Hatay... Bu güzel şehrin ismini söyler söylemez karnımız acıkmaya başladı bile. Çünkü Hatay, yöresel lezzetler bakımından neredeyse ülkemizdeki en zengin şehir. Hatta mutfağı öylesine güzel ve özel ki sadece ülkemizde değil, dünyanın birçok yerinde ilgi görüyor. Biz de bu nedenle, Roma dönemindeki ismi Antioch olan ve 1938 yılında sınırlarımıza dahil olan bu güzel şehrimizin dillere destan lezzetlerinden bazı örnekleri bir araya getirdik. Buyurunuz, baktıkça acıkacağınız Hatay sofrasından 10 muhteşem yemek!
1. Ispanaklı borani

Ispanağın bu halini hiç görmediniz... Bu harika lezzet; ıspanak kökleri, yaprakları ve pirinçten yapılıyor. Hele ki ıspanağı seviyorsanız ıspanaklı borani sizi kendine hayran bırakabilecek türden bir yemek.
2. Şişperek çorbası

Yoğurt, pirinç, soğan, kıyma ve ince hamur parçaları ile yapılan bu harika çorba, midenizi bayram ettirecek türden. Hele bir de mevsim kışsa ısınmak için şişperek çorbasından daha fazlasına ihtiyacınız yok demektir.
3. Kömbe

Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bu harika kurabiye, özel baharatlarla hazırlanıyor ve sade yapılabileceği gibi cevizlisi, hurmalısı, zeytinlisi de yapılabiliyor. Bir de pişerken ortaya çıkan o harika kokusu yok mu!
4. Biberli ekmek

Biber salçası, sirke, zahter ve çeşitli baharatlarla hazırlanan biberli ekmek, yumuşacık hamuruyla midemizin yüzünü güldürüyor. Bu muhteşem lezzet, her öğüne uyuyor ve Hatay sofralarının baş tacı oluyor.
5. Oruk

İnce bulgur ile yapılan ve salçalı kıyma harcı ile doldurulan bu lezzetli köfte, Hatay sofrasının benzersiz lezzetlerinden bir tanesi. Eğer içli köfte seviyorsanız oruk tam da sizin damak zevkinize göre!
6. Zahter salatası

Daha önce hiç zahter salatasını tatmadıysanız salata yediğinizi iddia etmeyin lütfen. Bir an önce gidin ve mayhoş zahter, nar ekşisi ve zeytinyağıyla hazırlanan bu harika salataya ekmeğinizi banın.
7. Kâğıt kebabı

Etin en güzel hali… Kâğıt kebabı! Her yörenin kebabı ayrı güzel ama Hatay'ınki bambaşka. Salça, çeşitli baharatlar, domates, biber, soğan ve taze et ile hazırlanan kâğıt kebabı, Hatay sofrasının mutlaka denemeniz gereken lezzetlerinden.
8. Humus

Humus, Hatay dışında da birçok yörede sıkça yapılan bir meze çeşidi. Ama eğer seviyorsanız bu lezzeti bir de Hatay sofrasından tadın deriz.
9. Fellah köftesi

Kıymasız ve bol maydanozlu fellah köftesi, Hatay ve Malatya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerindendir. Eğer daha önce denemediyseniz bu muhteşem lezzet, köfteye olan bakış açınızı değiştirecek.
10. Künefe

Hatay sofrasının yıldızını en sona sakladık tabii ki. Hatay denince akla ilk gelen şey, genelde künefedir. Ve bu şöhret hiç de boşuna değildir. Tatlının en güzel hali olan künefeyi, eğer o taraflara yolunuz düşerse bir de Hatay'da yemeyi deneyin deriz.
Bu yazılarımız da ilgini çekebilir:
9 Geleneksel Türk Tatlısı ve Hikayeleri
İstanbul'daki En İyi Et Döneri Yiyebileceğiniz 13 Yer
İstanbul'da En İyi Kahvaltının 10 Adresi