BLOG

BLOG

İş Hayatında Verimi Artırmak İçin Toplantı Taktikleri: Oturma Düzeni


Beyaz yakalılar başta olmak üzere iş hayatındaki pek çok insan günün önemli bir kısmını toplantılarda geçiriyor. En önemli şirket kararlarının alındığı ve değerlendirmelerin yapıldığı toplantı odaları, ideal şekilde düzenlenirse çalışanlar için çok daha kullanışlı. Toplantı odaları; katılımcı sayısına, toplantının amacına ve süresine göre değişen pek çok kriter göz önüne alınarak hazırlandığında katılımcıların en iyi verimi almasını sağlıyor. Gelin, toplantılardaki çeşitli oturma biçimlerine ve bunların sunduğu avantajlara birlikte bakalım.

 

Toplantılarda Alternatif Oturma Biçimleri  

Toplantılarda tercih edilen oturma düzenleri, toplantının amacına ve katılımcıların etkileşim gerekliliğine göre belirleniyor. Her oturma düzeni, farklı avantajlara sahip. Oturma düzenindeki seçim, toplantının amacına ve katılımcı sayısına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Burada amaç; katılımcıların rahat hissetmesi, birbirleriyle doğrudan etkileşimde bulunması ve verimliliği olabildiğince artırmaktır.

 

U Şeklinde Oturma Düzeni 

U şeklinde oturma düzeninde, katılımcılar U şeklinde bir masanın etrafına oturur ve konuşmacı U şeklinin ortasında yer alır. Bu oturma düzeninde her bir katılımcıyı kolaylıkla gören konuşmacı, katılımcılara oldukça hâkimdir. Toplantı esnasında liderlik ve yönlendirme gerektiren durumlarda bu oturma düzeni özellikle tercih edilir.

 

Dairesel Oturma Düzeni 

Katılımcılar, daire şeklindeki masanın etrafında herkesin birbirini görebileceği şekilde yerini alır. Bu şekilde oturulduğunda her bir katılımcı ve lider eşit pozisyondadır. Katılımcıların doğrudan birbirlerini görebildikleri bu oturma düzeni, kişiler arasında etkileşimi artırır. Bu sayede söz hakkı almak ve toplantıyı daha rahat bir atmosferde gerçekleştirmek kolaylaşır. 

 

Dikdörtgen Oturma Düzeni 

Dikdörtgen oturma düzeninde, katılımcılar dikdörtgen bir masa etrafında toplanır ve lider katılımcılardan ayrı bir hizada oturur. Kritik kararların verildiği, stratejik planlamaların yapıldığı ve ast-üst ilişkisinin daha belirgin olduğu bu oturma düzeni, şirketlerde yaygın şekilde kullanılır. Kalabalık toplantıların yapısına daha uygun olduğu için bu düzen, büyük gruplar tarafından özellikle tercih edilir. 

 

Tiyatro Oturma Düzeni 

Bu oturma biçiminde, katılımcılar arka arkaya düz sıralar hâlinde oturur. Lider, her bir katılımcının göreceği şekilde en önde ve çoğunlukla ayakta yer alır. Sunum veya herhangi bir eğitim gibi doğrudan bilgi aktarımı yapılacak toplantılarda sık tercih edilir. Katılımcıların tek bir konu ve kişiye odaklanmasına yardımcı olur. Liderin katılımcılarla etkileşimi yetersiz kalmasın diye lider ve katılımcı arasında soru-cevap şeklinde ilerleyen bir dinamiğe sahiptir. 

 

Oturma Biçimleri Farklı da Olsa Verimli Toplantıların Ortak Özellikleri

Toplantılarda tercih edilen oturma biçimleri, toplantı amacına ve katılımcılarla konuşmacı arasındaki ilişkiye göre değişir. Her toplantının amacı birbirinden farklı da olsa verimli bir toplantı için bazı unsurlar öne çıkar. Verimli toplantıların ortak özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Isının yeterli düzeyde sağlanması,
  • Aydınlatmanın göz yormayan şekilde ayarlanması,
  • Ses sistemlerinin kimseyi mağdur etmeyecek şekilde konumlandırılması, 
  • Rahat koltukların veya sandalyelerin tercih edilmesi,
  • Toplantı süresine göre yeterli miktarda ikram bulunması.

 

İş Hayatınızda Harika Bir Deneyim Sunan Toplantı Odaları: Elite World Hotels & Resorts

Elite World Hotels & Resorts, iş seyahatlerinizde sizi memnun edecek benzersiz toplantı odalarıyla misafir ağırlamaya hazır! İş seyahatlerinize ve sosyal organizasyonlarınıza kapısını aralayan toplantı odaları, farklı organizasyonlara uyum sağlayabilecek şekilde çeşitli büyüklükte, kapasitede ve sayıda. Her bir ayrıntısı detaylı şekilde düşünülen bu toplantı odaları arasından tercihinizi toplantınızın amacına ve katılımcı sayısına göre yapabilirsiniz.

Toplantınıza uygun şekilde tercih edebileceğiniz salonlar arasında şunlar yer alıyor:

  • U şeklinde tasarlanan toplantı salonları,
  • Dikdörtgen masa etrafında yapılan toplantı salonları,
  • Karma oturma düzeninde toplantı salonları,
  • Dairesel oturma düzenine uygun toplantı salonları,
  • Etkili bir sunum için tasarlanan tiyatro oturma düzeninde toplantı salonları.

Damak zevkinize uygun hazırlanmış tatlı ve tuzlu kurabiyeleri, patlamış mısırları, kahveleri ve daha pek çok ikramı toplantı esnasında ve molalarda alabilirsiniz. Kablolu ya da kablosuz yüksek hızlı internet erişimi de işlerinizi hızlandırmak için hizmetinize sunuluyor. Toplantılarınızın verimli geçmesi için ihtiyacınız olan tüm detayları sizin yerinize düşünen Elite World Hotels & Resorts, son teknoloji ekipmanlara sahip toplantı salonlarıyla sizi bekliyor!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: