde barındıran, olağanüstü balo ve tören salonu ile tüm dikkatleri üzerine çeken Dolmabahçe Sarayı ile karşılaşıyoruz. Sultan 1. Abdülmecid tarafından yaptırılan ve padişahlara ev sahipliği yapan Boğaz'daki bu ihtişamlı saray, Mustafa Kemal Atatürk'ün son yıllarını geçirmesi ile de ayrı bir anlam kazanıyor tarihimizde. 17. yüzyılda bataklığın doldurulması ve bahçe olarak kullanılması sonucu Dolmabahçe adını alan eşsiz yapı, günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

 

4. Nuruosmaniye Cami

Nuruosmaniye Cami

İstanbul'un barok tarzında inşa edilmiş ilk camisi olan Nuruosmaniye Cami, klasik Osmanlı izleri ile Batı'nın barok stilini sentezlemiş şekilde Osmanlı mimarisinde bir mihenk taşı olarak karşımıza çıkıyor. 3. Osman döneminde tamamlanan ve "Osmanlı'nın Nuru" olarak adlandırılan cami, eşsiz kütüphane, türbe ve camisi ile Çemberlitaş'ta yıllara meydan okumayı sürdürüyor.

 

5. Süleymaniye Cami

Süleymaniye Cami

Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan ve ihtişamı ile hayranlık uyandıran bu tarihi yapı Mimar Sinan'ın kalfalık eseri olarak da biliniyor. Dört minaresi ve on şerefesi ile Sultan Süleyman'ın onuncu Osmanlı padişahı ve fetihten sonra dördüncü sultan olmasını anlatan cami, yüzyıllar boyunca kudretli görünümü ile İstanbul'un simgelerinden biri haline geldi ve milyonlarca ziyaretçisine hala ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Daha fazla bilgi için: Süleymaniye Camii'nin Tarihi Ve Mimari Özellikleri & Mimar Sinan'ın Eserleri Nelerdir?

6. Sultanahmet Cami

Sultanahmet Cami

1. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırılan eşsiz güzellikteki Sultanahmet Cami'yi ''Mavi Cami'' olarak da duyarsanız şaşırmayın! Büyüleyici İznik çinileri ve mavi kalem işlemeleriyle süslendiği için bu isme layık görülen cami aynı zamanda Türkiye'nin 6 minareli ilk camisi olarak karşımıza çıkıyor. Sultan Ahmet'in "Ya Rab, Ahmet kulunun hizmetidir, kabul eyle!" duası ile yapımına başlanan Sultanahmet Cami görkemli duruşu ile günümüzde de İstanbul'un atmosferini güzelleştirmeye devam ediyor.

Daha fazla bilgi için: İstanbul'un Gözbebeği Sultanahmet Camii'nin Tarihi

7. Sultan 3. Ahmet Çeşmesi

Sultan 3. Ahmet Çeşmesi

Türk rokoko tarzının tarzının en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan 3. Ahmet Çeşmesi, lale ve akantüs yapraklı motifleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Lale devrinin izlerini günümüze taşıyan çeşme; geniş saçaklı çatısı, ufak kubbeleri ve işlemeleriyle zarafetini yansıtmaya devam ediyor.

 

8. Cağaloğlu Hamamı

Cağaloğlu Hamamı

Ayasofya Külliyesi'ndeki kütüphane ve camiye gelir sağlamak için 1. Mahmut döneminde yapılan Cağaloğlu Hamamı barok stili ile göz kamaştırıyor. Dönemin su sorunu nedeniyle 3. Mustafa'nın büyük hamam yapılmasını yasaklamasının ardından Osmanlı'da yapılan son büyük hamam olarak bilinen Cağaloğlu Hamamı dünyanın en güzel hamamlarından biri olarak ilgi görmeye devam ediyor.

 

9. Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı

Sultan Abdülaziz'in isteği üzerine inşa edilen ve devlet konukevi olarak kullanılan Beylerbeyi Sarayı, Boğaz'daki asil duruşu ve göz alıcı ihtişamı ile İstanbul'da mutlaka görmeniz gereken Osmanlı dönemine ait yapılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Sultanın denize olan ilgisini yansıtan işlemeleri, Boğaz manzarası ve tarihi dokusu ile en özel tarihi yapılardan biri olan Beylerbeyi Sarayı'nda Cumhuriyet döneminde İran Şahı Pehlevi gibi önemli isimlerin ağırlandığını da es geçmemek gerek.

Daha fazla bilgi için: Beylerbeyi Sarayı'nın Hikayesi

10. Ortaköy Cami

Ortaköy Cami

Asıl adı Büyük Mecidiye Cami olan ve neo-barok tarz ile Sultan Abdülmecit döneminde inşa edilen Ortaköy Cami günümüzde de zarifliğiyle görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor. Boğaziçi'nde eşsiz güzellikteki konumu ile huzur dolu fotoğraf karelerinizde sizlere eşlik eden Ortaköy Cami, göz alıcı mimarisi ile İstanbul'da mutlaka görmeniz gereken Osmanlı dönemine ait yapılar listesinde kendine yer buluyor.

Sizlere unutulmaz bir konaklama imkanı sunan Elite World İstanbul Taksim Otel ile sizler de bu ışıltılı şehrin keyfini çıkarabilir ve tarih kokan güzellikleri yakından görebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: