BLOG

BLOG

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNDAN KURTULMANIN 8 YOLU


Kendinizi daha önce hiç hissetmediğiniz kadar bitkin hissediyor ve sürekli uyumak mı istiyorsunuz? Endişelenmeyin, bu his geçici ancak atlatmak için biraz çaba göstermeniz gerekiyor. Tükenmişlik sendromu, kısa süreli bile olsa insanın hayatını zehir eden bir duygu durumu. Bu yüzden bir an önce bundan kurtulmak, yaşam gücünüzü geri kazanmak zorundasınız.

Tükenmişlik sendromundan kurtulmak için, kendinize dönmeniz ve yaptıklarınızı bir kez daha gözden geçirmeniz gerekiyor. Hayatınızdaki tükenmeye yol açan kalıpları keşfetmeli ve bunları tamamen değiştirmelisiniz. İşte tükenmişlik sendromundan kurtulmanın 8 basit ama etkili yolu.

 

Ruhunuzu dinlendirin

Tükenmiş ruh halinden kurtulmanın en önemli ve en etkili yollarından biri, ruhunu dinlendirmek ve onu beslemektir. Her insanın ruhunu dinlendirme ve besleme yöntemi de farklıdır. Bazıları sessizlikle, bazıları hiçbir şey yapmayarak; bazıları yazarak; bazıları da sosyalleşerek ruhunu besleyebilir. Bu noktada önemli olan; kişinin kendini tanıması ve neyin ona iyi hissettireceğini tam anlamıyla bilmesidir. Ancak bu şekilde kendini iyi hissettirecek şeyler yaparak, ruhunu dinlendirebilir.

 

Teknolojiye ara verin

Sürekli teknolojiyle iç içe olmak, sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da insana yorgunluk verir. Hele ki işiniz teknolojiyle iç içe olmanızı gerektiriyorsa, tükenmişlik hissinden kurtulmak için, bir süre aranıza mesafe koymayı denemelisiniz. Hayattan tamamen kopmak zorunda değilsiniz ancak en azından akşamları ya da hafta sonları telefonunuzu kapatarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

 

Egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın, vücudun mutluluk hormonu (serotonin) salgılamasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Şu anda yaşamakta olduğunuz tükenmişlik hissinden kurtulmak için ihtiyacınız olan şey tam olarak da bu değil mi? Vücudunuza mutluluk hormonu salgılatmak. Bu yüzden başlaması zor bile olsa mutlaka egzersiz yapmaya başlamalısınız. Kısa zaman içinde ruh halinizdeki değişime siz bile inanamayacaksınız!

 

Sağlıklı beslenin

Beslenmenin, ruh halimiz üzerinde zaten direkt olarak etkisi var. Hele ki kendinizi pek iyi hissetmediğiniz bu dönemde, beslenme konusu sizin için iki kat daha fazla önem arz ediyor. Bu yüzden kendinizi iyi hissetmek için özellikle bu süreç boyunca beslenmenize dikkat etmelisiniz. İşlenmiş gıdalardan, alkolden, kafeinden uzak durmalı; bunlar yerine doğal ve yatıştırıcı özelliği olan besinleri tüketmelisiniz.

 

Keyif alacağınız aktivitelere zaman ayırın

Canınız şu anda hiçbir şey yapmak istemiyor olabilir... Ancak eğer keyif alacağınız herhangi bir şeyi yapmak üzere harekete geçerseniz; hayatınızda bir devrim yaratacağınızı unutmamalısınız. Bunun için yapmanız gereken tek şey harekete geçmek. Ne yaptığınızınsa hiçbir önemi yok; boya yapın, yazı yazın, merak ettiğiniz bir konuda özel ders alın... Sadece keyif alacağınız şeyler yapmaya özen gösterin ve kendinize bunun için zaman ayırın.

 

Hayatınıza anlam katın

Her insanın hayatı başka bir şeyle anlam kazanabilir ve sonuç olarak kendinizi en iyi siz tanıyabilirsiniz. Bu süreci daha kolay atlatmak için, hayatınıza anlam katacak bir şeyler yapmaya başlayabilirsiniz. Bu bir kurumda gönüllü olmak da olabilir; başkaları için bir şeyler yapmak da... Kendiniz için doğru cevabı bulun ve hemen bunun için harekete geçin.

 

Kahkahanın gücünü keşfedin

Gülmek, birçok şeyi değiştirir; unutmayın. Yüzünüze zoraki bir gülümseme takındığınızda dahi, bir süre sonra daha iyi hissetmeye başlıyorsunuz. Bir de gerçekten gülümsediğinizde neler olabileceğini düşünsenize! Bu yüzden tükenmişlik hissinin panzehri olan kahkahayı hayatınızın tam merkezine koyun ve sakinleşin. Uyuyun, gezin, duş alın, kitap okuyun... Ve en önemlisi her şeyde kendinize gülümseyecek bir detay bulun!

 

Kendinizi özgür bırakın

Kendinize ne kadar uzun zamandır sınırlar koyduğunuzu bir düşünsenize... Mesela ne zamandır iş yoğunluğunuz yüzünden öğle yemeğinde dışarıya çıkmadınız? Ya da en son hangi hafta sonunu hiç iş düşünmeden geçirdiniz? Şu anda kendinizle ilgilenmeye ihtiyacınız var; unutmayın. Bu yüzden de öğle yemeklerinde mutlaka hava alın, hafta sonlarında çalışmayın ve kendinize vakit ayırın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: