BLOG

BLOG

ROMA'YA GİTMEDEN ÖNCE BİLMENİZ GEREKEN 14 ŞEY


Dünya, hiçbir noktası ihmal edilmeden gezilecek kadar güzel bir yer. Ancak özellikle tarihi yerleri gezmeyi ve bunların hikayelerini dinlemeyi sevenler için, dünya üzerinde eşsiz güzellikte ülkeler ve şehirler bulunuyor. İşte bunlardan birisi ve hatta en önemlisi: Roma. 

Roma'da gerek sokakları, gerekse eşsiz mimariye sahip tarihi yapılarıyla; şehrin bir hikayesinin olduğu hemen anlaşılıyor. Sokaklarında yürürken bile o hikayeyi iliklerinize kadar hissedebiliyorsunuz. Elbette bir değil, birden fazla kez ziyaret edilmeyi hak eden bu muhteşem şehri ziyaret etmeden önce mutlaka bilmeniz gereken şeyler var. Yani Roma'da özellikle gezmeniz gereken yerler ve tatmanız gereken muhteşem lezzetler gibi...

 

1.Kolezyum

Bu etkileyici yapı, Roma deyince ilk akla gelenlerden. Yapımına MS 72 yılında başlanmış ve sekiz yıl içinde tamamlanmış. 450 yıldan daha fazla bir süre gladyatör dövüşleri, idamlar ve vahşi hayvan avları için kullanılan amfi tiyatro, sadece Roma'nın değil, dünyanın da en popüler yerlerinden. Bu yüzden Kolezyum'u, Roma'ya gider gitmez görmelisiniz.

 

2.Roma Forumu

Roma Forumu, Antik Roma'da bir siyaset, ticaret ve hukuk merkeziydi. Bu özel bölgede görebileceğiniz birçok önemli yapı var. Septimius Severus Zafer Takı, Maxentius ve Constantinus Bazilikası, Satürn Tapınağı, Titus Zafer Takı bunlardan sadece birkaçı. Bu yüzden Roma Forumu da, gezinizde ilk yer vermeniz gereken yerlerden.

 

3.Vatikan

Vatikan, Roma'nın içinde bulunan ve oradan büyük bir kapı ile ayrılan dünyanın en küçük ülkesidir. Bu yüzden Roma'ya giden herkesin mutlaka ziyaret etmesi gerekir. Bu küçük ülke, Katolik Kilisesi'ne aittir ve papa tarafından yönetilir. Ülke nüfusu sadece 800 kişidir. Ülke içerisinde gezilecek birçok özel yer vardır: Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı, Vatikan Müzeleri, Vatikan Bahçeleri, gezilecek yerlerden bazılarıdır.

 

4. Aziz Petrus Meydanı

Vatikan'da yer alan bu meydan, Napolili sanatçı Gian Lorenzo Bernini tarafından Papa VIII. Alexander için 17. yüzyılda yaptırılmıştır. Aziz Petrus Meydanı'nda, sol tarafta Bernini, sağ tarafta ise Domenico Fontana'nın eseri olan iki adet çeşme vardır. Vatikan'da gezilecek en önemli yerlerden birisi de bu meydandır. 

 

5. Aziz Petrus Bazilikası

Aziz Petrus Bazilikası, Aziz Petrus Meydanı'nın hemen önünde bulunur. Burası, Roma'daki en büyük 4. bazilikadır ve Hristiyanlığın en önemli yapılarındandır. Dünyanın en büyük kiliselerinden biri olan bu büyüleyici mekanın içine aynı anda 60 bin kişi sığabilmektedir. 

 

6. İspanyol Merdivenleri (Piazza Di Spagna)

Bu meşhur merdivenler Piazza Di Spagna Meydanı'nda bulunur. Bu meydan, insanlar için bir toplanma noktası ve turistlerin de uğrak yeridir. İsmini, yanında bulunan İspanyol konsolosluğundan alır. Bu bölgede, alışveriş yapılabilecek caddeler ve en ünlü alışveriş caddesi Via Condotti bulunur. Bu yüzden, günün hangi saatinde olursa olsun bu merdivenlerde vakit geçebilir, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerle sohbet edebilirsiniz.

