BLOG

BLOG

MENTAL FİTNESS NEDİR? NASIL YAPILIR?


Yaşam kalitemizi arttırmak için her geçen gün biraz daha bilinçleniyoruz. Uzmanlar, sağlıklı bir beslenme düzenine geçerek fiziksel hareketliliği arttırmanın önemini sıklıkla vurguluyor. Ancak sadece fiziksel zindeliğe odaklanmamız yeterli değil. Sahip olduğumuz bir diğer önemli kas olan zihnimizi de "fit" tutmak zorundayız. Mental fitness ile zihninizi zinde tutarak beyninizi de forma sokmanız mümkün. Dilerseniz mental fitness hakkında tüm merak edilenleri birlikte öğrenelim.

 

Mental Fitness Nedir?

Mental Fitness Nedir

Mental fitness, zihninizi ve dolayısıyla duygu durumunuzu optimum düzeyde tutmak olarak açıklanabilir. Mental fitness, düşünce kalıplarınıza ışık tutarak zihninizi berraklaştırmaya yardımcı olur. Bu zihinsel zindelik, duygu ve düşüncelerinizi ayrıştırarak davranış farkındalığına ulaşmanızı sağlar.

 

Zihinsel Zindelik Neden Önemli?

Zihinsel Zindelik Neden Önemli

Fiziksel ve zihinsel iyiliğimiz arasında pozitif bir ilişki var. Fiziksel aktivitenin beyin fonksiyonlarına faydası, yapılan onlarca akademik çalışma ile kanıtlanmış durumda. Fiziksel hareketlilik arttıkça beyne daha çok oksijen taşınır, vücudun endorfin üretimi artar. Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin ve dopamin gibi kimyasallar da fiziksel hareketlilik sonucunda aktive olur.

Egzersiz yapmak beyin kimyası için önemli olmasına rağmen tek başına yeterli olmaz. Otomatik düşünme olarak nitelendirilen, tekrar edilen düşünce kalıplarından özgürleşmek için zihnimizin de egzersiz yapması şart. Bu zihinsel egzersizler hafızanızı güçlendirebilir, akışkan zekanızı artırabilir ve muhakeme yeteneğinizi geliştirebilir. Mental fitness ile depresyon, stres ve kaygının olumsuz fiziksel etkilerinden kurtulmanız da mümkün.

 

Mental Fitness Nasıl Yapılır?

Mental Fitness Nasıl Yapılır

"Zihin antrenmanı" kavramı ilk bakışta bir IQ testi ya da beyin olimpiyatlarına hazırlık gibi gelebilir. Ancak Mental fitness zihnen sakinleşmenizi, baskıyı azaltmanızı ve hafızanızı tazelemenizi sağlayan bir dizi basit egzersizden oluşur. İşte birkaç basit mental fitness önerisi:

 

1. Pozitif Düşünce Egzersizleri Yapabilirsiniz

Pozitif düşünmek, zihinsel yeterliliği arttırmanın en kolay yöntemlerinden biri. Başlangıç olarak, kendinizle olumlu bir dille iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Kendinize yargılayan bir bakış açısıyla bakmak yerine dürüst ancak şefkatli bir tutum takınabilirsiniz. Kendinize mükemmel olmadığınızdan ve hata yapma özgürlüğünüzden sıklıkla bahsedebilirsiniz. Ancak geliştirmeniz gereken taraflarınıza da tarafsız bir biçimde yaklaşmayı ihmal etmeyin.

 

2. Oyun Oynayabilirsiniz

Birçok oyun, analitik zeka ve öngörme yetilerimizi geliştirecek ögeler taşır. Bulmacalar, sudoku ve kağıt oyunları bunlara sadece birkaç örnek. Dijital çağın getirilerinden faydalanmak isterseniz online oyunları da tercih edebilirsiniz. Ancak tercih ettiğiniz oyunun muhakeme, strateji ve bilgiye dayalı yarışma gibi içeriklere sahip olması önemli.

 

3. Daha Fazla Okuyun

Daha Fazla Okuyun

Bir kitabın sayfalarını çevirmeye başladığınızda beyniniz tek tek her kelimeyi işleyerek anlamlandırır. Pasif bir eylemin ötesinde okumak, hayal gücünüzü kuvvetlendirir. Karakterlerin seslerini düşünmek ve tasvir edilen yerleri görselleştirmeye çalışmak, hayal gücünüzü tetikler. Kitap okumak, sadece zihninizin sesini azaltarak rahatlamanıza bile yardımcı olabilir. Üstelik sonsuz türleri ve çeşitleriyle her zaman okuyacak ilginç şeyler bulabilirsiniz.

 

4. Yeni Deneyimlere Açık Olun

Yeniliğe açık bir tutumla zihinsel zindelik yolunda hızla yol alabilirsiniz. Üstelik marjinal deneyimlere ihtiyaç duymadan konfor alanınızdan çıkmaya cesaret etmeniz yeterli. Eve farklı bir yoldan dönmek, yaşadığınız şehre turist olmak gibi basit adımlar zihninizi canlandırır. Damak tadınızı uyarmak da bir yöntem olabilir. Daha önce hiç pişirmediğiniz bir tarifi deneyebilir, restoranlarda dünya mutfaklarının farklı yemeklerin tadabilirsiniz.

 

5. Bir Rutin Hatta Ritüele Sahip Olun

Fiziksel rahatlama çalışmaları gibi pasif çalışmaların önemini unutmayın. İmgeleme, olumlama ya da meditasyon gibi hem bedeninizi hem de ruhunuzu rahatlatan bir rutin oluşturun. Bu aşamada mindfulness egzersizlerinden yararlanabilir, sesli meditasyon uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Bu rutinleri kendinize has bir ritüel ile birleştirerek eylemi bilinçli hale getirmeye çalışın. Örneğin; meditasyon yapmayı tercih ediyorsanız bir mum ya da tütsü yakabilirsiniz. Müzik dinleyerek imgeleme yapmak istiyorsanız hep aynı koltukta oturmaya çalışabilirsiniz.

 

6. Otomatik Pilottan Çıkın

Otomatik Pilottan Çıkın

Bir eylemi yaparken çoğu zaman anı kaçırırız. Farkındalık alıştırmaları ile hem şimdiki zamanı yakalayabilir hem de zihin egzersizi yapabilirsiniz. İşe mekanik ve otomatik hareketlerden kaçınarak başlayın. Başlangıç olarak yemeklerde çiğnediğiniz her lokmanın tadını almaya çalışabilirsiniz. İçtiğiniz ilk sabah kahvesinin tadını, ofisten dışarıya çıktığınızda aldığınız ilk nefesi farkındalıkla hissetmeye odaklanın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Yaz Mevsimi Yaklaşırken Beslenme ve Egzersiz Düzenimiz Nasıl Olmalı?

Pilates Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sporun İyi Hissettiren Sihirli Etkileri

Spor Salonu Seçiminde Dikkat Edilecekler