BLOG

BLOG

SON DÖNEMLERİN YENİ TRENDİ GLAMPİNG HAKKINDA 7 BİLGİ


Son Dönemlerin Yeni Trendi Glamping Hakkında 7 Bilgi

"Her şey dahil" ya da "cruise turu" gibi tatil terimlerine epey alışığız ancak glamping için aynı şeyi söylemek zor. Önümüzdeki yıllarda çok daha fazla duyacağımız glamping de aslında bir tatil terimi olarak kabul ediliyor. Kamp çeşitleri arasında yer alan bu aktivite, özellikle outdoor etkinlikleri sevenler için mükemmel bir alternatif oluşturuyor. Şimdiye kadar daha çok kamp tutkunları tarafından tercih edilen glamping, Covid-19 salgınıyla beraber tatil yapmak isteyen birçok kişinin radarına girmiş durumda. İşte son zamanların en popüler tatil anlayışı olan glampinge dair bilinmesi gereken detaylar...

 

Glamping Tam Olarak Nedir?

"Glamorous" (büyüleyici) ve "camping" (kamp) kelimelerinin birleşimi olan glamping, isminden de anlaşılabileceği üzere çok daha gelişmiş hatta lüks bir kamp deneyimi sunuyor. Klasik kamp denilince akla gelen çadır, uyku tulumu, sırt çantası gibi kavramları bir üst boyuta taşıyan glamping; ziyaretçilerine konforlu ağaç evlerden, büyük çadırlardan, karavanlardan hatta kullanılmayan vagonlardan keyifli bir tatil alanı yaratıyor. Haliyle klasik kamp anlayışı içinde yer almayan tuvalet, banyo, mutfak, ısıtma ve soğutma sistemleri glampingin standart imkanları arasında yer alıyor.

 

Glamping Nasıl Ortaya Çıktı?

Aslında modern glampingin tarihi 2000'lerin başına kadar uzanıyor. Özellikle Avrupa'da ilgi gösterilmeyen ya da bilinmeyen yerlerin de tıpkı Paris, Roma, Prag gibi popüler tatil noktaları kadar ziyaret edilmesini amaçlayan turizmciler, kamp anlayışını daha cazip hale getirerek glamping akımını ortaya çıkardılar. Böylece ağaçların üzerine kurulan evler, klimalı çadırlar ya da ev konforu sunan karavanlar tatil amaçlı kullanılmaya başlandı. Özellikle İskandinav ülkelerinde oldukça özgün çeşitlerine rastlanabilen glampinge günümüzde Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında rastlamak mümkün.

 

Camping ve Glamping Arasındaki Farklar Nelerdir?

Klasik kamp ve glamping arasındaki en önemli farkın konfor olduğunu söylemek mümkün. Glamping tesisleri; standart campingten farklı olarak konaklama alanı içerisinde konforlu yataklar, buzdolabı, gardırop gibi mobilyalar ile mutfak, banyo ve tuvalet gibi alanlar barındırıyor. Glamping, bir yandan kamp yaparken diğer yandan ev rahatlığını yaşamanızı sağlıyor. Ek olarak açık havuz ya da denize veya göle kolay ulaşım gibi imkanlara da sahip olabilen glamping; çadır dışında bungalov, karavan, vagon gibi oldukça yaratıcı alternatifler de içeriyor. Camping ile glamping arasındaki diğer dikkat çeken farklar arasında ise ısıtma-soğutma sistemleri ve fiyat gibi unsurlar bulunuyor. Glamping çok daha fazla imkan sunduğu için klasik kampa göre daha maliyetli olabiliyor.

 

Glampingin Avantajları Nelerdir?

Glamping, her şeyden önce hem doğayla iç içe olmak hem de ev konforunu yakalamak isteyenlere bu ikisini bir arada sunmayı başarıyor. Doğaya yakınlık ve rahatlık dışında çevre dostu düzeniyle de konukların kalbini kazanıyor. Ayrıca benzer olanakları içeren diğer konaklama ve tatil seçenekleri çok daha yüksek maliyetlere ulaşabiliyorken glamping uygun fiyat alternatifleriyle öne çıkıyor.

 

Glamping için Ne Kadar Bütçe Ayırmak Gerekir?

Glamping fiyatları; konum, konaklama alanı ve diğer imkanlara bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Fiyatı etkileyen faktörler arasında açık havuz, plaj, kahvaltı gibi dış alandaki imkanların yanı sıra buzdolabı, klima, küvet, jakuzi gibi iç alandaki imkanlar da bulunuyor. Ek olarak glamping yapanlara isteğe bağlı safari turu ve benzeri etkinlikler de sunulabiliyor. Dolayısıyla gideceğiniz glamping tesisinin sunduğu imkanlar ve beklentileriniz dahilinde ayırmanız gereken bütçenin de değişeceğini söyleyebiliriz.

 

Türkiye'deki Popüler Glamping Alanları

Ülkemizdeki glamping alanları Kırklareli'nin ünlü longoz ormanlarını içinde bulunduran İğneada'dan başlayıp sırasıyla Gökçeada, Bozcaada, Assos, Cunda, Datça, Fethiye ve Marmaris şeklinde çoğunlukla batı kıyılarını takip ederek devam ediyor. Bu alanlardaki glamping türleri arasında ise lüks çadır, karavan, ağaç ev gibi alternatifler yer alıyor.

 

Yurt Dışındaki Popüler Glamping Alanları

Dünyadaki en ünlü glamping noktaları arasında ise Masai Mara, Tanzanya, Malaga, Sassari, Fujikawaguchiko, Marfa gibi birbirinden farklı kıta ve ülkelerdeki yerler dikkat çekiyor. Finlandiya ve İsveç gibi kuzey ülkelerinde de başta ağaç evler olmak üzere çeşitli glamping seçeneklerine rastlanıyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: