BLOG

BLOG

SON YILLARDA SAĞLIKLI BESLENME DENİNCE AKLA İLK GELENLERDEN: CHİA TOHUMU!


chia tohumu

Genelde diyet listelerinde karşımıza çıkan chia tohumu, özellikle son yıllarda sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bu minik tohumların sağlığımıza olan faydalarına şaşırmamak imkânsız! İçerdiği ve lif ve omega- 3 yağları sayesinde sağlık üzerinde sayısız faydası olan chia tohumu, aslen Güney Amerika'da yetişiyor ve kullanımı neredeyse Aztek Uygarlığı'na kadar gidiyor. Bu sağlık deposu besin hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazımızda! İşte chia tohumu hakkında muhteşem bilgiler…

 

Chia tohumu nedir?

Chia tohumu nedir

Ana vatanı Güney Amerika olan chia tohumu, aslen bir adaçayı çeşididir ve tahmin edeceğiniz üzere, chia bitkisinden elde edilir. Chia bitkisi büyük bir bitki olup genelde büyük arazilerde yetiştirilir. Ama bahçe ve saksılarda da kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Dolayısıyla chia bitkisini çimlendirerek toprağa ekebilir; bu şekilde evinizde büyüterek tohumlarını tüketebilirsiniz. Son yıllarda oldukça popüler olduğu için marketlerden de rahatlıkla edinebilirsiniz.

 

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumu nasıl tüketilir

Sağlıklı beslenme denince akla ilk gelenlerden olan chia tohumu; sıvının içinde bekletilerek, öğütülerek veya çiğ şekilde tüketilebilir. Yaygın kullanımı ise süt, yoğurt veya suyun içinde bekletilerek tüketilmesidir. Tohumlar sıvının içinde beklediğinde sıvıyı içine çekerek şişer ve jel benzeri bir kıvam alır. Bu haliyle lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Çiğ haliyle salataların, tatlıların üzerine serperek de yiyebilirsiniz. Öğütme yönteminde ise tohumları çırpıcıdan geçirebilir; yine tatlıların yemeklerin içine koyabilir veya çayını yapabilirsiniz. 

 

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumunu tanıdıktan ve nasıl tüketeceğimizi öğrendikten sonra, gelelim faydalarına... İşte chia tohumunun sağlığımıza faydaları! 

  • Chia tohumu, muhteşem bir protein kaynağıdır.
  • Antioksidan içeriği ile cilt sağlığı üzerinde ciddi faydalara sahiptir. 
  • Chia tohumu, gerçek bir lif kaynağıdır. Bu sayede kilo kontrolüne ve zayıflamaya yardımcı olur. 
  • Ayrıca yine zengin lif içeriği ile bağırsak sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olur. 
  • Chia tohumu, omega- 3 bakımından da oldukça zengindir. Beyin sağlığını destekleyici ve kanseri engelleyici bir etkiye sahiptir. 
  • Kalsiyum ve A vitamini bakımından çok zengindir. Bu nedenle diş ve kemik sağlığını destekler. 
  • Kan şekerinin dengelenmesini destekleyerek diyabeti engellemeye yardımcı olur. 
  • Uzun süre tok tutar ve enerji verir. 
  • Chia tohumu, iyi kolesterolü artırır; kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bu da kalp sağlığı için oldukça yararlı olduğu anlamına gelir.
  • Kemik sağlığını destekleyici etkisiyle bilinen manganez bakımından zengindir. 

 

Bonus: Muzlu chia puding

Chia tohumunu salatalarınızda, yemeklerinizde, tatlılarınızda rahatlıkla kullanabileceğinizi söyledik. Çünkü bu sağlıklı besinin neredeyse hiç tadı yok. Bu da aslında bizlere ciddi bir tüketme kolaylığı sağlıyor. Bu nedenle yazımızı, sizin için lezzetli bir tarifle bitirelim istedik. İşte, muzlu chia puding tarifi...

 

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 6 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 adet muz
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı bal

Yapılışı: Bir kabın içine chia tohumları ile sütü ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra tohumların şişmesi için dolapta yarım saat kadar bekletin. Jel kıvamına gelen pudingin içerisine vanilya ve balı ekleyin. Çırpıcıdan geçirerek iyice karışmasını sağlayın. Üzerini muz dilimleri ile süsleyerek ufak kaselerde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! 


 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Son Yılların Popüler Besini Kinoa Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nar Hakkında Bilmeniz Gereken 9 Faydalı Bilgi