BLOG

BLOG

MEVSİMİNE GÖRE TÜKETİLMESİ GEREKEN MEYVE VE SEBZELER NELERDİR?


Mevsimine Göre Tüketilmesi Gereken Meyve ve Sebzeler Nelerdir

Vücudumuzun işlevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli maddeleri, (vitamin ve mineraller gibi) tükettiğimiz besinler yoluyla alırız; bunların birçoğu da meyve ve sebzelerde saklıdır. Ancak meyve ve sebzelerden tam anlamıyla verim alabilmemiz için onları zamanında tüketmemiz oldukça önemlidir. Mevsimi dışında tüketilen besinler, sağlığımızı tehdit eden ilave hormonları içerebilirler. Bu bakımdan her sebze ve meyveyi mevsimine, hatta ayına göre tüketmekte fayda vardır. Peki hangi besin, hangi mevsimde tüketilmelidir? İşte mevsimine göre tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler!

 

İlkbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

İlkbahar mevsiminde doğanın uyanışıyla birlikte pek çok sağlıklı sebze ve meyve, manav tezgâhlarındaki yerini alır. İşte ilkbahar aylarında sıklıkla ve güvenle tüketebileceğiniz o besinlerden bazıları:

havuç

Mart: Havuç, ıspanak, pırasa, brokoli, havuç...

Nisan: Bakla, erik, kuşkonmaz, enginar... 

Mayıs: Kiraz, erik, çilek, enginar, soğan, bakla, kuşkonmaz, sarımsak...

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın: İlkbahar Meyveleri Ve Sebzeleri

Yaz mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Yaz meyve ve sebzeleri de mevsiminde tüketildiğinde, vitamin bakımından son derece zengindirler. Bu besinlerin zamanında tüketilmesi, zengin içeriklerinin kaybolmamasını sağlar. İşte yaz aylarında tüketmeniz gereken o besinlerden bazıları:

Haziran: Domates, taze fasulye, bezelye, soğan, sarımsak, patates, kiraz, kayısı, çilek...

armut

Temmuz: Patlıcan, patates, sarımsak, domates, pazı, salatalık, armut, dut, vişne, böğürtlen, şeftali, incir...

Ağustos: Patlıcan, mısır, patates, kabak, domates, soğan, börülce, bamya, pazı, kavun, karpuz, dut...

 

Sonbahar mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Sonbahar aylarında, taze mevsim sebze ve meyveleri bakımından zengin beslenmek daha fazla önem kazanır. Çünkü kısa bir süre sonra gelecek soğuk havalara karşı bağışıklığı geliştirmek ancak bu sayede mümkündür. İşte sonbaharda sağlığınızı destekleyecek o besinlerden bazıları:

kavun

Eylül: Mısır, patlıcan, kabak, kırmızıbiber, barbunya, mantar, pazı, kavun, incir, üzüm, karpuz, mürdüm eriği...

Ekim: Pırasa, ıspanak, turp, havuç, karnabahar, mantar, üzüm, elma, greyfurt, muz, mandalina...

Kasım: Kabak, lahana, pırasa, kereviz, ıspanak, pazı, karnabahar, kestane, elma, üzüm, mandalina, nar, kivi, greyfurt...

 

Kış mevsiminde tüketilmesi gereken meyve ve sebzeler

Kış mevsiminin düşük sıcaklıklarının gelmesiyle birlikte salgın hastalıklar daha fazla görülür. Kendinizi bu türden hastalıklara karşı korumak istiyorsanız, bu mevsimde tüketeceğiniz meyve ve sebzeleri özenle seçmeniz gerekir. İşte kış mevsiminde tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerden bazıları:

Aralık: Karalahana, pazı, havuç, balkabağı, lahana, yer elması, ıspanak, kereviz, Brüksel lahanası, ayva, muz, elma, portakal, mandalina, nar...

nar

Ocak: Brokoli, kereviz, lahana, pırasa, karaturp, ıspanak, kırmızıturp, elma, portakal, armut, greyfurt, nar...

Şubat: Brokoli, karnabahar, havuç, pırasa, ıspanak, ayva, portakal, armut, elma, muz...

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: