BLOG

BLOG

FİZİKSEL, ZİHİNSEL VE RUHSAL DENGE İÇİN HAMİLE YOGASININ FAYDALARI


Fiziksel, Zihinsel ve Ruhsal Denge İçin Hamile Yogasının Faydaları

Hamilelik; vücutta yaşanan hormonal değişimler nedeniyle fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak pek çok farklılığın meydana geldiği doğal bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Tam da bu sebeple tüm hamile kadınların, bu süreci en keyifli şekilde tamamlayabilmeleri için kendilerini yormayacak çeşitli aktivitelere yönelmeleri öneriliyor.

Bedeni yormayacak kısa süreli yürüyüşler, hem zihinsel hem de fiziksel faydaları ile sıklıkla tercih edilen meditasyon, yüzme, fitness ve aerobik gibi aktiviteler; hamileyken yapabileceğiniz rahatlatıcı egzersizlerden yalnızca birkaçını oluşturuyor. Vücudunuzu doğuma hazırlamanıza yardımcı olacak hem keyifli hem rahatlatıcı aktivitelerden bir tanesi ise hamile yogası... Peki, hamilelik döneminde düzenli olarak yoga yapmanın sağlayacağı faydalar neler? İşte; fiziksel, zihinsel ve ruhsal denge için hamile yogasının 9 faydası!

 

1. Vücuda Esneklik Kazandırıyor

Vücuda esneklik kazandırdığı bilinen yoganın, hamilelik döneminde de düzenli olarak yapıldığı takdirde vücut sağlığına olumlu yönde katkı sağladığı biliniyor. Böylece hamilelik döneminin ilerleyen zamanlarında artması beklenen sırt ve kas ağrıları da epey azalıyor. Bu doğrultuda sizler de hamilelik döneminde bedeninizi yoga egzersizleri ile rahatlatabilirsiniz.

 

2. Stresi Kontrol Altına Alıyor

Özellikle de doğum zamanı yaklaştığında hamile kadınların büyük bir kısmında hormonal değişikliklerin de etkisi ile fiziksel ve psikolojik stres seviyesi artışa geçiyor. Hamile yogası ise bu süreçte hem zihni hem bedeni dinlendirerek, yaşanan yoğun stresi kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Ayrıca endorfin salgısını artırmaya katkıda bulunduğu için psikolojik destek sağlıyor.

 

3. Postürü Düzeltiyor

Postürü Düzeltiyor

Hamilelik dönemindeki kadınların büyük bir kısmının duruşu zamanla bozuluyor ve vücutları kamburlaşıyor. Bedene esneklik kazandıran hamile yogası ise vücudun doğal pozisyonunu bulmasına ve dengeli bir duruş sergilemesine yardımcı oluyor. Hamile yogası, postürü düzeltmesine ek olarak kasların uzamasına da ön ayak oluyor. Uzayan kaslar ise vücudun doğal duruşuna katkıda bulunuyor.

 

4. Karın Ağrılarını Azaltıyor

Hamile kadınların büyük bir kısmı, özellikle de hamileliklerinin ilk aylarında yoğun olarak yaşadıkları karın ağrısı ve kramplardan şikâyetçi oluyor. Hamile yogası ise başta karın ve sırt ağrısı olmak üzere hamilelik döneminde yaşanan ağrıları minimum seviyeye indiriyor. Bu nedenle eğer siz de hamileliğinizin ilk günlerinden beri şiddetli ağrılardan şikâyetçiyseniz hamile yogası ile bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.

 

5. Bebeğin Beslenmesini Sağlıyor

Hamile yogasının sağladığı bir diğer fayda da bebeğin daha iyi beslenmesine yardımcı olması. Hamileyken yapılan yoga seansları, kan akışını hızlandırması nedeniyle bebeğin daha iyi beslenmesine imkân tanıyarak sağlıklı bir şekilde gelişimini destekliyor.

 

6. Hamile Kadınların Nefes Alışverişini Düzenliyor

hamile kadınların nefes alışverişi

Yoga, doğru nefes alıp vermeyi öğreten bir egzersiz türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hamilelik döneminde yapılan yoga hareketleri, nefes alışverişini düzenliyor ve bedenin gevşemesine yardımcı oluyor. Eğer yeteri kadar oksijen alamadığınızı düşünüyorsanız hamilelik döneminde yoga yaparak hem bebeğiniz hem kendiniz için olumlu etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Doğru bir şekilde nefes alıp vermenin doğum sürecini de kolaylaştırdığını görebilirsiniz.

 

7. Anne ve Bebek Arasındaki Bağı Güçlendiriyor

Anne ve bebek arasındaki ilk temas, hiç kuşkusuz doğumdan önce başlıyor. Bu temas fiziksel olmasa da hem annenin hem bebeğin psikolojisi için son derece önemli. Anne adaylarının hamilelik döneminde yaptıkları yoga egzersizleri, bebekleri ile aralarındaki bağın güçlenmesine yardımcı olarak hem annenin hem bebeğin kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlıyor.

 

8. Doğumu Kolaylaştırıyor

Hamile yogası, hamileliğin tamamında sağladığı faydalar ile doğumu da kolaylaştırıyor. Hem kasların daha esnek bir hale gelmesi hem de fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak güçlenmenin etkisi ile bebeğinizi dünyaya getirme süreciniz sorunsuz bir şekilde tamamlanıyor.

 

9. Doğumdan Sonraki Sürece İyi Geliyor

Hamilelik boyunca yapılan yoga hareketleri yalnızca hamilelik döneminde değil, doğum sonrasında da önemli ölçüde fayda sağlıyor. Doğumda alınan kiloların daha kolay verilmesine ek olarak bedenin yenilenmesine ve yeni hayatına daha sağlıklı bir biçimde devam etmesine yardımcı oluyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Beslenme Alışkanlığımızın Psikolojimize Olan Muazzam Etkileri

Düzenli Egzersiz ve Kilo Kontrolünün Sağlığınızda Yaratacağı 8 Mükemmel Etki

Stressiz Bir Hayat İçin Yapmanız Gerekenler

Evde Uygulanabilecek Meditasyon Teknikleri Nelerdir?