 

7. Aşk Çeşmesi (La Fontana Di Trevi)

Aşk Çeşmesi, İspanyol Merdivenleri'ne son derece yakın bir konumda yer alır. 1732 yılında yapılmış olan bu çeşme, tam 30 yılda tamamlanmıştır. Asıl adı olan La Fontana Di Trevi, üç yol çeşmesi anlamına gelmektedir. Bunun nedeni ise meydana çıkan 3 farklı yol bulunmasıdır. Burayı ziyaret eden insanlar bir dilek dileyip, çeşmeye madeni para atarlar. Rivayet edilene göre, bunu yapan insanlar, mutlaka o bölgeyi bir kez daha ziyaret ediyormuş. Tutsa da tutmasa da bu güzelliği bir kez daha görmek için, denemekte fayda var. :)

 

8. Trastevere

Trastevere, Roma'dan Tevere nehriyle ayrılan ve şehrin en eski mahallelerinden birisi. Daracık ve Arnavut kaldırımlı taş sokakları hem labirent gibi, hem de çok renkli. Hem manavı, kasabıyla küçük bir mahalle, hem de kafeleri, restoranları ile son derece turistik. Bu yüzden mutlaka Tevere Nehri'nin güzelliğini görüp sonra da bu şirin mahalleyi bir ziyaret etmek gerek. 

 

9. Pantheon

Roma sokaklarında gezerken, karşınıza ansızın heybetli ve müthiş mimarisiyle göz kamaştıran tarihi yapılar çıkabilir. İşte Pantheon da bunlardan birisidir. MS 118- 125 yılları arasında İmparator Hadrian tarafından yapılan bu tapınak, Roma tanrılarına adanması için yapılmıştır. Bu benzersiz mimarinin en önemli kısmı kubbesidir. Kubbesinde içeriye ışık girmesini sağlayan Oculus isimli bir delik bulunur. Rivayete göre, şeytanlar bu delikten gökyüzüne çıkıyormuş.

 

10. Navona Meydanı

Navona Meydanı, Roma'nın en hareketli meydanlarından birisidir. Elips biçimindeki bu meydan, MS 1. yüzyılda bir stadyum olarak kullanılmıştır. Navona Meydanı'nda 3 adet çeşme bulunur ve bunlardan en ünlüsü Bernini tarafından tasarlanan Dört Nehir Çeşmesi'dir. Burayı ziyaret ederken hem tarihini hissedebilir hem de meydandaki kafe, restoran ve hediye dükkanlarını gezebilirsiniz. 

 

11. Vittorio Emanuele II Abidesi

Kolezyum'a yürüme mesafesinde bulunan bu muhteşem bina, 1885-1991 yılları arasında, Giuseppe Sacconi tarafından Birleşmiş İtalya Krallığı'nın ilk kralı II. Vittoria Emanuelle için yapılmıştır. Piazza Venezia Meydanı'nda yer alır. Roma'nın en ünlü anıtlarından birisidir.

 

12. Santa Maria Maggiore Bazikilası

Burası, Roma'nın en önemli dini yapılarından biridir. Bakarken boynunuzun tutulacağı güzelliğe sahip tavanı, İspanya Kraliçesi Isabella'nın Papa'ya hediye ettiği Yeni Dünya'dan getirilen altın yıldız ile kaplıdır. Kilise, tarih boyunca pek çok kez tadilat geçirmiş olsa da kilisenin mozaikleri 5. yüzyıl tarihinden kalma orijinal halindedir. 

 

13. Villa Borghese Parkı

Villa Borghese Parkı, Roma'nın en popüler parklarındandır. 1700 dönüm gibi büyük bir alana sahiptir; içerisinde düzenli bahçeler, çeşmeler, heykeller, yürüyüş parkurları ve bir su saati barındırır. Ayrıca şehrin gürültüsünden uzak olması sebebiyle hem yerlisi hem de turistler için oldukça önemli bir ziyaret noktasıdır.

 

14. Peki Roma'da ne yenir?

Bir Akdeniz ülkesi olan İtalya'nın mutfağı, bizim mutfağımıza oldukça yakın. Bu yüzden Roma'da da yemek konusunda hiç sıkıntı çekmeyeceksiniz. Ünlü İtalyan lezzetleri olan makarna, pizza, mozzarella - parmesan peynirleri, Roma dondurması, tiramisu ve espressoyu denemeden sakın geri dönmeyin deriz. Çünkü bu muhteşem lezzetlerin ana merkezi olan Roma'da, tüm bunları neredeyse her köşede aynı lezzette bulmanız mümkün. Ayrıca listemizde yer alan Roma'nın ünlü meydanlarından birinde şık bir restoranda oturup hoş bir akşam yemeği yemeyi ve tatlı bir İtalyan kafesinde mis kokulu bir kahve içmeyi de unutmayın!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: