BLOG

BLOG

KADINLARIN İŞ YAŞAMINDA YAŞADIĞI 8 ZORLUK


kadınların iş yaşamı

Ülkemizde iş yaşamı ile ilgili ekosistem büyürken, doğal olarak kadınların iş yaşamındaki ağırlığı da artıyor. Ama ne yazık ki dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de kadın çalışanlar iş yaşamının içerisinde bazı zorluklara maruz kalıyorlar. Aslında belirli bir tecrübeye ulaşan her insan, iş yaşamında aynı sıkıntıları çekiyor; ancak kadınların bu sıkıntılar dışında yüzleşmek zorunda olduğu başka sorunlar da bulunuyor. Bu yazımızda, kadınların iş yaşamında karşılaştığı bazı sorunlara yer vereceğiz. İşte bir an önce düzelmesini ümit ettiğimiz o zorluklar...

 

1. Yeterince ciddiye alınmamak

kadınların iş yaşamında yaşadığı zorluklar

Kadınların iş yaşamında en fazla karşılaştıkları zorluklardan biri, yeterince ciddiye alınmamak. İş hayatında karşılaşılan profesyonellerin bu tarz yaklaşımlar sergilemeleri, kadın çalışanların veya kadın girişimcilerin motivasyonlarını düşürebiliyor.

 

2. Herkesi memnun etmeye çalışmak

Kültürel olgular yüzünden genelde kadınların, başkalarına iyi davranma ve onları memnun etme zorunluluğu olduğuna inanılır. Bu düşünce kalıbı, doğal olarak kadınların da kendilerini iş yaşamı içerisinde herkesi memnun etmek zorunda hissetmelerine neden olmaktadır.

 

3. Fırsat eşitliğine sahip olmamak

Geleneksel toplumlarda kadına yüklenen annelik, eş olma ve ev kadınlığı rolü; kadınların kendilerini baskı altında hissetmelerine neden olmaktadır. İşte tam olarak bu algı nedeniyle kadınlar, iş hayatında da negatif cinsiyet ayrımcılığına maruz kalabilmektelerdir. Mesela bazı şirketler, böyle bir algıya sahip oldukları için evlenmeyi veya çocuk yapmayı planlayan kadınlarla çalışmak istemeyebilirler.

 

4. Mobbing

mobbing ve kadınlar

Kadınların iş yaşamında yaşadığı bir diğer zorluk da mobbing, cinsel taciz, kıyafet kısıtlamaları gibi stres kaynaklarıdır. Bazı şirketlerde kadınlara yönelik kıyafet düzenlemeleri, kendilerini kısıtlanmış hissetmelerine neden olabilmektedir. Maruz kaldıkları mobbing, sözel ve cinsel taciz gibi sorunlar, kadınların iş arkadaşlarıyla iletişimlerine; motivasyonlarına ve doğal olarak da başarısına engel olabilmektedir. 

 

5. İş ve özel yaşam dengesi

Yukarıda saydığımız tüm bu durumlar sebebiyl, kadınlar iş ve özel yaşam dengesini kurmakta zorlanabilmektedirler. Kadının iş hayatının yanı sıra evi, eşi ve çocukları ile de ilgilenmesi beklenmektedir. Bu durum onda stres yaratabilmekte ve zamanla iş hayatından çekilmesine veya evliliğinin bozulmasına neden olabilmektedir.

 

6. Mesleki ayrımcılık

Kadınların çeşitli mesleklerde çalışamayacakları algısı, ne yazık ki iş yaşamında karşılarına çıkan zorluklardan birisi olabilmektedir. Gerek halk arasında gerekse iş yaşamının içinde birçok meslek "kadın işi" veya "erkek işi" olarak ayrılabilmektedir. Bu da kadınların mesleklerini icra etmelerinin önünde büyük bir engel teşkil edebilmektedir. 

 

7. Görev dışı beklentiler

İş hayatında kadınlar, kadın olmalarından kaynaklanan hizmet beklentisi sorunu ile karşı karşıya kalabilmektelerdir. Bazı iş yerlerinde sadece kadın oldukları için onlardan çay servisi, temizlik, kapı açma vb. hizmetler beklenebilmektedir.

 

8. Duygusallık bahanesi

Kadınların iş hayatında yaşadıkları zorluklardan biri de duygusal olmaları bahanesiyle çeşitli pozisyonlar için uygun görülmemeleridir. Sahip oldukları düşünülen bu yönleri nedeniyle kadınlar, çeşitli profesyonellerce yönetme becerisinden yoksun görülebilmekte ve bu nedenle kariyer gelişimleri engellenebilmektedir.

Kadınların iş hayatında karşılarına çıkabilecek tüm bu sorunların giderilmesine ve çözülmesine yönelik önlemlerin alınması; onların iş hayatında daha mutlu, daha huzurlu ve daha verimli olmalarını sağlayabilmek adına çok önemlidir. Bu da toplumumuzu son derece olumlu bir yönde etkileyecektir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatı İçin Faydalı Olabilecek Beden Dili Kuralları

İş Hayatında Başarılı Olmak İsteyenler İçin 10 Öneri

İş Hayatında Hızlıca Yükselmek İçin 6 Altın Öneri

İş Dünyasının Başarılı İsimlerinden 21 İlham Veren Söz

İş Hayatında Üretken İnsanların 6 Önemli Alışkanlığı