BLOG

BLOG

DOĞAYI SEYRETMENİN SİZDE YARATACAĞI FİZİKSEL VE RUHSAL 10 ETKİ


Büyük şehirlerde yaşamakta olan tüm insanlar, doğada zaman geçirmeye ve temiz havayı içlerine çekmeye muhtaçtırlar. Çünkü insan doğadan ayrı değil, doğayla bütünlük içinde olan bir canlıdır. Zaten kendi üzerinizden düşünecek olursanız, şehirlere ayak uydurdukça doğaya nasıl da özlem duyduğunuzu rahatlıkla fark edebilirsiniz. Bu nedenle negatif düşünceler arasında sıkışıp kaldığınızda, stresten uzaklaşmak istediğinizde, doğaya dönmenizde yarar vardır. Doğada kendinizi evinizde gibi hissedebilir ve temiz havayı içinize çekerek ruhunuzu tazeleyebilirsiniz. Peki doğada bulunmanın, doğayı seyretmenin faydaları sadece bu kadar mı? Elbette değil. İşte doğayı seyretmenin sizde yaratacağı o muhteşem etkiler. 


 
1. Sağlığınıza iyi gelir

dogayi_izlemek
 
Japon araştırmacılar, ağaçların arasında oturmanın kan basıncını düşürdüğünü, nabız ve kalp atışını düzenlediğini ortaya koydular. Yani doğayı seyretmek size sadece iyi hissettirmiyor; aynı zamanda sağlığınıza da iyi geliyor.


2. Mutlu hissetmenizi sağlar

doga_mutluluk
Bir düşünsenize! Canınız sıkkınken bir ormanda yürüyüşe çıktığınızda, bir süre sonra kendinizi daha mutlu hissetmeye başladığınız oldu mu? Bu söylediğimiz şeyi yaptıysanız, cevabınız yüksek olasılıkla, evet olacaktır. Bu konuda haklısınız. Çünkü bilimsel araştırmalar, doğada daha fazla zaman geçiren insanların anksiyete, depresyon gibi problemleri daha az yaşadığını ortaya koyuyor. Yani doğa, açık şekilde sizi olumsuz düşüncelerden arındırıyor ve ruhunuzu iyileştiriyor.
 

3. Hastalıklarla daha iyi savaşırsınız

Doğada vakit geçirmek, doğayı seyretmek, immün sistemin gelişmesine yardımcı olur. Bu da virüslere ve mikroplara karşı bağışıklığınızın artması anlamına gelir. Yani sadece doğada vakit geçirerek bile, hastalıklara karşı daha dirençli bir vücuda sahip olabilirsiniz. 


4. Beyniniz üzerinde olumlu etkileri vardır

Doğada bulunmak, konsantrasyonunuzu geliştirir ve daha verimli çalışmanızı sağlar. Çünkü bedeninizin ve ruhunuzun beslenmesi, iyi durumda olması demek, zaten sağlığınızla ilgili her şeyin yoluna girmesi demektir. 


5. Kilo vermenize yardımcı olur

Araştırmalar, doğada zaman geçiren insanların daha fazla fiziksel aktivitede bulunacaklarından dolayı, daha düşük obezite riski taşıdıklarını söylüyor. Yani doğada vakit geçirmek demek, ister yürüyüş yapın ister top oynayın; daha fazla hareket demek.


6. Doğanın ritmine uyum sağlarsınız

Yaprakların sesi, toprak kokusu, denizin dalgası... Bu sesleri düşünmek bile sizi rahatlatıyor değil mi? İşte bu sesler, doğanın ritmi. Ve sizin şehrin kalabalığından, elektronik cihazlardan uzak geçirdiğiniz her an, doğanın ritmine uyum sağlamanız demek. Bunu yapmak, stres seviyenizi belirgin şekilde azaltır, sizi negatif düşüncelerden uzaklaştırır ve daha pozitif hissetmenizi sağlar.


7. Yaratıcılığınız artar

Ne yazık ki modern yaşam, bizi telefona ve diğer teknolojik aletlere giderek daha bağımlı kılıyor. Canımız hiç sıkılmıyor, çünkü elimizde daima telefonumuz var ve onunla istediğimiz her şeye anında ulaşabiliyoruz. Oysa birçok araştırma, sıkılmanın yaratıcılığı arttırdığını ortaya koyuyor. Doğada zaman geçirmek, kendimizle baş başa kalmak; belki de sıkılmanın tadını çıkarmak, yaratıcılığımızın artmasını sağlıyor. 


8. Psikolojik olarak daha dayanıklı olursunuz

Araştırmalar, vücudumuzun genetik açıdan doğa ile iç içe yaşamak için kurgulandığını ortaya koyuyor. Çünkü doğayı seyretmek, doğada bulunmak bizi acı ve üzüntülerden uzak tutuyor. Ve tüm bu negatif duygulara karşı bizleri daha dayanıklı hale getiriyor. 


9. İnsan ilişkileriniz iyileşir

aile_doga

Bir düşünün, neden tüm tatillerinizi deniz kenarı ya da doğayla iç içe yerlerde geçirmek istiyorsunuz? Çünkü doğa, size açık şekilde iyi geliyor. Kendinizi daha canlı, daha enerjik ve daha mutlu hissetmenizi sağlıyor. Yapılan araştırmalar da sizin bu düşüncenize katılıyor. Buna göre, daha uzun süre doğada vakit geçiren kişilerin, döndükten sonra ilişkilerinde veya iş yaşamlarında daha olumlu başlangıçlar yapmaya eğilimli oldukları görülüyor.

 

10. Sağlıklı davranışlar geliştirmenize yardımcı olur

Doğal ortamlara maruz kalmak, sigara gibi çeşitli sağlıksız davranışları sergileme eğilimini azaltıyor, daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye teşvik ediyor. Yapılan bir araştırma, hastanede tedavi gören hastalar arasında penceresinden doğa manzarası görünenlerin, bina görünenlerden daha çabuk iyileştiğini ve bu kişilerin daha iyi bir iletişime sahip olduklarını ortaya koyuyor. 
 
Sizce doğaya dönmek için daha fazla nedene gerek var mı?

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: