BLOG

BLOG

İŞ YAŞAMINDA KARŞILAŞABİLECEĞİNİZ ZORLUKLARLA BAŞ ETMENİZ İÇİN 7 İPUCU


İş yaşamındaki zorluklar

Birçoğumuz iş yerinde hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken bazı zorluklarla karşılaşırız. Bu zorluklar bizi güçlendirirken, problem çözme yeteneğimizi de artırır. Fakat bazı yaşam alışkanlıkları ve yanlış bakış açıları bu zorlukların bizi güçlendirmesi yerine yıpratmasına neden olur. Peki iş yaşamında karşılaşabileceğimiz zorluklarla nasıl mücadele etmemiz gerekir? İşte iş yaşamında karşılaşabileceğiniz zorluklarla baş etmenin yolları…

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: Başarılı İnsanların Ortak Özellikleri

Erken kalkın

Erken kalkın

Evet doğru duydunuz! İlk adım erken kalkmak. Boş yere dememişler ‘’Erken kalkan yol alır.’’ diye. Güne erken başlayın. Kalkışınız, kahvaltı yapışınız ve evden çıkışınız bir koşuşturmaca içinde olmasın. Güne nasıl başlarsanız o şekilde devam edeceğini unutmayın. Bu yüzden erken kalkın; sakin, huzurlu ve tertemiz bir enerji ile güne başlayın. Uyanın, keyifli bir kahvaltı yapın ve o çok sevdiğiniz kahveden bir bardak için; eğer mümkünse meditasyon ve olumlama yapın. Telaşlı ve sakin bir sabah arasında ne kadar fazla fark olduğunu siz de hissedeceksiniz. Sakin başladığınız gün, zorluklara karşı daha dayanıklı olmanızı sağlayacak.

 

Probleminizi tanımlayın ve küçük adımlar atın

Bazı zorluklar bizi oldukça fazla yıpratır. Fakat birçok kişi tüm gün boyunca bu zorlukları yaşamasına rağmen; tane tane, cümle cümle sorunun ne olduğunu düşünmek istemez. Bu durum, düşüncelerde gereksiz bir fırtına yaratır. Yani bunu hiç dinmeyen ve ne olduğu belli olmayan bir doğal afete benzetebiliriz. Fakat var olan problemi tam anlamıyla cümlelere dökmek, formülize etmek ve ''Benim yaşadığım zorluk tam olarak bu!'' demek, harekete geçmeyi ve zorlukları aşmayı da beraberinde getirir. Bu zorluklar anlatılırken, tane tane düşünülürken ya da bir yere yazılırken hangisinin gerçek sorun olduğu da anlaşılır. Ortaya çıkan sonuçları küçük parçalara bölerek mücadele etmek de zorluk yaşayan kişiyi ne yorar ne de korkutur.

 

Not tutun

Not tutun

Sistemli çalışmak, olaylara farklı açılardan bakmayı da beraberinde getirir. Bu yüzden her daim, yanınızda not alabileceğiniz bir kâğıt veya cihaz bulundurun. Konulara, olaylara ve gelişmelere olan hakimiyetiniz yaratıcılığınızı artıracak ve negatif düşünceleri azaltacaktır.

 

’Hayır’’ demeyi öğrenin

‘’Bunlar hep iyi niyetimden başıma geliyor…’’ Bu cümle size bir yerlerden tanıdık geldi mi? Evet; insanların yardım çağrılarına kulak vermek, onlara yardım etmek ve iyi bir insan olmak mükemmeldir. Bu, ortamdaki ve sizdeki pozitif enerjiyi günden güne artırır. Fakat yaptığınız yardım sizden bir şeyler alıp götürüyorsa burada bir sıkıntı olabilir. Yani başınızdan aşkın işiniz varken hala birilerine yardım etmeye çalışıyorsanız, o iş bittikten sonra panik yapmaya ve daha sonrasında da patronunuzla sorun yaşamaya hazır olun. Bu yüzden de önce işin genel yapısı ve sorumluluklarınız, sonrasında da başkalarının ihtiyaçları ve yardımseverliğiniz çerçevesinde hareket edin.

 

Hatalarınızdan ders alın, bilginize bilgi katın

Hatalara takılıp kalmayın. Yaptığınız hatalar yeni zorluklarınız değil, yeni kolaylıklarınız olsun. Bu doğrultuda bilginin güç olduğuna inanın ve bilginin açamayacağı kapının olmadığını hissedin. İşinizin gerektirdiği bilgileri öğrenin, sektörünüzün gelişmelerini takip edin. Bu özgüvenli olmanızı ve rahat etmenizi sağlayacaktır.

 

‘’Neden’’ yerine ‘’nasıl’’ deyin

Hayatta ve iş yerinde her daim zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Bu zorluklar hiç beklenmedik anlarda, hiç beklenmedik şiddette veya yoğunlukta olabilir. Bu durumlarda ‘’Neden?’’ sorusunu sormak bir kereye mahsus iyidir; olayın neyden kaynaklı gerçekleştiği anlaşılır. Fakat sürekli olarak ‘’Neden?’’ demek, sorunlara takılıp kalmayı da beraberinde getirir. ‘’Nasıl?’’ diye sormak ise çözümü ve öğretiyi hissetmenizi sağlar.

 

Yardım almaktan korkmayın

İş yerinde yardım almak

İş yerinde zorluk yaşıyorsanız ve bu zorlukların üstesinden gelemiyorsanız başka birinden yardım almayı deneyin. Eğer iş yerindeki arkadaşlarınıza fikirlerinizi ve düşüncelerinizi anlatmaktan çekiniyorsanız, muadil olduğunu düşündüğünüz bir arkadaşınızdan destek alabilirsiniz. Bu tarz fikir alışverişleri; bu zorlukların sadece sizin tarafınızdan yaşanmadığını, her zaman iyi bir yanın olduğunu ve farklı bakış açılarına sahip olunabileceğini gösterir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: