BLOG

BLOG

ACİLEN EDİNMENİZ GEREKEN 8 SAĞLIKLI YAŞAM ALIŞKANLIĞI


Sağlık, bir insanın sahip olabileceği en değerli şeydir. Elbette sağlıklı olmak için kontrol edemediğimiz ve önüne geçemeyeceğimiz şeyler var. Ama diğer yandan kontrol edebileceğimiz şeylerin de olduğunu unutmamalıyız. Sadece yaşam tarzımızda bazı değişiklikler yaparak sağlıklı bir insan olabilir, uzun yıllar sağlığımızı koruyabilir ve ömrümüzü uzatabiliriz. Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamayı kim istemez ki?

Yaşlanmak hayatın kaçınılmaz bir gerçeği olsa da, bazı sağlıksız alışkanlıkları sürdürmenin bu süreci hızlandırdığı apaçık bir gerçek. Bu yüzden hayatınızda yapacağınız birkaç olumlu değişiklikle her zaman sağlıklı ve genç hissedebilir, yaşınız ilerlese de akranlarınızdan daha genç görünebilirsiniz. İşte sağlıklı bir yaşam için acilen edinmeniz gereken 8 alışkanlık.

Ayrıca; bu yazımızı da okumayı unutmayın:  Evde Spor İçin YouTube Kanalları

1. Düzenli egzersiz yapmak

Düzenli egzersiz yapmak

Düzenli egzersiz yapmanın insanın yaşam kalitesini tümüyle etkilediğini biliyoruz. Özellikle günümüzde iş yoğunluğu, trafik, maddi sıkıntılar vb. gibi negatif unsurlar nedeniyle, çok fazla strese maruz kalıyoruz. Stres de hem bedensel hem de ruhsal sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. İşte bu etkiyi ortadan kaldırmanın en anlamlı yolu, egzersiz yapmak. Egzersiz yaparak sadece bedenimizi iyileştirmiş olmuyoruz; aynı zamanda kendimize zaman ayırmış olmanın haklı mutluluğunu da yaşıyoruz. Ayrıca egzersiz yapmanın vücuttaki mutluluk hormonlarının salınımını arttırdığı da bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmayı mutlaka bir alışkanlık haline getirin.

Daha fazla bilgi için: Düzenli Egzersiz Ve Kilo Kontrolünün Sağlığınızda Yaratacağı 8 Mükemmel Etki

2. Daha fazla su içmek

Yaşam kaynağımız su, en başta gelen sağlıklı yaşam alışkanlıklarından bir tanesi. Vücudumuzun yüzde 75'inin sudan oluştuğunu düşününce, zaten bu içeceğin bizim için ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Hal böyleyken sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı, bol bol su içmek oluyor. Sağlıklı bir insanın gün içinde içmesi gereken ortalama su miktarı 2-2,5 litre civarı. Ama birçoğumuz su içme alışkanlığı edinemediğimiz için bu miktarın yarısını bile tüketemiyoruz. Oysa su içmeyi alışkanlık haline getirmek hiç de zor değil. Görebileceğiniz bir yere; çalışma masanız, orta sehpa vb. gibi, büyük bir sürahi ile su koyarsanız ve bir süre kendinize su içmeniz gerektiğini hatırlatırsanız; kısa bir süre sonra bu alışkanlığı kazanmış olduğunuzu görürsünüz. Ve emin olun su içme alışkanlığı edinmek, kendiniz için yaptığınız en değerli şeydir!

 

3. Uyku düzenini korumak

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri de yeterli miktarda uykudur. Çünkü uyku hem beden hem de zihin sağlığı için oldukça önemlidir. Ancak bu noktada devreye giren şey, sıradan bir uyku ile kaliteli uyku arasındaki farktır. Eğer gün içinde yaşadığınız kötü deneyimlerle başınızı yastığa koyarsanız, siz uykunuzu aldığınızı düşünseniz de sabah yorgun uyanır ve yeni güne umutsuz bir başlangıç yaparsınız. Ama bunun tam aksine, tertemiz bir zihinle uykuya daldığınızda, hem uykunuzu aldığınızı hissedersiniz hem de sağlığınızı korumak için bir şey yapmış olursunuz. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam için kendinize bir uyku düzeni belirleyin. Aynı saatlerde uyumaya, uyanmaya ve uykunuzun kalitesini arttırmaya özen gösterin.

 

4. Meditasyon yapmak

Meditasyon yapmak

Meditasyon yapmak, zihninizi dinlendirmeniz anlamına gelir. Birçok başarılı ve sağlıklı insanın güne meditasyon yaparak başladığını ya da her gece uyumadan önce meditasyon yaptığını biliyor muydunuz? Çünkü meditasyon sırasında sürekli çalıştırdığımız sol beynimiz değil sağ beynimiz çalışır. Bu da hem iç zenginliğimizi arttırır hem de zihnimizi dinlendirir. Üstelik bunun için ihtiyacınız olan tek şey kendiniz ve sessiz bir ortamdır. Bu yüzden sağlığınız için meditasyon yapmayı alışkanlık haline getirin. Başlarda zihninizi susturmakta zorlansanız bile, zamanla bunu başardığınızı görecek ve bu alışkanlığı ömrünüz boyunca sürdürmek isteyeceksiniz.

 

5. Kendine zaman ayırmak

Sağlıklı bir yaşam sadece sağlıklı bir bedenle değil, sağlıklı bir zihinle de mümkündür. Bu ikisinden birisi ortadan kalktığında "sağlıklı olma" durumu da tamamen ortadan kalkmış demektir. Bu yüzden sağlıklı yaşamak için sadece bedenimiz için değil, ruhumuz için de bazı alışkanlıklar edinmeliyiz. Bize iyi gelen aktivitelere,  hayat ne kadar yoğun olursa olsun zaman ayırmalıyız. Çünkü insan kendine zaman ayırdığında, kendisi için bir şey yapmanın ona verdiği muhteşem hazzın tadını alır ve bu da onun enerjisini yükseltir. Zihni sağlıklı hissettiği için, bedeni de bundan etkilenir ve sağlıklı hissetmeye başlar. Bu yüzden ne kadar meşgul olursanız olun, kendiniz için zaman ayırın ve bu konuda asla fedakarlık yapmayın.

 

6. Sağlık kontrolü yaptırmak

Sağlıklı yaşam konusunda kontrol edemeyeceğimiz şeyler olduğuna yukarıda değinmiştik. İşte bu kontrol edemeyeceğimiz şeylerin önüne geçebilmek için, düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmalıyız. Eğer sağlık kontrolü yaptırmayı bir alışkanlık haline getirirseniz, başınıza gelebilecek birçok rahatsızlığı önceden tespit edip sağlığınızı koruyabilirsiniz. Unutmayın, bedenimiz bizim evimiz ve bu evi koruyup kollamak bizim en önemli görevimiz!

 

7. Sevdiklerine zaman ayırmak

İçinde yaşadığımız çağda, sevdiklerimize zaman ayırmanın ne kadar zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Birçok neden yüzünden onlara zaman ayırmıyor, sürekli ürettiğimiz bahanelerin arkasına saklanıyoruz. Oysa onları gördüğümüzde kendimizi ne kadar da iyi hissediyoruz değil mi? İşte bu iyi hissi asla unutmayıp durum ne olursa olsun sevdiklerimize de zaman ayırmalıyız. İnsan sosyal bir varlıktır ve ancak sosyal çevresinin içinde var olabilir. Bu yüzden, sevdiklerinize zaman ayırmayı bir alışkanlık haline getirin!

 

8. Gülmek!

Gülmek! İnsan bu kelimeyi görünce bile kendini iyi hissediyor. Gülmek konusunda yapılan bilimsel bir araştırma, sadece stresli filmler izlemenin bile dolaşımı yavaşlatıp damarlara zarar verdiğini; komik filmler izlemeninse kalbi koruduğunu ortaya koydu. Üstelik sadece film izlemekten bahsediyoruz! Hal böyleyken gülmenin size neler kazandırabileceğini düşünebiliyor musunuz? Gülmek sadece size iyi hissettirmiyor; ayrıca fiziksel sağlığınıza da iyi geliyor. Bu sözleri biz söylemiyoruz, bilim söylüyor. Bu yüzden sağlıklı yaşam için gülmeyi alışkanlık haline getirin. Ne yaşarsanız yaşayın; gün içinde en az 15 dakika gülecek bir şeyler bulun!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sonbahar'da Tüketebileceğiniz Hem Lezzetli Hem de Sağlıklı 8 Mevsim Meyve ve Sebzesi

Bir Gençlik İksiri Olarak Bilinen Melatonin Hormonunun Vücudumuzda Yarattığı Muhteşem Etkiler

Kış Aylarında Kilo Kontrolünü Sağlamanın Püf Noktaları

Sağlıklı Beslenme Alışkanlıklarının İş Hayatımız Üzerindeki 7 Olumlu Etkisi

Hemen Şimdi Spora Başlatacak Öneriler