BLOG

BLOG

TÜRK MUTFAĞININ VAZGEÇİLMEZİ OCAKBAŞILARIN OLMAZSA OLMAZ LEZZETLERİ


Ocakbaşı, Osmanlı zamanından günümüze kadar uzanan, köklü bir yemek kültürü. Adana, Hatay civarındaki ustaların pişirdikleri yemekleri müşterileriyle paylaşırken yer sıkıntısı çekmeleri ile başlayan bu gelenek artık Türk mutfağının vazgeçilmez bir kültürü haline geldi. Misafir ağırlamak, dostlarımızla iyi vakit geçirmek ya da ailemizle önemli bir günü kutlamak istediğimizde güvenilir adreslerimiz arasında ocakbaşlarının da olduğunu söyleyebiliriz.

 

Ocakbaşı Kültürünün Olmazsa Olmaz Mezeleri

Coğrafyamızın neredeyse her bölgesinin kendine ait farklı mezeleri var. Ülkemizde sık tüketilen mezelerin ortak noktası, Akdeniz mutfağının doğal bir yansıması olarak patlıcan ve yoğurt diyebiliriz. Elbette hem kullanılan ek malzemeler hem de pişirme teknikleri düşünüldüğünde her meze birbirinden farklı. İsterseniz ocakbaşı kültürünün olmazsa olmaz mezelerini yakından tanımaya başlayalım.

 

Közde Patlıcan

Közde Patlıcan

İsmiyle müsemma bir meze olan közde patlıcan genelde yoğurtla karıştırılarak ya da közde pişirilmiş domates ve biberle servis edilir. Bazı yörelerde içine yoğurt yerine tahin ya da peynir de karıştırılabilir.

 

Piyaz

Piyaz

Piyaz hem bir ana yemek hem de meze olarak karşımıza çıkıyor. Akdeniz coğrafyasında her iki şekilde de tüketiliyor. Haşlanmış kuru fasulyeye eklenen domates, maydanoz, soğan gibi ek ürünlerle hazırlanıyor.

 

Haydari

Haydari

Haydari, yoğurda karıştırılan çeşitli baharatlar ve bol sarımsakla yapılan bir meze. Yapılışının kolay olması sizi yanıltmasın, iyi seçilmiş ve ideal oranlarda kullanılmış baharatlarla hazırlanmış bir haydari size lezzet şöleni yaşatabilir.

 

Humus

Humus

Esasında Orta Doğu kökenli bir meze olan Humus, Hatay yöresinde oldukça yaygın olarak tüketilir. Haşlanmış nohut, baharatlar, zeytinyağı ve tahinle hazırlanan Humus ocakbaşı kültürünün en sevilen lezzetlerinden biri. Tek başına tüketilebildiği gibi lavaşın arasına sürülerek dürüm halinde bir ana yemek olarak da tüketilebilir.

 

Şakşuka

Şakşuka

Akdeniz'in sevilen mezesi şakşuka, patlıcan odaklı bir yemek ya da meze olarak biliniyor. Şakşukayı hazırlarken domates, soğan, biber ve salça bol zeytinyağı eklenerek pişiriliyor. Şakşukanın püf noktası patlıcanları çiğ bırakmamak ama parçalanacak kadar da pişirmemekten geçiyor.

 

Çerkez Tavuğu

Çerkez Tavuğu

Tavuk göğsüyle yapılan ve ülkemizde çok popüler olan Çerkez tavuğu (ya da Çerkes tavuğu) tavuk göğsünün ceviz ya da unla pişirilmesiyle hazırlanır. Tavuk ve ceviz birlikte robottan geçirilir ya da ince ince kıyılır, bu sayede macuna benzer bir kıvam alan tavuklar sarımsak ve zeytinyağlı bir sosla harmanlanarak servis edilir.

 

Kereviz Salatası

Kereviz Salatası

Kereviz yemeğini sevmeyenlerden bile tam not alan bu meze, rendelenen kerevizlerin yoğurt ve baharatlarla karıştırılmasıyla hazırlanır. Kerevizlerin salata hazırlanmadan önce genelde portakal ya da limonda bekletiliyor olduğunu da ekşi tatları sevenler için hatırlatmış olalım.

 

Arnavut Ciğeri

Arnavut Ciğeri

Diğer mezelerin aksine genellikle sıcak olarak servis edilen Arnavut ciğeri, dana ya da tavuk ciğerinden yapılır. Geleneksel olarak yalnızca baharat, maydanoz ve soğanla yapılan bu meze, kimi zaman patates ya da patlıcanla da servis edilebilir.

 

Ocakbaşı Kültürünün Vazgeçilmez Yemekleri

Ocakbaşının vazgeçilmez yemekleri arasında şüphesiz ki kebap çeşitleri ve ızgaralar yer alıyor.

 

Kebap Çeşitleri

Kebap Çeşitleri

Ocakbaşı kültürünün Adana, Gaziantep, Hatay gibi mutfağında etin ve bilhassa kebap türevlerinin önemli bir yer tuttuğu bölgelerde ortaya çıktığı düşünülürse menülerin en görkemli parçalarından birinin de kebaplar olması hiç şaşırtıcı değil.

 

Izgaralar

Izgaralar

Ocakbaşı menülerinin ana yemeklerinin vazgeçilmezlerinden biri de ızgara. Köfte, tavuk kanat, tavuk but, tavuk şiş, kuzu şiş, ciğer şiş gibi onlarca farklı versiyonu olan ızgara yemekler yalnızca ülkemizde değil, çeşitli ülkelerde de sıklıkla tüketilir. Bu yemekler genelde közlenmiş soğan ya da domatesle servis edilir.

 

Künefe

Künefe

Mezelerimizin yayında lezzetli yemeklerimizi yedikten sonra sıra tatlı faslına gelir. Ocakbaşı kültürünün en güzel tatlılarından biri; ince kadayıfı, çatalla alırken sünüp gelen peyniriyle künefe. Hatay'ın geleneksel tatlılarından olan künefe ocakbaşı mekanların tatlı menüsünde çoğunlukla ilk sırada yer alır. Üzerinde fıstık, yanında da genellikle kaymak ya da dondurmayla servis edilir.

 

The Grill Ocakbaşı

The Grill Ocakbaşı

Ocakbaşı kültürünün olmazsa olmaz lezzetleri ve çok daha fazlasını The Grill Ocakbaşı'nda bulabilirsiniz. Elite World Hotels & Resorts çatısı altındaki Sapanca, Küçükyalı, Basın Ekspres, Florya ve Van otellerinde yer alan The Grill Ocakbaşı'nda konforlu ve nezih bir ortamda Osmanlı'dan bugüne taşınan ocakbaşı geleneğinin tadını çıkarabilirsiniz! Detaylı bilgi ve rezervasyon için sitemizi ziyaret edin!

 

Türk ve dünya mutfaklarında deneyimli şefler tarafından hazırlanan lezzetleri keşfetmek için The Grill Ocakbaşı’na davetlisiniz. Şubelerimizi incelemek için;

The Grill

Elite World Grand İstanbul Basın Ekspres -The Grill

Elite World Grand İstanbul Küçükyalı - The Grill

Elite World İstanbul Florya - The Grill

Elite World Grand Sapanca - The Grill

Elite World Van - The Grill